Pretraga

Akademska zajednica zavijena u crno: Preminuo osnivač Fakulteta prometnih znanosti

A- A+

S Fakulteta prometnih znanosti priopćeno je kako je u 92. godini života preminuo akademik Josip Božičević. Božićević je bio osnivač Fakulteta prometnih znanosti, istaknuti hrvatski građevinski i prometni stručnjak, nekadašnji ministar prometa i veza, a uz to i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, voditelj Zavoda za promet HAZU i predsjednik Znanstvenog vijeća za promet HAZU.

Fakultet prometnih znanosti

Foto: Tea Ovničević/srednja.hr

Akademska zajednica zavijena je u crno, preminuo je osnivač Fakulteta prometnih znanosti, Josip Božičević. Kako stoji u njegovoj biografiji objavljenoj na stranicama FPZ-a, Božičević je diplomirao 1956. na Tehničkom fakultetu na prometnom smjeru Građevinskog odsjeka.

Osnovao je FPZ

Od 1956. do 1971. radio je u Željezničko-transportnom poduzeću (ŽTP), gdje je napredovao do položaja direktora pogona za građevinska postrojenja, a istodobno je 1971. izabran za izvanrednog profesora Građevinskog fakulteta.

– Nakon sloma Hrvatskog proljeća kao politički nepodoban otpušten je iz ŽTP-a i s Građevinskog fakulteta, te je od 1971. do 1982. radio kao nastavnik na Višoj školi za cestovni saobraćaj u Zagrebu koja Božičevićevim zalaganjem prerasta u Fakultet prometnih znanosti kojem je bio dekan u četiri mandata, pišu s FPZ-a.

Božičević je najprije doktorirao na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Ljubljani za znanstveno polje građevinarstva, a drugi doktorat stekao je na Fakultetu za pomorstvo i saobraćaj u Rijeci za znanstveno polje tehnologije prometa.

Izdvojeni članak
silvija degen

Iznenada preminula zagrebačka profesorica: Bila je odlikašica, na studiju dobivala pohvalnice

Kratko vrijeme bio je ministar

U široj javnosti poznat je po tome što je kratko vrijeme, od 1990. do 1992. bio ministar prometa i veza u Vladi demokratskog jedinstva te član Kriznog štaba Republike Hrvatske.

– Tijekom Domovinskog rata ustrojio je u sklopu Fakulteta prometnih znanosti Zavod za aeronautiku i organizirao visokoškolski sustav naobrazbe vojnih i civilnih pilota. Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za tehničke znanosti izabran je 1997., a od 1998. do 2003. bio je član Predsjedništva HAZU. Bio je jedan od utemeljitelja Hrvatske akademije tehničkih znanosti i njezin  prvi predsjednik od 1994. do 1997., navode s FPZ-a.

S FPZ-a među posebnim postignućima ističu i kako je na temelju Božičevićevih radova izvedeno je više od 1.000 kilometara neprekinutog kolosijeka u Hrvatskoj.

– Za svoj rad akademik Božičević primio je brojna priznanja, među kojima odličje Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanost, Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za razvoj gospodarstva, Red Ante Starčevića za razvoj hrvatske državnosti, Red hrvatskog pletera, Spomenicu Domovinskog rata, Državnu nagradu za znanost životno djelo za područje tehničkih znanosti 1998. te Nagradu Grada Zagreba 2017. Od 2002. bio je počasni građanin Ogulina, navode, između ostaloga, s FPZ-a.

Akademska zajednica zavijena u crno: Preminuo osnivač Fakulteta prometnih znanosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap