Pretraga

ARWU: Zagrebačko Sveučilište na samom dnu, a lošije je i od Univerziteta u Beogradu

A- A+

Centar za prestižna sveučilišta pri sveučilištu Jiao Tong u Šangaju već 10 godina provodi akademsko rangiranje 500 najboljih sveučilišta u svijetu (ARWU). Sastavljanjem takozvane šangajske liste još od 2003. godine ljudi dobivaju uvid u kvalitetu koju univerziteti pružaju, a i ove godine se na listi našlo Sveučilište u Zagrebu. No, ne možemo se pohvaliti rezultatom, jer se nalazi na samom začelju, a u leđa gledamo i susjednom Univerzitetu u Beogradu.

Centar za prestižna sveučilišta pri sveučilištu Jiao Tong u Šangaju od 2003. godine provodi akademsko rangiranje 500 najboljih sveučilišta u svijetu (ARWU). I ove su se godine na šangajskoj listi našla sveučilišta u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu. No, što se nas tiče, ne možemo biti zadovoljni jer se zagrebačko Sveučilište nalazi na samom dnu ljestvice, piše shanghairanking.com.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje: Domaći brucoši žude za bijegom u inozemstvo, a zagrebačko Sveučilište priziva studente iz Pokreta nesvrstanih

U prvih 20, čak 17 američkih sveučilišta

Vrh šangajske ljestvice premoćno su zauzeli američki univerziteti. U top 20 nalazi se čak 17 sveučilišta iz SAD-a, dva britanska te na 20. mjestu europski ETH Zuerich. Prvi rangirani je prema očekivanjima Harvard pa Stanford, Berkeley, MIT, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago i Oxford. Francuska sveučilišta Pierre & Maria Curie i Paris-Sud smjestila su se na relativno visoko 37. i 39. mjesto.

Među svih 500 najuglednijih sveučilišta, američkih je 146, britanskih i njemačkih je podjednak broj 37, a na spomenutoj list našla su se i 34 kineska sveučilišta, iako niti jedno u prvih 100. Najbolja njemačka sveučilišta također nisu zauzela visoka mjesta. TUM u Muenchenu je na 50. mjestu, Heidelberg na 54., Sveučilište u Muenchenu na 61., a slijede Freiburg na 100. mjestu te potom Bonn i Frankfurt.

Izdvojeni članak

Veteran obrazovanja: Upoznajte marokansko sveučilište s više od 11 stoljeća tradicije


Kriteriji rangiranja

Kriteriji rangiranja obuhvaćaju znanstvene i istraživačke radove, utjecaj na znanost, citiranost radova, utjecaj sveučilišta u regiji.

Bolji fakulteti u Beogradu, nego u Zagrebu

Sveučilište u Beču se nalazi u skupini od 151. do 200. mjesta, a po prvi puta među 100 najboljih ulazi i nizozemsko Sveučilište Groningen. Novitete na ovogodišnjme popisu predstavlja 11 univerziteta, među kojima su King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji, Coimbra u Portugalu i Katoličko sveučilište Korea u Južnoj Koreji.

Zagrebačko Sveučilište uvršteno je u posljednju skupinu od 401. do 500 mjesta gdje je svoje mjesto našao i ljubljanski Univerzitet. Istočni susjedi prošli su znatno bolje pa je Univerzitet u Beogradu popravio svoju poziciju te se sada nalazi u skupini sveučilišta od 301. do 400 mjesta.

U cilju “transparentnosti” u odabiru sveučilišnih studija, Europska unija je, pak, ove godine odlučila provesti vlastito rangiranje u kojem će obuhvatiti 700 sveučilišta u svijetu pod nazivom U-Multirank, a najavili su i širi spektar kriterija. Objava najboljih po tim kriterijima se očekuje u proljeće 2014. godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap