Pretraga

Bivši ministar, dekan Barišić ima ludu teoriju: Tvrdi da se HRT jednom reprizom upleo u donošenje odluke Senata

A- A+

Iz zapisnika sa sjednice Senata iz travnja, na kojoj je uskraćena suglasnost na program rada Nevena Jovanovića, predloženika za dekana Filozofskog, da se iščitati kako je koji od članova Senata glasao po toj točki, kao i kako je obrazložio svoj glas. Posebno zanimljiv je komentar bivšeg ministra obrazovanja, danas dekana Fakulteta hrvatskih studija, Pave Barišića. On je, naime, za vrijeme sjednice Senata i glasanja o Jovanovićevom programu – gledao televiziju. Točnije HRT, koji je baš tijekom elektroničke sjednice Senata, reprizirao Jovanovićevo gostovanje na HRT4. Pa se dekan Barišić sada pita – ‘znači li to da je medij javne televizije zlouporabljen za vršenje pritiska na rad najvišeg tijela našeg najvećeg i najstarijeg Sveučilišta?’

Pavo Barišić, screenshot: HRT

Mnoge aktivnosti tijekom ove su se epidemije ‘preselile’ u online sferu. To se dogodilo i s nastavom na Sveučilištu u Zagrebu, ali i s redovnim mjesečnim sjednicama Senata Sveučilišta. Za pretpostaviti je da studenti tijekom nastave neće istovremeno gledati televiziju, kao i članovi Senata tijekom sjednica.

Ipak, bivši ministar, danas dekan Fakulteta hrvatskih studija, Pavo Barišić paralelno s praćenjem elektroničke sjednice Senata 28. travnja pratio je i televizijski program.

Barišić je gledao je HRT 4 na kojemu se čitav dan ‘vrti’ informativni program. Tog je dana u jutarnjim satima na HRT-u gostovao Neven Jovanović, predloženik za dekana Filozofskog. Upravo na elektroničkoj sjednici 28. travnja, na kojoj je Barišić sudjelovao uz gledanje TV-a, Jovanoviću je uskraćena suglasnost na program rada za dekana Filozofskog.

Barišić: ‘Zašto bi se u 12 sati reprizirali jutrošnji prilozi’

Izdvojeni članak

‘Rektor želi izazvati novu krizu’: Pročitajte dokument kojim Boras odbija kandidaturu Jovanovića za dekana Filozofskog

Barišić je primijetio kako je HRT tog dana, tijekom sjednice Senata i baš u vrijeme kada članovi Senata trebaju glasati o uskrati suglasnosti, reprizirao Jovanovićevo gostovanje. Iako se pretpostavlja da članovi Senata tijekom radnog vremena ne gledaju TV, Barišić povlači pitanje – ‘znači li to da je medij javne televizije zlouporabljen za vršenje pritiska na rad najvišeg tijela našeg najvećeg i najstarijeg Sveučilišta?’

– Nevjerojatna koincidencija ponukala me da se oglasim komentarom u svezi točke 18. (odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa Nevena Jovanovića, op.a.). Upravo dok sam pripremao slanje maila u sklopu ovog glasovanja na upaljenom ekranu nešto iza 12 sati (HTV 4) pojavio se prof. dr. sc. Neven Jovanović što mi je odvuklo pozornost od započetog posla. Odgledao sam prilog u kojem je kandidat o čijem se programu u to vrijeme odlučuje na sjednici Senata žestoko agitira za svoju stvar. Novo iznenađenje otkrio sam u natpisu koji je za vrijeme ovog poduljeg priloga stajao na vrhu ekrana : ‘Iz jutrošnjeg programa ZAJEDNO ZA ZDRAVLJE’. Uznemirio me zaključak koji se nametnuo sam od sebe, pa sam pokušao naći neko objašnjenje koje bi me oslobodilo od tog uznemirujućeg zaključka, naime da je taj prilog namjerno repriziran u vrijeme glasovanja. Poznato mi je da se emisije repriziraju u neko drugo doba dana, ali ne znam zašto bi se u 12 sati reprizirali jutrošnji prilozi u emisiji u čiji je tematski okvir gotovo nemoguće ‘utrpati’ glasovanje Senata o uskrati suglasnosti na program kandidata za dekana jednog fakulteta. Znači li to da je medij javne televizije zlouporabljen za vršenje pritiska na rad najvišeg tijela našeg najvećeg i najstarijeg Sveučilišta? Još uvijek se nadam da ću dobiti neko objašnjenje koje će odagnati takve sumnje, komentar je Pave Barišića dostupan i u zapisniku sa sjednice.

Nadalje Barišić navodi i kako su mu prije toga ‘smetale medijske manipulacije oko ove točke dnevnog
reda’. Razlog je, veli, što su njihovi glavni akteri bili dekanica Filozofskog fakulteta i kandidat
za dekana čiji je program rada bio u proceduri.

– Smatram neprihvatljivom praksom da čelnik fakulteta istupa u medijima, organizira konferencije za tisak, donosi izjave o predmetima koji se nalaze u sveučilišnoj proceduri u vrijeme dok procedura traje. S druge strane, neumjesno je i protivno akademskoj dobroj praksi agitiranje kandidata u svezi s predmetom koji se nalazi postupku. Znamo dobro za akademski običaj da kandidati napuštaju dvoranu u kojoj se raspravlja i odlučuje o njihovim predmetima. A u ovom slučaju kandidat je ušao u domove svih onih koji su u to vrijeme trebali elektronički glasovati o njegovu predmetu, smatra Barišić.

Sveučilište pisalo prosvjed HRT-u

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Ne slažu se svi studenti s postupcima Filozofskog: Jedna udruga postavlja niz pitanja o Jovanovićevom programu

Sam Jovanović na konferenciji za medije na Filozofskom fakultetu, a uoči glasanja o uskrati suglasnosti na program rekao je kako je kontaktirao članove Senata moleći ih da pročitaju njegov program, budući da ga ne može usmeno odgovarati na pitanja o njemu, jer je sjednica elektronička. Barišić mu i to zamjera.

– Ali nije to sve, jer je prethodnih dana slao, kako se ispostavilo, brojne SMS poruke članovima Senata tražeći od njih da pročitaju njegov program što je sam u emisiji okarakterizirao kao ‘teroriziranje kolega’. Takvo podsjećanje na njegov program bilo je suvišno jer je iz dosadašnjeg funkcioniranja Senata mogao znati da će program postati dostupan članovima Senata nakon održavanja sjednice Rektorskog kolegija u širem sastavu, zaključio je Barišić, stoji u zapisniku sjednice Senata.

No, ova teorija o mogućem utjecaju HRT-a na glasanje o uskrati programa za dekana FFZG-a nije stala samo na ovom Barišićevom komentaru.

Danas se, naime, održava nova sjednica Senata iz čijeg je dnevnog reda vidljivo da je Sveučilište u Zagrebu uputilo prosvjed HRT-tu zato što je tijekom njihove prošle sjednice u svom programu emitirao Jovanovićevo gostovanje.

Iz naslova je vidljivo kako je Sveučilište objeručke prihvatilo teoriju da su na HRT-u pokušali utjecati na postupak odlučivanja Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Tako su, između ostaloga, točka 2.2. i točka 2.3. dnevnog reda današnje sjednice Senata:

  • Prosvjed upravi HRT-a od 8. svibnja 2020. protiv emitiranja dijelova programa Hrvatske televizije koji su narušili temeljne dužnosti HRT-a prema Zakonu o HRT-u, ali i pokušali utjecati na postupak odlučivanja Senata Sveučilišta u Zagrebu uz zamolbu za provedbu analize o spomenutim dijelovima programa HTV-a kako se ne bi ponavljale slične situacije (Klasa: 052-01/20-01/12; Urboj: 380-022/331-20-1)
  • Odgovor ravnatelja PJ Program Hrvatske radiotelevizije, gospodina Renata Kunića od 19. svibnja 2020. na prosvjedno pismo Sveučilišta

U nastavku se nalazi zapisnik sa sjednice Senata od 28. travnja, gdje je i poviše spomenuti komentar dekana Fakulteta hrvatskih studija. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [395.96 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap