Pretraga

Akademija se uhvatila ukoštac sa seksualnim uznemiravanjem: Razvili su cijeli set aktivnosti za prevenciju

A- A+

Akademija dramske umjetnosti, s koje zadnjih mjeseci dolazi velik broj prijava za seksualno uznemiravanje studentica, poduzela je konkretne korake u suočavanju s tom pojavom. Narednih će se mjeseci tamo održavati predavanja, radionice i filmske projekcije, a o svemu će dosta detaljno moći čitati i na novim službenim stranicama inicijative Nismo tražile.

zlostavljanje

Foto: pixabay

Akademija dramske umjetnosti i tijekom ljetnog semestra nastavlja sa suočavanjem s pojavom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Kroz tri programske linije – edukativnu, diskurzivnu te informativnu, program Nismo tražile pruža studentima i nastavnicima Akademije priliku za bolje upoznavanje s ovom tematikom

Predavanja o rodnoj ravnopravnosti

“Glavna ideja ovog programa je osnaživanje svih sudionica i sudionika obrazovnog procesa kroz stjecanje znanja o raznim aspektima ovog problema, a s ciljem prevencije potencijalnih novih slučajeva uznemiravanja u budućnosti. Program će biti održan tijekom travnja i svibnja, u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama, u kombinaciji live i online događanja”, poručuju s ADU-a.

Edukativna linija programa sastojat će se od predavanja Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te njenog pravnog savjetnika Nebojše Paunovića. Tema predavanja bit će rodna ravnopravnost, a posebnim fokus će se staviti na taj vid ravnopravnosti u kontekstu obrazovnih institucija. Nakon predavanja slijedi četverodnevna edukacija za profesore i studente Akademije u organizaciji udruge Ženska soba. Fokus te radionice će pak biti na najčešćim predrasudama o seksualnom nasilju, njegovim osnovnim oblicima, ali i svojevrsno informiranje o mehanizmima prijave seksualnog nasilja te o postojećim oblicima zaštite preživjelih žrtava.

Dokumentarci o ženama u filmskoj industriji

Edukativna linija imat će i svoj umjetnički dio, a to se posebno odnosi na višednevnu internu projekciju dokumentarnog serijala o ženama u filmskoj industriji. Projekcija će se održati u Kinu Studentskog centra. Osim toga, bit će održana i predstava “Radnopravnost svima” na temu zaštite prava LGBTQ osoba na radnom mjestu, što će se organizirati u suradnji s festivalom VoxFeminae.

Diskurzivna linija programa odvit će se kroz dva okrugla stola koja će se baviti različitim aspektima seksualnog nasilja. Prvi će problematizirati seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i obrazovanju, a suorganizirat će ga Klub studenata Fakulteta političkih znanosti. Drugi okrugli stol, kao nastavak ciklusa tribina Politički leksikon, bavit će se aktualnom situacijom na Akademiji.

“Ova je tribina zamišljena kao prijeko potrebno mjesto za zajednički i direktan razgovor o stanju na Akademiji, tako da će svi prisutni dobiti priliku za postavljanje pitanja, iznošenje stavova i novih ideja”, istaknuli su s Akademije dramske umjetnosti.

Izdvojeni članak
Damir Boras

Već dva mjeseca studentice prijavljuju seksualno nasilje, dekanica: ‘Sveučilište nije poduzelo ništa konkretno’

Kompleksna web stranica

Treća, informativna linija programa Nismo tražile odnosi se prvenstveno na detaljno uređenu web stranicu nastalu u posljednjih nekoliko mjeseci. Na toj se stranici mogu naći detaljne informacije o tome kako prijaviti slučaj, kao i objašnjenje što će biti s prijavom nakon što je uputite. Usto, na navedenim stranicama možete pronaći definicije seksualnog uznemiravanja, ucjenjivanja, zlostavljanja i diskriminacije, kao i često postavljana pitanja te kontakte. Dodatno, na stranicama postoji detaljna kronologija događanja na Akademiji, kao i popis planiranih evenata i predavanja.

Informativna linija programa Nismo tražile sastoji se i od vizualne kampanje koju potpisuje Plac studio. Cilj je te kampanje dovođenje teme seksualnog uznemiravanja i rodne ravnopravnosti u javni prostor Akademije kroz seriju plakata koji tematiziraju neprihvatljivo ponašanje na relaciji između profesora i studenata. Više informacija o svemu gore navedenom možete pronaći na službenim stranicama Nismo tražile Akademije dramske umjetnosti.

Riječki senat izglasao izjavu

Koncem ožujka Senat riječkog sveučilišta izglasao je izjavu o politici postupanja prema prijavama i prevencijom seksualnog uznemiravanja. Uz načelnu ideju da svaki član akademske zajednice mora biti poštovan te da se mora ponašati u skladu s vrijednostima sveučilišta, Senat ističe i nekoliko konkretnih koraka u kojima će, u vezi prevencije uznemiravanja, podržati sastavnice riječkog sveučilišta.

Senat je, konkretno, podržao sastavnicu u njihovim mjerama i aktivnostima informiranja i edukacije studenata i zaposlenika o nedopustivosti nasilja i važnosti osobnog integriteta; učinkovite podrške i zaštite žrtava, uključujući informiranje o njihovim pravima i mogućnostima te sprječavanja sekundarne viktimizacije; pravovremenog i mjerodavnog postupanja u pojedinim slučajevima; stručne edukacije osoba za zaštitu dostojanstva; te suradnje s nadležnim institucijama te tijelima progona. Cijeli tekst izjave možete vidjeti ovdje.

Njihova je nastojanja podržalo i Vijeće časti riječkog sveučilišta, što u cijelosti možete pregledati ovdje.

Akademija se uhvatila ukoštac sa seksualnim uznemiravanjem: Razvili su cijeli set aktivnosti za prevenciju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap