Pretraga

Boras izdao preporuku za dekane fakulteta koji su stradali u potresu: ‘Sveučilište će osigurati dodatne stipendije’

A- A+

Na području koje je prošloga tjedna pogodio jak potres nalaze se dva fakulteta, odsjek Učiteljskog u Petrinji te Metalurški fakultet u Sisku. Ukupna šteta koju je uzrokovao potres na oba, kako su procijenili fakulteti, je višemilijunska. No, to je neusporedivo sa psihičkim posljedicama koje je potres ostavio na studentima s tog područja. Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, od dvoje dekana traži da izađu u susret studentima po pitanju studijskih obaveza.

Foto: Učiteljski fakultet

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, uputio je preporuku dekanici Metalurškog fakulteta u Sisku, Zdenki Zovko Brodarac, te dekanu Učiteljskog fakulteta koji ima odsjek u Petrinji, Siniši Opiću, preporuku vezanu uz studente.

– S obzirom na situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji, koju je prouzročio katastrofalni potres 29. 12. 2021. godine, a imajući u vidu daljnja podrhtavanja tla i posljedice koje nastaju, molim Vas da izađete u susret studenticama i studentima s potresom pogođenog područja tijekom ispitnih rokova i praćenja nastave, kako bismo im olakšali uvjete, omogućili nastavak studiranja i života u akademskoj zajednici, piše Boras.

U preporuci navodi i da će Sveučilište u Zagrebu osigurati dodatne stipendije, a ured za zaštitu zdravlja stoji na raspolaganju studentima.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Vlada proglašava katastrofu: Nakon potresa 9 škola neupotrebljivo, MZO će plaćati domove studentima i učenicima

Napomenimo i kako je u tijeku prikupljanje podataka o točnom broju studenata Sveučilišta u Zagrebu koji su oštećeni potresom, a na čemu radi Studentski zbor Sveučilišta u suradnji sa zborovima sastavnica. Podsjetimo, još je na sjednici Vlade 4. siječnja ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, izjavio kako je ministarstvo preuzelo plaćanje troškova smještaja u studentskim i učeničkim domovima za sve one studente i učenike koji imaju prebivalište na potresom zahvaćenom području.

Prema za sada poznatim informacijama koje je nakon potresa iznijela Vlada, na Metalurškom fakultetu u Sisku Sveučilišta u Zagrebu, koji pohađa ukupno 141 student, procijenjena je šteta osam milijuna kuna, dok je procijenjena šteta na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji pohađa ukupno 600 studenata, 1,5 milijun kuna. Izvođenje nastave na oba fakulteta neće biti moguće do kraja ljetnoga semestra.

Copy link
Powered by Social Snap