Pretraga

Boras dobio novu packu zbog upravljanja Sveučilištem preko maila: ‘Promijenite nedemokratsku praksu’

A- A+

GONG je danas pustio priopćenje u kojem praksu Senat zagrebačkog sveučilišta da se već gotovo godinu dana održava putem maila nazivaju – nedemokratskom.

Senat Sveučilišta u Zagrebu | Foto: unizg.hr

Zagrebački rektor Damir Boras od travnja prošle godine, zajedno s još 70 senatora, Sveučilištem upravlja preko maila. Neki su to već nazivali “vrhunskom sramotom” budući da je takvim održavanjem sjednica onemogućena rasprava i oko gorućih, važnih pitanja. Sad se javio i GONG.

‘Sveučilište bi trebalo biti uzor’

Potaknuti aktualnom situacijom na Sveučilištu u Zagrebu, i činjenicom da se sjednice Senata već gotovo godinu dana održavaju “bez mogućnosti adekvatne rasprave i sučeljavanja argumenata”, čime je, dodaju, “onemogućena bilo kakva smislena i funkcionalna razmjena informacija” Gong poziva upravu Sveučilišta da “promijeni nedemokratsku praksu i osigura transparentnost donošenja odluka”.

“Jedan od najvažnijih kriterija demokratskog procesa je postojanje deliberacije, otvorene i argumentirane rasprave među pripadnicima neke zajednice s ciljem iznalaženja najboljih rješenja i odluka. To je posebno važno za Sveučilište u Zagrebu koje bi trebalo biti uzor demokratskih procesa, transparentnosti i otvorenosti za druge javne institucije”, stoj u priopćenju GONG-a.

Izdvojeni članak

Boras zaradio prijavu zbog neuredne nabave: ‘Direktno se krši načelo transparentnosti’

Druga sveučilišta ne odlučuju mailom

Na drugim se sveučilištima, napominju iz GONG-a, sjednice održavaju uživo ili putem nekih od videokonferencijskih alata. Štoviše, tako se organiziraju na dobrom dijelu sastavnica zagrebačkog sveučilišta.

“Navedeni primjeri pokazuju kako se u slučaju sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta ne radi o izostanku kvalitetnih alternativa, nego o nedemokratskom habitusu aktualnog rektora i njegovih suradnika. Gong poziva aktualnu upravu Sveučilišta u Zagrebu da što prije prekine s postojećom nedemokratskom praksom. Apeliramo da se sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu organiziraju na način koji će omogućiti argumentirano iznošenje stavova njegovih članica i članova, a to je putem usmene i neposredne rasprave uživo ili preko odgovarajućih online platformi, čime će se osigurati transparentnost upravljačkih procesa na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj”, zaključuju iz GONG-a.

Kako je pisao Telegram, Sveučilište u Rijeci ne koristi mail, već videokonferencijski servis Microsoft Teams za sjednice Senata. Sveučilišta u Dubrovniku u toplijim se mjesecima sastaje u vrtu rektorata, a alternativno putem Zooma. Zadarsko sveučilište kombinira online i uživo sjednice Senata, a aplikacija koju koriste omogućava da senatori, uoči glasanja o određenoj točki dnevnoga reda, u komentarima rasprave što smatraju nužnim.

Boras dobio novu packu zbog upravljanja Sveučilištem preko maila: ‘Promijenite nedemokratsku praksu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap