Pretraga

Analiza prioritetnih lista maturanata: U zadnje tri godine FER pada, a Ekonomija i dalje u usponu

A- A+

Najbolji pokazatelj popularnosti nekih fakulteta su prioritetne liste koje pristupnici državnoj maturi slažu prema svojim afinitetima. Analizirali smo ovogodišnje liste odabranih fakulteta te iste usporedili s popisima prošle dvije generacije maturanata te smo doznali kojim fakultetima popularnost pada, raste ili stagnira od 2012. godine.

Foto: Srednja.hr

S obzirom da se mijenjaju upisne kvote, varira broj nezaposlenih iz određenih zanimanja, mijenjaju se i odluke te odabiri fakulteta koje maturanti upisuju. Portal Srednja.hr u suradnji s Visokim učilištem Algebra proveo je istraživanje nad 1500 ovogodišnjih maturanata i brucoša kako bismo doznali što utječe na njihove odluke o odabiru fakulteta, jesu li zadovoljni upisanim studijskim programima, ali i koji su fakultet stavili na prvo mjesto svojih prioritetnih lista.

Potonje smo uradili i prošle godine kada smo anketirali oko pet tisuća maturanta i brucoša koji su nam dali odgovore na ista pitanja. Stoga smo usporedbom rezultata doznali kojim fakultetima opada popularnost u zadnje tri godine. Također je vidljivo koji su studiji sve poželjniji među maturantima, ali i kojim institucijama stagnira popularnost.

Ekonomija i Filozofski da, ali ne u manjim gradovima

Iako je u porastu broj maturanata koji žele upisati Filozofski i Ekonomski fakultet u Zagrebu, zamjetan je pad popularnosti istih studija u drugim hrvatskim gradovima.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet sve popularniji

Popis najpopularnijih 15 fakulteta među generacijom maturanata 2014. znatno se razlikuje od liste koja je sadržavala najpoželjnije studije prošle te 2012. godine.

Prema podacima koje smo prikupili od 5. do 20. svibnja, doznali smo kako su trenutnim maturantima i ove godine na prva dva mjesta Filozofski te Ekonomski fakultet u Zagrebu. Međutim treba napomenuti kako je FFZG prošle godine bio pogođen malim padom, što se popravilo ove godine, dok od 2012. popularnost zagrebačke Ekonomije neprekinuto raste.

Na trećem mjestu već je zamjetna znatna razlika od prošlogodišnjih rezultata. FER je 2013. zauzeo ‘brončanu’ poziciju, dok se ove godine našao tek na petom mjestu. No pogledate li i 2012. , shvatit ćete kako je popularnost zagrebačkog FER-a konstantno u padu.

Ovogodišnja treća pozicija pripala je Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Radi se o studiju koji je napravio najveći pomak, bar kad se uzme u obzir poželjnost među maturantima, jer je prethodne godine bio tek na 11. mjestu.

Izdvojeni članak

Ekskluzivna lista: Najpopularniji predmeti koje maturanti ove godine biraju

Tehničko veleučilište u Zagreb kod prošle generacije maturanta smjestilo se na četvrto mjestu, dok je ove godine  palo na nisko 11. Sve manje poželjan je i splitski Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje koji je u odnosu na prošlu godinu spao dvije pozicije niže.

Pravo niti među 15 najpopularnijih, a FER je u konstantnom padu

Među ‘radikalnijim’ promjenama ovogodišnjih i prošlogodišnjih prioritetnih lista, doživio je Pravni fakultet u Zagrebu. Dok je prošle godine bio na petom mjesto, to jest relativno velik broj maturanata stavljao ga je na prvo mjesto za upis, sadašnji maturanti svojim odabirima Pravo nisu smjestili niti među prvih 15 fakulteta.

Od studija koji od 2012. bilježe neprestan porast popularnosti su zagrebačka Ekonomija, Edukacjsko-rehabilitacijski fakultet te Medicina u Zagrebu. Zanimljivo je istaknuti da je FER jedini fakultet kojem u zadnje tri godine neprekidno pada poželjnost.


STEM izbjegavaju u širokom krugu

Dovoljno je pogledom prijeći tablicu ispod, kako biste odmah uočili da i ove godine maturanti ne pokazuju pretjeran interes za takozvane STEM fakultete. Drugim riječima, zadržao se lanjski trend percipiranja prirodnih, tehničkih i inženjerskih studija kao najtežih. Čak polovica ovogodišnjih maturanata uopće ne uzima u obzir upis navedenih studija jer žele dobiti diplomu u ruke sa što manje muke i uloženog truda.

Maturanti i dalje najviše teže prema metropoli

Uzmete li u obzir 15 fakulteta koje su se prošle godine maturanti najčešće stavljali na prvu poziciju te 15 ovogodišnjih najpoželjnijih studija, jasno je kako Zagreb i dalje prednjači i udnosu na druge hrvatske gradove.

Kao što je to bio slučaj i prošle godine, i sada se među prvih 15 nalazi čak 11 zagrebačkih fakulteta. No, ove se godine pojavio i Odsjek Psihologije na Sveučilištu u Zadru, koji se odmah smjestio na visoku osmu poziciju prema prioritetnim listama kakve su bile u razdoblju od 5. do 20. svibnja.

Broj maturanata koji su navedene fakultete stavljali na prvo mjesto na svojim prioritetnim listama 2012-2014

Analiza prioritetnih lista maturanata: U zadnje tri godine FER pada, a Ekonomija i dalje u usponu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap