Pretraga

Boras opet ne dopušta raspravu na sjednici Senata, o važnim temama odlučivat će se – mailom

A- A+

Senat zagrebačkog sveučilišta, temeljno tijelo koje upravlja tom institucijom od 70.000 studenata, opet će se održati mailom. Senatori će sutra dopisno, od 12 do 18 sati, slati svoje glasačke preferencije na dnevni red, a tim će načinom održavanja sjednice, kao i do sada, biti onemogućena prava rasprava. Događa se to unatoč pritiscima i skandalima koji prema rektoratu dolaze posljednjih desetak dana.

Senat Sveučilišta u Zagrebu | Foto: unizg.hr

Unatoč skandalima koji posljednjih tjedana pune naslovnice medija, Senat zagrebačkog sveučilišta, njegovo temeljno upravljačko tijelo opet se neće sastati. Sutrašnja sjednica će se, kao i većina njih u posljednjih gotovo godinu dana, održati dopisno preko elektroničke pošte. Senatorima je stigao dnevni red, a na svaku će se točku u razdoblju od 12 do 18 sati očitovati svojim glasačkim preferencijama.

Izdvojeni članak

Nakon šest i pol sati završila je sjednica Sveučilišnog savjeta: Ovo su zaključci koje su donijeli

‘Vrhunska sramota Sveučilišta’

Nakon brojnih pritisaka koji su prema zagrebačkom rektoru Damiru Borasu pristizali sa svih strana, i sjednice Sveučilišnog savjeta koji nadzire njegov rad, očekivalo se da će se sjednica održati u nešto normalnijim okolnostima, primjerice, putem nekog od videokonferencijskih servisa koji se na zagrebačkom sveučilištu već naširoko koriste za potrebe online nastave.

No, uprava na rektoratu očito je ustrajna u svome naumu pa će sjednicu najvažnijeg tijela zagrebačkog sveučilišta održati u obliku koji onemogućuje gotovo svaki oblik rasprave. Senatorima će, kako i stoji u pozivu, biti omogućeno slati primjedbe i komentare na pojedine točke dnevnog reda, no dvostrane komunikacije i diskusije u pravom smislu jednostavno ne može biti. O tome su se već oglasili i neki nezadovoljni senatori, a jedan od njih nedavno nam je rekao kako se radi o “vrhunskog sramoti Sveučilišta”.

Imenuje se i privremeni dekan Filozofskog

Nakon što je u petak najavljeno da je Borasov prorektor Miljenko Šimpraga, koji inače dolazi s Veterinarskog faksa, dao ostavku na čelu Filozofskog fakulteta, točka o imenovanju novog privremenog dekana našla se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Senata. Među materijalima koji stižu uz poziv na sjednicu Senata, kako doznajemo, senatori nisu dobili ništa vezano uz ovu točku tako da se još uvijek ne zna koga rektor planira predložiti za privremenog čelnika Filozofskog.

Profesori i studenti Filozofskog, njih 68 koji su članovi i zamjenici članova u Fakultetskom vijeću, ima svoj prijedlog za privremenog dekana. U dopisu koji šalju i našoj redakciji, a koji je podržan na neformalnom sastanku predložili su profesoricu Željku Kamenov. O svome su odabiru osim medija obavijestili rektora, Senat i Sveučilišni savjet, a ostaje za vidjeti hoće li se njihov prijedlog uopće naći na sutrašnjoj sjednici Senata.

Podsjetimo, rektor je već smijenio jednu upravu Filozofskog na čelu s Vesnom Vlahović-Štetić, a dvaput je odbijao, uz podršku Senata, i dekanske kandidate. Prvi put u travnju prošle godine kada je odbio profesora Nevena Jovanovića, a onda i u siječnju ove godine kada je uz ponovnu odbijenicu Jovanoviću, isto uručio i profesorici Renati Geld. Oba puta kandidate su većinom glasova podržali profesor i studenti Filozofskog.

Izdvojeni članak

Kraj rektora Borasa? Trideset senatora spremno glasati za smjenu: ‘Očekujemo skupiti 36 do ponedjeljka’

Ima interesa za opoziv rektora

Kako smo već detaljno izvijestili, prošloga je tjedna u javnost dospjela informacija o inicijativi tridesetak senatora koji su spremni svojim glasom podržati pokretanje opoziva rektora Borasa. Naši izvori nam kažu da ta priča ide dalje, a odustajanja nema jer je interesa za smjenom rektora sve više. O tome se, pak, sutra neće govoriti budući da se sjednica Senata odvija dopisno, mailom, pa okolnosti nisu takve da bi se o eventualnom opozivu moglo adekvatno raspraviti.

Zbog toga, objašnjavaju nam naši izvori, čeka se sjednica Senata koju je rektor Boras dužan sazvati po zahtjevu Sveučilišnog savjeta. Ta se sjednica treba održati do sredine idućeg mjeseca, a na njoj će se, uz eventualno odlučivanje o razrješenju rektora, naći i rasprava o razvoju zagrebačkog sveučilišta koju je na dnevni red nametnuo sam Savjet.

Boras opet ne dopušta raspravu na sjednici Senata, o važnim temama odlučivat će se – mailom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap