Pretraga

Autoplagijator Mislav Kukoč postao povjerenik za doktorske studije na Hrvatskim studijima

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras danas je, uz blagoslov Senata, imenovao Mislava Kukoča kao novog povjerenika za poslijediplomske studije na Hrvatskim studijima. Kukoč je inače jedan od dvoje nesuđenih umirovljenika kojima je HS ovo ljeto pružio utočište zaposlivši ih i produljivši im ugovor nakon navršene 65-e godine života. Osim toga, Mislav Kukoč dokazani je autoplagijator, ako je vjerovati mišljenju saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, u čijem smo ekskluzivnom posjedu.

Izvor: Flickr

Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu donesena je odluka o imenovanju novog povjerenika za poslijediplomske studije na Hrvatskim studijima. Na tu je funkciju izabran Mislav Kukoč, 65-godišnji profesor kojem je utočište pružio HS, nakon što mu je matični Filozofski fakultet u Splitu odbio produljiti radni odnos nakon 65-e. No, to nije sve. Kukoč je dokazano autoplagirao jedan znanstveni rad, ako je vjerovati mišljenju saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

Zanimljivo je da je današnja sjednica Senata trajala tek nešto više od sat vremena, a na raspravu o postavljanju Mislava Kukoča na čelo doktorskih studija HS-a otpalo je 20-ak minuta. Spomenut je i podatak o autoplagijatu profesora Kukoča, no kada je došlo do glasanja, tek je 10 senatora bilo suzdržano, a ostali su bili za njegovo imenovanje.

Imamo ekskluzivni dokument koji dokazuje da je Kukoč autoplagijator

Podsjetimo, odnedavno smo u posjedu ekskluzivnog dokumenta saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Radi se o mišljenju sa sjednice Odbora 25. siječnja ove godine, a prema kojem je profesor Kukoč autoplagirao jedan svoj znanstveni rad, odnosno više puta publicirao istovjetni izvorni znanstveni rezultat bez navođenja primarnog izvora podataka. Radi se o istom Odboru koji je donio mišljenje o plagijatu bivšeg ministra Pave Barišića.

Izdvojeni članak

EKSKLUZIVNO: Unatoč mišljenju saborskog Odbora o autoplagijatu, 65-godišnji Mislav Kukoč zaposlen na Hrvatske studije

– Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (OEZVO) smatra predmetnu prijavu dr. sc. Tomislava Bracanovića, dr. sc. Pavela Gregorića, dr. sc. Tomislava Janovića i dr. sc. Davora Pećnjaka protiv prof. dr. sc. Mislava Kukoča djelomično opravdanom, tj. utvrđuje se kršenje čl. 8. st. 5. Etičkog kodeksa OEZVO od strane prof. dr. sc. Mislava Kukoča, u smislu ‘višestruke publikacije istovjetnog izvornog znanstvenog rezultata’ bez navođenja primarnog izvora podataka. Radi se o utvrđenim elementima autoplagijata, tj. dupliciranja ili prepisivanja vlastitih tekstova bez navođenja prethodnog izvora takvog teksta. Konkretno, u članku ‘Liberal Philosophy and Globalization’ (Synthesis Philosophica, god. 24, br.1, 2009, str. 65-78) utvrđeni su elementi autoplagijata iznošenjem dijelova vlastitih ranijih članaka (‘Liberal democracy and the rule of law. U: Milardović et. al.(ur): The globalization of politics.’ iz 2008. i ‘Democracy and neoliberal globalization. Synthesis Philosophica’ iz 2006.) bez citiranja istih, stoji u mišljenju Odbora.

Odbor je dodatno, kao i u slučaju Barišić, donio mišljenje o prijaviteljima koji su dostavljanjem prijave protiv profesora Kukoča na znanje dvanaest institucija, tijela i pravnih subjekata ‘stvorili neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje uznemiravanjem’ (članak 5. Etičkog kodeksa OEZVO).

Zapošljavaju autoplagijatora, a prekidaju suradnju s čak 9 nastavnika i vanjskih suradnika

Ranije danas objavili smo tekst u kojem spominjemo kako se na HS-u događa svojevrsni progon nastavnika i vanjskih suradnika. Najviše je, očekivano, pogođen Odsjek za filozofiju koji se, osim profesora Kukoča, može ‘pohvaliti’ i činjenicom da je ostao bez 9 nastavnika i vanjskih suradnika.

Lista za odstrel sastoji se od nastavnika koji predaju temeljne predmete

Dragana Sekulić, Tvrtko Jolić, Srećko Kovač, Dušan Dožudić, Lovorka Mađarević, Filip Grgić, Davor Pećnjak, Bruno Pušić i Stipe Kutleša, nastavnici su i vanjski suradnici koji od ponedjeljka više neće predavati studentima filozofije na HS-u. Radi se o nastavnicima koji su predavali temeljne filozofske predmete: logiku, etiku, metafiziku, filozofiju jezika, političku filozofiju, na nastavničkim smjerovima metodike, povijest hrvatske filozofije i druge izborne predmete.

No, o tome nije mišljenje ni davao sam Odsjek, već je uprava Hrvatskih studija donijela odluku umjesto njih. Lista za odstrel sastoji se od nastavnika bez kojih će studij filozofije postati neprepoznatljiv, s obzirom na to da neki od njih drže po više obveznih i izbornih kolegija, kao što je navedeno gore.

Copy link
Powered by Social Snap