Pretraga

Bivši dekan zagrebačkog faksa potpisao suradnju s Kinezima: Njegova firma zaradila 11 milijuna kuna

A- A+

Bivši dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz dogovorio je suradnju zagrebačkog faksa i kineskog sveučilišta Beijing Sport University. Od toga je njegova privatna tvrtka zaradila nevjerojatnih 11 milijuna kuna dobiti.

damir knjaz

Bivši dekan KIF-a Damir Knjaz
Foto: SN tv Sport nedjeljom

Kineziološki fakultet godinama se hvali dobrom suradnjom sa sportskim sveučilištem iz Pekinga, a koncem 2018., u vrhuncu suradnje, najavili su da će stotine mladih studenata iz Kine dolaziti na sportsko usavršavanje u Hrvatsku. Na kako ekskluzivno otkriva Telegram, od svega je na kraju profitirala privatna tvrtka profesora i bivšeg dekana zagrebačkog fakulteta Damira Knjaza, koji je onomad i potpisao suradnju s kineskim sveučilištem Beijin Sport University.

Nevjerojatna dobit od 11 milijuna kuna

Njegova tvrtka Sport & Exercise 2 All, kako piše istraživačka novinarka Telegrama, u tri je godine imala 31 milijun kuna prihoda i nevjerojatnu dobit od 11 milijuna kuna. Radi se o, podcrtava portal, firmoi koja nema ni vlastitu web stranicu, ali ni ikakve aktivnosti zabilježene u javnim izvorima.

Nekoliko su puta slali upite profeosru Knjazu i pitali ga da objasni ogromnu dobit, no on im nije htio odgovoriti. Telegram je potom ipak došao do ugovora koji dokazuje da je Knjazova privatna tvrtka sklopila, pišu, tripartitnu suradnju s pekinškim sveučilištem i zagrebačkim Kineziološkim fakultetom. Podaci poslovnih servisa, podcrtava Telegram, pokazuju da je od početka suradnje KIF-a i kineskog sportskog sveučilišta, tvrtka bivšeg dekana ostvaruje 99,5 posto svojih prihoda upravo putem uplata iz inozemstva.


TVRTKU NIJE POKRENUO SAM

Sport & Exercise 2 All, bivši dekan Knjaz, ističe Telegram, nije otvorio sam. Pokrenuo ju je njegov asistent Tomislav Rupčić koji je u ime tvrtke potpisao ugovor o suradnji s KIF-om i kineskim sportskim sveučilištem. Nakon što je prestao biti dekan KIF-a, Knjaz preuzima tvrtku i danas je njen jedini vlasnik.


‘Fakultet je jako dobro zaradio’

U razgovoru s novinarkom Telegrama bivši dekan Knjaz tvrdi da je od suradnje korist imao i Kineziološki faks. Oni su, kazao je novinarki, iznajmljivali svoje dvorane za treninge mladih Kineza.

– Je, je, tu je fakultet jako dobro zaradio temeljem tih stvari i dijagnostike, kazao je novinarki Knjaz.

Na pitanje koliko točno, bivši dekan koji je ostvario dobit od 11 milijuna kuna navodi da je KIF zaradio 578 tisuća kuna. Ističe i kako su neki djelatnici faksa angažirani kao treneri i svi su uredno isplaćeni preko firme.

– Meni je draže da je taj novac dobio moj faks, nego neki drugi centar, rekao je Knjaz novinarki koji, osim profesure na KIF-u, podcrtava Telegram, ima funkciju savjetnika za sport rektora Damira Borasa.

Izdvojeni članak
jadranka frece

Dekanica službenom karticom kupuje Chanel: Članica je Senata, tijela koje, kao, upravlja Sveučilištem

‘Samo sam htio da novac zaradi moj faks’

Telegram je pronašao još jednu privatnu tvrtku bivšeg dekana KIF-a – BSU Zagreb d.o.o. Tu je firmu pokrenuo sam, još prije tri godine. I ta firma iznimno je, piše Telegram, uspješna pa je u godini osnivanja ostvarila 1.520.800 kuna dobiti, a 2020. još 795.900 kuna. Knjaza je novinarka pitala zarađuje li i ta tvrtka na suradnji njegovog fakulteta i pekinškog sveučilišta, na što ukazuje i zanimljiv naziv firme; zove se BSU Zagreb, podcrtava novinarka, što je kratica pekinškog sveučilišta Beijing Sport University. U posljednjem telefonskom razgovoru, bivši dekan Knjaz zamolio je novinarku Telegrama da se ne ljuti na njega ‘što nam nije dao sve podatke koje smo tražili’. Poslao je, tvrdi, ono što je smio.

– U pitanju je strani partner, da me ne razvuku. Vi možete tonirati da smo lopovi, kriminalci, ali ja sam samo htio da novac zaradi moj faks, a ne neki drugi centri. Molim vas, pišite afirmativno, stvarno je dobar projekt, zaključio je Knjaz.

Bivši dekan zagrebačkog faksa potpisao suradnju s Kinezima: Njegova firma zaradila 11 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap