Pretraga

‘Black Mirror’ na fakultetu: Kamera svima na ulazu mjeri temperaturu, sustav prepoznaje one koji ne nose maske

A- A+

Veleučilište u Rijeci pohvalilo se kako su uveli termalnu kameru koja beskontaktno očitava temperaturu tijela i detektira onu povišenu, sa dodatnom značajkom upozoravanja osoba koje ne nose zaštitne maske. Studenti u komentarima upozoravaju da je ‘užas iz SF filmova postao naša stvarnost’.

Kamera na ulazu | foto: Veleučilište u Rijeci

– Kako bi se provele mjere sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID-19, na Veleučilištu u Rijeci postavljena je termalna kamera koja beskontaktno očitava temperaturu tijela i detektira onu povišenu, sa dodatnom značajkom prepoznavanja lica koja ne nose zaštitne maske, pohvalili su se s tog Veleučilišta.

Međutim, sudeći po komentarima, mnogim se nije svidio takav oblik nadzora.

  • Prepoznavanje lica??!!!, zapitao se jedan od komentatora.

Veleučilište je, stoga, dan kasnije uredilo objavu. Uklonili su spominajnje značajke ‘prepoznavanja lica’ te napisali kako kamera ima značajku ‘upozoravanja osoba’.

Budući da je ovakav oblik kontrole izazvao buru negativnih reakcija, još u petak smo se obratili Veleučilištu u Rijeci. Zanimalo nas je kako komentiraju negativne komentare, tko je i kada donio odluku o postavljanju kamera, tko i na koji način arhivira snimke te koliki je rok njihovih čuvanja, kao i jesu li prije uvođenja takvog sustava kontaktirali pravne stručnjake. Njihov odgovor, međutim, nismo dobili.

Međutim, jedno je sigurno, svijet nakon pandemije još češće sliči nekim epizodama iz ‘Black Mirrora’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap