Boras: Ministarstvo nema pojma, profesor Čović može ostati prorektor i nakon sedamdesete

Prof. dr. Ante Čović i nakon sedamdesetog rođendana namjerava ostati prorektor Sveučilišta u Zagrebu. Iz Ministarstva su nam poslali tumačenje u kojem kažu kako za to nema zakonske pretpostavke, no rektor im poručuje da bolje prouče zakone.

– Ne bih komentirao radni odnos profesora Čovića, rekao nam je na početku telefonskog razgovora prof. dr. sc. Damir Boras.

Sukob Sveučilišta i Ministarstva oko prorektora Čovića? MZO kaže da mora u mirovinu

Rektora Sveučilišta u Zagrebu zamolili smo da nam prokomentira produljenje radnog odnosa svom prorektoru za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju, koji je 23. kolovoza ove godine navršio sedamdeset godina.

Na Vijeću društveno-humanističkog područja prorektoru Čoviću je, podsjećamo, prošlog tjedna izglasano Prethodno pozitivno mišljenje o utvrđivanju ispunjenja kriterija nastavne izvrsnosti u postupku odabira znanstvenika i nastavnika za produljenje ugovora o radu nakon 65. godine života. Senat Sveučilišta na sjednici u utorak o Čovićevu produljenju nije raspravljao.

Tko je u pravu?

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš su upit odgovorili kako Čović zakonski ne može ostati profesor, pa tako ni prorektor, jer se po starom zakonu moglo raditi samo do sedamdesete. Budući da je redovitim profesorom postao 2010., za prorektora Čovića, prema tumačenju Ministarstva vrijedi stari zakon, koji ga tjera u mirovinu.

Upućujemo na Odluku Ustavnoga suda Republike Hrvatske, broj: U-I-5578/2013 i U-I-3633/2014 od dana 20. kolovoza 2014. godine, sukladno kojoj se na redovite profesore, profesore visokih škola i znanstvene savjetnike koji su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju primjenjuju odredbe ranije važećeg Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN, broj: 123/03, 105/04, 174/04, 2/07- OUSRH, 46/07, 45/09 i 63/11) prema kojima, kada postoji potreba za nastavkom rada redovitog profesora u trajnom zvanju ili profesora visoke škole u trajnom zvanju, visoko učilište može redovitom profesoru u trajnom zvanju odnosno profesoru visoke škole u trajnom zvanju, produljiti ugovor o radu do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina, pri čemu će se posebno cijeniti njegov znanstveni doprinos, uspješnost u obrazovnom procesu i odgoju mladih znanstvenika i nastavnika – napisali su iz ministarstva Blaženke Divjak.

No rektor misli drugačije.

– Poručite ministarstvu da nema pojma i da bolje prouče propise – rekao nam je Boras.

‘Bavite se drugim temama’

Ante Čović
Čović prorektor nakon sedamdesete? Hrvatski studiji na 51 stranici objašnjavaju zašto je neophodan za izborni kolegij

Iz Ministarstva su objašnjenje slično ovom u slučaju prorektora Čovića rektoru poslali i 2016. Tada su utvrdili da tadašnji dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Vlatko Previšić ne može raditi nakon sedamdesete, zbog čega ga je Boras kasnije i suspendirao. Danas kaže kako se ne radi o istoj situaciji jer je prorektor Čović, za razliku od dekana Previšića, ostvario uvjete za produljenje.

Boras je upozorio kako je Sveučilište u Ljubljani palo na ljestvicama kvalitete jer je “sve dobre profesore sa 65 poslalo u mirovinu” te ga brine da se isto ne dogodi i Sveučilištu u Zagrebu.

Našem novinaru rektor je savjetovao da se bavi drugim pitanjima, primjerice time kako je Sveučilište u Zagrebu postalo lider u regiji. (op.a više o toj temi pročitajte ovdje)

– Kao da je važan jedan prorektor… – zaključio je Boras.

Odgovori