Pretraga

Anonimni studenti prozvali SONG za nepravilnosti na izborima

A- A+

Studentski izbori Sveučilišta u Zagrebu prošli su s nepravilnostima na mnogim sastavnicama, a još jedno anonimno pismo studenata potvrđuje koliko su se zategnuti odnosi među studentskim grupacijama. U najnovijem prioćenju su prozivani promatrači inicijative SONG za brojne propuste koje su napravili u dva dana koliko su trajali studentsk izbori. Studenti okupljeni u inicijativu SONG to negiraju i skupljaju sve prigovore promatrača te ih kane poslati Povjerenstvima za prigovore.

Nakon što je objavljeno anonimno pismo studenata o nepravilnostima na studentskim izborima na zagrebačkoj Ekonomiji, na mail redakcije Srednja.hr javila se još jedna anonimna studentska skupina.

Priopćenje pod nazivom ‘SONG – Studenti Organizirano Narušavaju Glasovanje’ proziva studentsku inicijativu SONG za propuste njihovih promatrača na nizu fakuleta za vrijeme studentskih izbora.

Na Muzičkoj akademiji izbora uopće nije bilo

Neslužbeno doznajemo kako su se studentski izbori Sveučilišta u Zagrebu proveli na svim sastavnicama osim na Muzičkoj akademiji. Tamo se izbori tek moraju organizirati, no nismo uspjeli provjeriti s dekanom zašto je tome tako, obzirom da nije bio dostupan.

Novo pismo donosi novi vid studentskih izbora

Tekst koji potpisuju ‘Studenti za pravdu i mir na studentskim izborima’ navodi se kako su ‘promatrači okupljeni u SONG uglavnom podupiratelji ideje direktne demokracije s kojom koketira i lista kandidata koju je podržavalo 12 studentskih udruga na izborima’. Osim toga SONG – ovce se optužuje da su na Veterinarskom fakultetu njihovi promatrači sugerirali studentima za koga da glasuju.

Iz SONG – a su nam potvrdili da su na izborima na Veterini imali svoje promatrače, no da je izjava da je netko od njih sugerirao biračima glasovanje neistinita.

– Zna se da po Pravilniku o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica promatrači ne smiju narušavati red na biračkom mjestu niti utjecati na glasače, što su naši promatrači ispoštovali, kazao nam je Josip Jagić iz SONG – a.

Dva različita viđenja izbora na Učiteljskom

SONG – ove promatrače se optužuje i za selektivno i vrlo tendeciozno izvještavanje o nepravilnostima i to ovisno o tome o kojem se fakultetu radi. Navodi se primjer Učiteljskog fakulteta, gdje su, kako tvrde, bile nepravilnosti u smislu da birački odbor nije dopustio studentima da glasuju za kandidate na Sveučilišnoj listi.
– Nepravilnosti su se događale uz prisutnost i ‘blagoslov’ SONG – ovog promatrača Maria Pavlina, pišu anonimni studenti.

Provjerili smo sa SONG – om što se događalo za vrijeme promatranja spomenutog Maria Pavlina, koji je imao dežurstvo od 12 do 16 sati na drugi dan izbora.
– Dok je Pavlin bio dežuran u srijedu nije zabilježeno nikakvih većih nepravilnosti, objasnio nam je Jagić.

Međutim dodaje kako su prvog dana glasovanja zamijećene nepravilnosti na Učiteljskom fakultetu jer su sami izbori kasnili zbog toga što birački odbor nije otišao do zgrade Sveučilišta po glasačke listiće za sveučilišnu listu.

– Kasnije je to ispravljeno, no istina je da neko vrijeme u utorak studenti nisu mogli glasovati za obje liste, tvrdi Josip Jagić iz SONG – a.
Navedene nepravilnosti će biti prijavljene Povjerenstvu za prigovore.

Otvoreno pismo anonimnih pojedinaca možete pogledati na poveznici u nastavku.

Promatrač može biti student, studentska organizacija ili dekan

Izbore mogu promatrati svi studenti, studentske organizacije, čelnici sastavnica ili od njih ovlaštene osobe. Međutim promatrači se moraju najaviti Izbornom povjerenstvu koje im onda izdaje potvrdu o promatranju. Također studenti promatrači mogu biti nazočni prilikom glasovanja i prebrojavanja glasova te stavljati primjedbe, stoji u čl. 21 Pravilnika izbora za studentski zbor.

Osim portala Srednja.hr studentski medij Televizija student ovih je dana također zabilježila malverzacije na studentskim izborima te objavila video prilog na tu temu koji možete pronaći na kraju teksta.

Malverzacije na studentskim izborima from TV Student FPZG on Vimeo.