Pretraga

Kako je biti brucoš za vrijeme pandemije? ‘Faks počinje 5. listopada, a nemamo nikakve informacije o organizaciji’

Kroz manje od mjesec dana počinje nova akademska godina, što znači nova generacija brucoša koja dolazi na fakultete. Radi se o onoj istoj generaciji koja je preživjela štrajk nastavnika u srednjoj, a zatim i stres s državnom maturom za vrijeme koronavirusa. Stres se nastavlja i na fakultetima, pošto se još uvijek ne zna kako će točno izgledati nastava za studente.

Foto: Unsplash

Školska godina je počela pred koji tjedan, no akademska godina tek čeka. Trenutno stariji studenti rješavaju zaostatke na jesenskom roku, no svih brine ista stvar – kako će izgledati nastava koja tek slijedi? I dok većina škola održava nastava uživo, fakulteti će se vjerojatno držati hibridnog modela.

Pitali smo rektore hoće li se fakulteti moći prilagoditi preporukama za nastavu: Pročitajte što kažu

Biti brucoš je dovoljno stresno samo po sebi – odlazak u novi grad, u novu sredinu, samostalnost i udaljavanje od svega što je poznato i sigurno. Koronavirus i trenutna situacija nikako ne pomažu tome da se brucoši što lakše i jednostavnije prilagode studentskom životu. Od toga da je teško shvatiti kako koji faks funkcionira putem online nastave, pa do toga da se gubi ona radost upoznavanja kolega s kojima ćete dijeliti klupe (barem) pet godina.

I dok sam početak godine tek dolazi, u tijeku su posljednje pripreme. Ipak, teško se je pripremiti kada ne znate ni kako će izgledati nastava i hoće li uopće biti potrebe za odlaskom od doma. Razgovarali smo s nekolicinom brucoša i vidjeli što oni trenutno znaju te jesu li zadovoljni s odlukama svojih fakulteta.

Bolje od očekivanog

– Fakultet počinje 5. listopada. Nemamo nikakve informacije o organizaciji zimskog semestra, osim da poduzimaju sve mjere kako bi brucošima nastava bila pretežito on-site. Zbog neorganiziranost upisa očekivala sam još gore stanje s uputama za brucoše, no ugodno sam iznenađena. Drago mi je što smo on-site jer mi to pruža priliku upoznati nove kolege i profesore. Smatram da ćemo s komunikacijom licem u licem koliko toliko ostvariti normalan ugođaj prvih fakultetskih dana. Uvelike mi je pomoglo što poznam ljude s “viših godina” koji su me uputili u sve osnove studiranja. Brucošima je ove godine znatno teže nego drugima. Nalazimo se u “novim vodama” te smo u samom početku zakinuti. Što zbog maski i provjeravanja QR kodova, što zbog očekivanog dijeljenja u grupe. No, pozitivna strane studiranja u doba korone svakako je modernizacija i osuvremenjivanje svih fakulteta, mišljenje je Lucije koja je brucoš na Filozofskom.

Kada bi morali pronaći jednu dobru stvar koju je koronavirus donio, onda bi to svakako bila modernizacija obrazovanja u Hrvatskoj općenito, pa tako i na fakultetima. Miljama je daleko od onoga kako bi to moglo izgledati s današnjim tehnologijama,  no i dalje u puno boljem stanju nego prije početka pandemije.

Mentorstvo i orijentacijski dani

– Faks službeno počinje 23. rujna, a za nas brucoše su 21. i 22. rujna organizirani orijentacijski dani koji će biti i online, ali i na fakultetu, koliko će to biti u mogućnosti zbog radova na fakultetu koji se trenutno odvijaju. Smatram da će nam ovi orijentacijski dani puno pomoći da dobijemo sve važne informacije koje nam trebaju, i da pitamo sve što nas zanima pa tako da se i upoznamo sa samom zgradom fakulteta da se ne izgubimo odmah prvi dan. Što se tiče predavanja, na mojem faksu jedan dio imamo online, a jedan dio imamo uživo na fakultetu. Malo mi je žao što nemamo sve uživo da iskusimo kako je to zapravo biti student na predavanjima. Toplo se nadam da će se situacija promijeniti i da ćemo imati svu nastavu na fakultetu. Super je i to što će svaki brucoš na početku akademske godine dobiti svojeg studentskog mentora, dakle studenta koji je završio prvu ili drugu godinu s dobrim akademskim uspjehom te akademskog mentora koji je nastavnik ili nastavnica na Fakultetu. Tako će nam zbog ove cijele situacije biti znatno lakše jer ćemo uvijek imati nekoga za pomoć ako zapnemo u bilo čemu. Što se tiče informacija, ako netko sazna ili naleti na neku informaciju pošalje nam je u WhatsApp grupu koju smo stvorili radi lakše komunikacije i upoznavanja jer nećemo moći često ispijati kave nakon predavanja. Isto tako u tu našu grupu pozvali smo studente drugih godina da ih priupitamo kako to funkcionira i da saznamo što nas zanima. Mislim da je brucošima teže ove godine jer biti student u možda novom i nepoznatom gradu i cijela ta zbrka s koronavirusom nimalo ne olakšava situaciju, ali isto tako smatram da nije ništa lakše drugim godinama jer se i oni prvi put susreću s ovakvom situacijom i oni ponekad ne znaju njima bitne informacije. Ja se iskreno nadam da će se ova situacija poboljšati pa da i mi brucoši možemo iskusiti prave čari studentskog života kao predavanja uživo, kašnjenje na tramvaj, brucošijadu pa i ispijanje kave s kolegama s faksa, želje su Katarine (18) s Pravnog fakulteta.

Brucošima je potreban netko tko će im pokazati gdje se nalazi fotokopirnica u kojoj mogu pronaći skripte, koji papiri im trebaju prije odlaska u referadu i da ih upozore s kojim profesorima se ne žele šaliti. I dok bi to u normalnim uvjetima nekako već došlo do svih, u trenutnoj situaciji jest stariji student kao mentor odlična opcija.

Upravo bi to mentorstvo moglo pomoći brucošima – znati da imaju nekoga tko je već prošao sve ovo te zna što i kako treba, ili barem da zna gdje pitati. Radi se o odličnoj ideji koja se i inače nekad provodi na fakultetima, no ove godine će se sigurno provoditi u većoj mjeri.

Osjećaj studiranja?

– Javili su nam da će uvodno predavanje za brucoše biti organizirano 2. listopada, a nastava bi se trebala odvijati hibridno – znači pola uživo, pola online. Smatram da je to jako loše zato što mislim da bih puno više naučio uživo. Jer ako ću većinu vremena biti na faksu, a samo manji dio online, iskreno ovo što je online neću uopće ni učiti. Bolje mi je uživo zato što najviše naučim upravo kada slušam, tako je bilo i u srednjoj. Poznajem nekoliko ljudi s ovog faksa, ali to ne mijenja činjenicu da mislim da nam je nego što je inače brucošima. Mislim da nam trebaju predavanja uživo zato što smo tek došli na fakultet i sigurno ćemo više naučiti ako i steknemo sam osjećaj studiranja na fakultetu, rekao nam je  Ivan (19) s Prometnog fakulteta.

Svi se mogu složiti da online predavanja ne mogu u potpunosti zamijeniti normalna predavanja, no trenutna situacija to traži. I dok je prošli semestar nastava bila isključivo online, preostaje vidjeti kako će se svi snaći s novim, hibridnim modelom.

Svake godine, brucoše dočekaju neke nove nedaće, no ova je definitivno među gorima. No glavu gore, ipak je to studentski život – nešto mora biti teško i neizvedivo…

Kako je biti brucoš za vrijeme pandemije? ‘Faks počinje 5. listopada, a nemamo nikakve informacije o organizaciji’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap