Pretraga

Boras odbio poslušati tijelo koje nadzire njegov rad: Senatori i dalje glasaju o sudbini Barišića

A- A+

Sveučilišni savjet, tijelo koje nadzire rad rektora Borasa, danas je održao izvanredni sastanak. Mišljenja su da se razrješenje dekana fakulteta treba obrazložiti, a da se odluke o tome donose na sjednicama koje se održavaju isključivo uživo. Podsjetimo, na današnjem mail Senatu zagrebačkog sveučilišta nalazi se i odluka o razrješenju Pave Barišića, dekana Hrvatskih studija, bez dodatnog obrazloženja. Kako doznajemo sa Senata koji je još uvijek u tijeku, rektor je poslao dodatno obrazloženje sporne točke dnevnog reda iz kojeg je razvidno da nije poslušao mišljenje Sveučilišnog savjeta.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Uoči redovne mail sjednice Senata, održan je izvanredni sastanak Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire zakonitost rada rektora i tijela pri zagrebačkom sveučilištu.

Savjet traži sjednice uživo

Taj je sastanak sazvan zbog jučerašnjeg dosta čudnog prijedloga odluke kojim se Pavo Barišić, ako Senat to izglasa, de facto razrješava s funkcije dekana Fakulteta hrvatskih studija. Kako stoji u priopćenju koje je prije nekoliko minuta pristiglo na naš redakcijski mail, stav Sveučilišnog savjeta je da se takve odluke trebaju donositi na sjednicama uživo.

“Stav Sveučilišnog savjeta je da se prilikom razrješenja čelnika institucija navode razlozi i obrazloženja o istom. Sveučilišni savjet ponovio je zaključak od prethodne sjednice Sveučilišnog savjeta održane 12. veljače 2021. da se sjednice Senata i ostalih tijela Sveučilišta u Zagrebu održavaju uživo ili, u nemogućnosti toga, putem zaštićenih web platformi. Sveučilišni savjet mišljenja je da se razrješenja čelnika sastavnica Sveučilišta u Zagrebu donose na sjednicama koje se održavaju isključivo uživo”, stoji u priopćenju koji potpisuje predsjednik Savjeta Luka Burilović.

Na izvanrednom sastanku savjeta prisustvovalo je osam od ukupno dvanaest članova, a rasprava je završila u 13 sati. Cijeli dokument priopćenja pregledajte ovdje. Sjednica Senata je, preciznije glasanje mailom o točkama dnevnog reda među kojima se nalazi i čudna odluka o razrješenju Barišića, kako doznajemo od naših izvora, počela u 12 i traje do 18 sati. Budući da je određen broj senatora već poslao svoje glasačke preferencije nije za očekivati da će biti ikakvih promjena. Senatori, kako nam neki od njih kažu, nisu bili službeno ni obaviješteni da se danas održava izvanredna sjednica Sveučilišnog savjeta.

Izdvojeni članak

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović dobio izvanredni otkaz na Hrvatskim studijima

Potpisao otkaz prorektoru Čoviću

Pojasnimo pozadinu; rektorski kolegij u užem i širem sastavu jučer je složio dosta čudan prijedlog odluke o Barišićevoj smjeni. Dogodilo se to svega nekoliko dana nakon što je u javnost dospjela informacija da Barišić kao dekan na Hrvatskim studijima priprema izvanredni otkaz ugovora o radu moćnog zagrebačkog prorektora Ante Čovića. On na toj instituciji, unatoč činjenici da će uskoro navršili 72 godine života, radi u opterećenju deset posto radnog vremena kao profesor filozofije. Da je to nepropisno utvrdila je državna inspekcija rada pa je uprava Hrvatskih studija krenula u zaključenje radnog odnosa.

Barišić je jutros poduzeo naizgled finalni korak u tom postupku potpisavši izvanredni otkaz ugovora Čoviću, svega par sati prije nego što se pitanje Barišićeve sudbine trebalo naći na sjednici Senata. Ovakve je događaje u akademskim krugovima prije godinu dana bilo gotovo nemoguće zamisliti, primarno zbog toga što su Barišić i Čović posljednja bar tri desetljeća glasili za notorni tandem koji naveliko drma sustavom znanosti.

Dopuna tekstu 16.3.2021. u 15:44 sati

Rektor Boras senatorima je, tri sata nakon početka mail sjednice Senata, poslao obrazloženje uz točku dnevnog reda vezanu za de facto razrješenje Pave Barišića s funkcije dekana Hrvatskih studija. Iz tog je dokumenta, koji u cijelosti možete pogledati ovdje, razvidno da Boras nije poslušao mišljenje Sveučilišnog savjeta, nadzornog i savjetodavnog tijela, već odlučio ostaviti spornu točku na dnevnom redu. Tako, među ostalim, tvrdi da je Barišić “izgubio potporu većine zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija” te da je prekinuo suradnju “sa svih pet prodekana i s osam od devet predstojnika ustrojbenih jedinica”.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap