Pretraga

Bivši ministar znanosti putem Facebooka napao Predsjednicu radi upisa doktorskog studija

A- A+

Bivši ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego (SDP) osvrnuo se na svojem Facebook profilu na želju Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da upiše doktorski studij Politologija smjera Međunarodni odnosi na FPZG-u. Podsjetimo, Predsjednica je predala dokumentaciju i obavila intervju s voditeljem studija, a danas tijekom dana očekuju se rezultati natječaja.

Izdvojeni članak

Predsjednica upisuje doktorski studij na FPZG-u

Pomalo čudi vrlo neargumentirani napad bivšeg ministra koji pokazuje nerazumijevanje područja studija i autonomije Sveučilišta s kojom se morao kao ministar baviti.

Tako u jednom dijelu spominje da će Predsjednica za svaki dolazak na faks morati moliti dekanicu da policija uđe na faks jer bi se u protivnom mogla prekršiti autonomija Sveučilišta. Kolinda Grabar-Kitarović je u rangu osoba najveće zaštite pa tako uvijek u pratnji ima policiju i tajnu službu te se prisutnost njezinog osiguranja nikako ne bi moglo shvatiti kao kršenje zakona koje Flego spominje.

Također, Flego kao bivši ministar nije posve upućen u funkcioniranje doktorskih studija. Naime, studij traje tri godina, ali se studiranje može produžiti na sedam godina, a studentske obaveze poput dolaska na nastavu se mogu uz posebne dozvole tolerirati. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti, a naš komentar možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

10 Kolindinih studentskih izgovora

– Gospođo Predsjednice,


Ovih dana mediji nas obavještavaju da se natječete za upis na doktorski studij jednog doktorskog programa Sveučilišta u Zagrebu. Kao još uvijek saborski zastupnik i nekadašnji ministar zadužen za visoko obrazovanje, želim vam zahvaliti što ste pokazali toliki interes za znanstveno usavršavanje i stjecanje titule dr.sci.


Svesrdno vam zahvaljujem što ste iskazali toliko povjerenje Sveučilištu u Zagrebu da će se ono, bez obzira što ste vi neprekidno Predsjednica države, pa i kada ste na fakultetu, prema vama odnosniti kao prema studentici a ne kao predsjednici, zahtijevati da redovito obavljate svoje studentske obveze, da će profesori objektivno evaluirati vaše studentske učinke a zahvaljujem i na tome što ste potaknuli novu praksu u akademski život, da voditelj poslijediplomskoga studija dočekuje studentice na ulazu u fakultet. Ako profesori toga studijskog programa ocijene da ste, kao Predsjednica države, u stanju obavljati redovite studentske obveze i odluče odobriti vam upis, i njima treba –unaprijed- zahvaliti na odvažnosti i principijelnosti.


Čestitam vam što ste Hrvatsku doveli do Guinessove knjige rekorda jer ne znam ni za jednu državu kojoj bi predsjednik bio student odnosno studentica.


Uvjeren sam da ćete, kao čuvarica Ustava i zakona u Hrvatskoj, svaki puta kada s djelatnicima sigurnosnih službi budete redovito dolazili na nastavu i konzultacije, poštovati čl. 55. Zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokom obrazovanju te od rektora ili dekanice zatražiti dopuštenje za dolazak policije na sveučilište, u “prostor sveučilišta [koji] je nepovrediv”.
Jednako sam uvjeren da ćete, kao čuvarica Ustava i zakona, održavati punu –Ustavom zajamčenu- jednakopravnost s ostalim studentima, da ih vaše sudjelovanje u nastavi neće ni zbunjivati ni ometati te da ćete u odnosu i prema studentima i prema nastavnicima zatomiti svoj predsjednički autoritet, ako je takvo što uopće ustavno i zakonski dopušteno.


Nadasve sam uvjeren da ćete sa zainteresiranom javnošću i ubuduće dijeliti svoja studentska iskustva. I vi, kao i uprava sveučilišta i fakulteta, znate da osim Zakona o zaštiti osobnih podataka u ovoj državi postoje i Zakon o pravu na pristup informacijama, i Zakon o ustanovama kao i niz internih propisa koji propisuju pravo javnosti da zna što se događa u (javnim) ustanovama. Uz to, vi ste javna osoba pa javnost ima pravo znati što čini njihova predsjednica-studentica.


Ponosan sam da Hrvatska ima Predsjednicu koja, zapravo, živi dva života. Birači su vas izabrali da budete Predsjednica države, koja ima što raditi 24 sata dnevno i 7 dana tjedno. Uz tako ispunjeni predsjednički život vi imate još jedan, u kojem nalazite vremena i za studiranje. Vi ste, nadam se, posve svjesni da je i doktorski studij (nastava, seminarski radovi, konzultacije, testovi, ispiti) odnosno znanstveno istraživanje radostan ali i mukotrpan “full time job”, u kojemu, počesto, ni 24 sata dnevno nije dostatno za obaviti planirano.


A jednako sam uvjeren da ćete i ubuduće, zajedno sa svojim savjetnicima, pomno promišljati posljedice svojih odluka i čina.

Gvozden Flego

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Gospođo Predsjednice,Ovih dana mediji nas obavještavaju da se natječete za upis na doktorski studij jednog doktorskog…

Posted by Gvozden Flego on 29. studenoga 2015

Bivši ministar znanosti putem Facebooka napao Predsjednicu radi upisa doktorskog studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap