Pretraga

Boras opet postavio svog čovjeka na Filozofski: Onaj što je prepisao dio programa ostaje u upravi

A- A+

Senat zagrebačkog sveučilišta većinom je glasova podržao Borasov prijedlog da na čelu Filozofskog fakulteta privremeno dođe Miljenko Jurković. Jurković je privremeno odlučio ostaviti nekoliko prodekana u svome timu, među njima i Tomislava Galovića koji je kao kandidat dio svojeg dekanskog programa prepisao od jedne bivše natjecateljice za dekanicu.

Miljenko Jurković
Foto i obrada: Screenshot HRT | Ivan Klindić | srednja.hr

Senat zagrebačkog sveučilišta na jučerašnjoj je sjednici održanoj mailom većinom glasova imenovao Miljenka Jurkovića za privremenog dekana Filozofskog fakulteta. Taj su prijedlog senatori prihvatili s 50 glasova za, uz 7 protiv i 9 suzdržanih.

Izdvojeni članak

Borasov kandidat za čelnika Filozofskog to je već bio: Revizija tada našla brojne nepravilnosti

Nepravilnosti i prepisivanje

Profesor Jurković bio je kandidat rektora Damira Borasa za privremenog čelnika Filozofskog, a njihovo poznanstvo ide do početka 2000-ih. U dva je mandata Jurković već bio dekan, a Boras je bio njegov prodekan za znanost i međunarodnu suradnju, dok ga nije naslijedio na čelnom mjestu fakulteta. Kako smo detaljno pisali, za zadnju je godinu Jurkovićeva, odnosno prva tri mjeseca Borasova mandata na čelu Filozofskog odrađena revizija. Revizori su našli brojne nepravilnosti, od nenamjenskog trošenja sredstava preko dubiozne isplate plaća pa do neuredne javne nabave.

Unatoč tomu, Senat mu je dao svesrdnu podršku, a novi privremeni dekan odlučio je u svojoj upravi, kako je izvijestilo zagbreačko sveučilište, najdulje do iduće sjednice Senata, ostaviti neke suradnike prorektora Miljenka Šimprage, donedavnog čelnika Filozofskog. Radi se o privremenim prodekanima Krešimiru Pavlini, Tomislavu Galoviću te prodekanici Naidi Mihal Brandl. Najzanimljivije je ime profesora Galovića koji se, osim što je bio Šimpragin prodekan, natjecao i za dekana. Tu se baš dosta zeznuo budući da je neke dijelove svojeg programa malo prepisao od bivše kandidatkinje za dekanicu Filozofskog faksa, sada državne tajnice u Ministarstvu obrazovanja Ivane Franić.

Cjelovitu će privremenu prodekansku ekipu profesor Jurković, kako je izvijestio rektorat zagrebačkog sveučilišta odabrati najkasnije do iduće sjednice Senata. Nije točno jasno na koju sjednicu misle s obzirom na to da osim redovne u ožujku rektoru predstoji sazvati još jednu na zahtjev Sveučilišnog savjeta, i to najkasnije 30 dana otkad je tijelo uputilo zahtjev.

Opet odbijenica

Podsjetimo, profesori i studenti iz vijeća Filozofskog fakulteta, njih 68, predložilo je Senatu i rektoru da za privremenu dekanicu imenuje profesoricu Željku Kamenov. No, ta se točka nije našla ni na dnevnom redu Senata. Ta činjenica one upućenije u način funkcioniranja zagrebačkog sveučilišta, doduše, pretjerano ne čudi.

Senatori su već nekoliko puta na prijedlog rektora Borasa odbijali Filozofskom dati priliku da u upravi ima ljude koje su sami odabrali. Tako je Neven Jovanović prošle godine u travnju odbijen kao dekanski kandidat; o Draganu Bagiću kao privremenom dekanu se nije ni raspravljalo; dekanica Filozofskog Vesna Vlahović-Štetić u srpnju 2020. zajedno sa svim prodekanima razriješena je dužnosti; a prije nepunih mjesec dana Senat je odbio oboje dekanskih kandidata Filozofskog, od čega Jovanovića već po drugi put.

Boras opet postavio svog čovjeka na Filozofski: Onaj što je prepisao dio programa ostaje u upravi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap