Pretraga

Bivši student FER-a mora vratiti 81.000 kuna stipendije jer nije ispoštovao važan uvjet iz ugovora kojeg je popisao

A- A+

Bivši student zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, inače iz Koprivnice, županijskoj zakladi Hrvatske gospodarske komore mora vratiti 81.000 kuna. Riječ je o sredstvima koja su mu dodijeljena kroz stipendiju tijekom studija, a razlog je taj što nije ispoštovao stavku ugovora prema kojoj se nakon diplomiranja morao zaposliti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Foto: Srednja.hr

Kako piše podravski.hr, Općinski sud u Koprivnici donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj bivši FER-ovac Patrik zakladi Hrvatske gospodarske komore mora vratiti čak 81.000 kuna stipendije. Spomenuta je zaklada za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja 2009. sklopila ugovor s Patrikom. Ugovorom se zaklada obvezala isplaćivati mu 1.500 kuna mjesečno do srpnja 2014. godine, a Patrikova obveza iz ugovora bila je završiti studij u roku i zaposliti se na području Koprivničko-križevačke županije, najmanje na dvije godine za svaku akademsku godinu za koju je primao stipendiju.

Izdvojeni članak
stipendije

Grad tužio 28 studenata jer su dobili stipendije, a nisu završili fakultete

FER-ovac je diplomirao u roku, ali spomenuti uvjet nije ispunio, već se po završetku studija zaposlio u tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu. Tvrdi Patrik, uvjet niti nije mogao ispuniti jer prilikom potrage za poslom nije primio niti odbio nijednu ponudu za radno mjesto.

– Nakon završetka studiranja javio sam se radi zaposlenja u Podravku, Belupo i Hartmann, a išao sam i na razgovor u Podravku, nakon čega su mi priopćili da trenutno nemaju potrebe za mojim zanimanjem. Od Hartmanna i Belupa nisam dobio nikakav odgovor, svjedočio je Patrik na sudu, prenosi podravski.hr.

Menadžerica iz Podravkinih ljudskih potencijala Tanja Kancijan koja je navela kako je Podravka potkraj 2014. objavila javni natječaj za zapošljavanje radnika sa završenim FER-om, i to svih smjerova s radnim iskustvom. No, kako se nisu javile osobe s radnim iskustvom, zapošljavali su i one bez radnog staža. Na taj se natječaj bivši FER-ovac nije javio, ali potvrdila je da je prethodno bio na razgovoru i psihologijskom testiranju za zaposlenje u Podravki.

Budući da je tijekom suđenja ustanovljeno kako su radnike tog profila tražile i tvrtke Rasco, Elektro Čelik, Avalon i Ligo grupa, te kako bivši FER-ovac nije ispunio svoju obavezu iz ugovora, sud je ustanovio da zakladi HGK-a u Koprivnici mora vratiti 81.000 kuna plus kamate i sudske troškove.