Pretraga

Borasu baš svi okreću leđa: Upravo su njega i bliskog mu suradnika izbacili iz sindikata

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras i njegov bliski suradnik, donedavno čelnik Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga upravo su izbačeni iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Sindikat tereti dvojac da su ‘grubo kršili’ univerzalna načela akademske zajednice.

damir boras i miljenko šimpraga

Miljenko Šimpraga i Damir Boras
Foto i obrada: srednja.hr

“Malo vijeće je sa žaljenjem ustvrdilo da je djelovanje rektora Damira Borasa i prorektora Miljenka Šimprage suprotno vrijednostima i načelima, ne samo Sindikata znanosti, već i cijele akademske zajednice, u mjeri koja je nespojiva s njihovim članstvom u Sindikatu znanosti”, stoji pri početku priopćenja Nezavisnog sindikata. Rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa i njegovog suradnika Miljenka Šimpragu odlučili su izbaciti iz svojeg članstva.

Niz optužbi

Premda se od članova Sindikata koji su ujedno i poslodavci ne očekuje da djeluju prema sindikalnoj politici, napominju, u akademskoj zajednici postoje vrijednosti koje objedinjuju te jednako obvezuju sindikaliste i poslodavce. Boras i Šimpraga su, prema mišljenju malog vijeća Nezavisnog sindikata, “grubo kršili” niz univerzalnih načela akademske zajednice.

Dvojac iz rektorata terete da su se, redom, ogriješili o: “zaštitu akademskih prava i sloboda nastavnika i znanstvenika; zaštitu akademske samouprave i autonomije sveučilišta; zaštitu dostojanstva i ugleda zaposlenika; neprihvatljivost nezakonitog djelovanja, prekoračenja ovlaštenja, zloupotrebe položaja, neprincipijelnog i neetičnog postupanja; potpora kolektivnom pregovaranju kao civilizacijskom načinu zaštite materijalnih, socijalnih i profesionalnih interesa zaposlenika”.

‘Suprotno dobrim akademskim običajima’

Razmatrajući djelovanje rektora Borasa iz Sindikata su zaključili da su njegovi postupci suprotni “dobrim akademskim običajima”, a među inim krimenima navode i da je “dopuštao osvetničko djelovanje prema neistomišljenicima i institucijama”. Nadalje ističu da je svoju rektorsku funkciju “obnašao kao samovolju” i to “pod okriljem u potpunosti iskrivljenog tumačenja autonomije sveučilišta”.

Izdvojeni članak
damir boras

Kraj rektora Borasa? Trideset senatora spremno glasati za smjenu: ‘Očekujemo skupiti 36 do ponedjeljka’

Za to navode nekoliko razloga. U prvom redu sindikalisti se osvrću na višemjesečnu krizu upravljanja Filozofskim fakultetom, gdje rektora terete za povredu akademske samouprave i odbijanje dekanskih kandidata. U drugom redu optužujuga  za opstrukciju primjene kolektivnog ugovora na zagrebačkom sveučilištu, a njegov se odnos prema propisima, dalje navode, “oslikava i u nezakonitom držanju u radnom odnosu nakon 70. godine života svog najbližeg suradnika, prorektora Antu Čovića”.

“Sveučilište treba poticati dijalog i suprotno mišljenje, sukladno temeljnoj svrsi znanosti i visokog obrazovanja, a to je traganje za istinom, na čijem je putu borba mišljenja elementarni preduvjet. Nažalost, rektor je autokratski vodio Sveučilište, onemogućavajući polemiku i razmjenu mišljenja”, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata.

‘Uznemirio i vrijeđao’

Štedjeli nisu ni prorektora Šimpragu, jednog od osnivača i dugogodišnjeg člana najviših tijela Nezavisnog sindikata. On je, ističu, imao osobitu odgovornost da svojim djelovanjem poštuje osnovna sindikalna načela. No, dolaskom na čelo Filozofskog, navode, postupao je upravo suprotno sindikalnim ciljevima i načelima.

Optužuju ga da je kršio propisima zajamčenu akademsku samoupravu Filozofskog fakulteta te da nije nastupao u najboljem interesu te institucije, kao ni njenih zaposlenika. U nastavku priopćenja sindikalisti terete Šimpragu da je “uznemirio i vrijeđao” dostojanstvo pojedinih zaposlenika, a ljudima koji su bili njegovi neistomišljenici “prijetio opomenama i prekidom radnog odnosa”.

Cijelo priopćenje Nezavisnog sindikata možete pročitati u dokumentu ispod.

Download [443.85 KB]

Copy link
Powered by Social Snap