Pretraga

Borba za opstanak: Studentske radio postaje u regiji osnovat će asocijaciju

A- A+

Studenti, ali i šira javnost favorizira studentske radio postaje jer su one autonomne i ne podliježu komercijalizaciji. Glazbene i druge emisije odišu nekom  svježinom, koju će slušatelji rijetko doživjeti na drugim radijskim postajama. Zbog toga su studentske radio postaje bitan faktor promicanja javnog interesa ali i postavljanja nekih manje komercijalnih trendova. Svejedno, u cijeloj regiji takve postaje imaju mnoštvo problema, a najveći leže upravo u financijskoj nesigurnosti. Zbog toga su na osmom regionalnom seminaru studentskih postaja u Beogradu, Hear me seminaru, odlučili pokrenuti ideju za osnivanje regionalne asocijacije studentskih radio stanica i programa.

Studentske radio postaje iz regije već godinama uspješno surađuju kako bi mladima pružili što originalniji i kvalitetniji program. Međusobna iskustva razmijenili su i ove godine i to na osmom po redu seminaru studentskih radija Hear me, koji se održao prije nekoliko dana u Beogradu. Ovo najveće okupljanje regionalnih studentskih postaja iz zemalja bivše Jugoslavije bio je prvi takav susret izvan Hrvatske.

Izdvojeni članak

Radio Student postao mobilan: promiču kulturu bicikliranja

Srbija ima najviše studenata i nijedan studentski radio

Poznato je da su studentske radio postaje neprofitni mediji koji djeluju u općem javnom interesu,a da se u to uvjerite dovoljno je ponekad namjestiti frekvencije radija na neku studentsku postaju.

– Komercijalni i politički interesi različitih interesnih grupa, propusti pisaca zakonskih odredbi i opća apatija u studentskoj i široj javnosti prouzrokovali su opću komercijalizaciju i kocentraciju medijai to na račun neprofitnih studentskih medija, jedan je od zaključaka s Hear me seminara.

Pri donošenju novih zakona malo se računa vodi o studentskim radio stanicama i njihovim ulogama, a jedna od njih zasigurno je i opismenjavanje studenata novinarskih fakulteta. Takav primjer vidljiv je i u Srbiji, koja iako izučava novinarstvo na tri fakulteta – nema nijednu studentsku radio postaju.
Sve što studenti imaju je jednosatna emisija Slušaonica 6 na beogradskom radiju Studio B. Studentski glas preko radija u zemlji koja broji najviše studenata u regiji,osim te emisije – ne postoji.

Izdvojeni članak

Ovako to rade studenti: Studentske radio postaje u regiji

Najstariji studentski radio u Europi također u teškoj situaciji 

Hrvatska ima nešto bolju situaciju, pa tako postoje Radio Student u Zagrebu, UNIDU u Dubrovniku, Radio Etfos i Brtva glave u Osijeku, Radio Sova u Rijeci, Stop FM u Splitu. Svejedno svi ti radiji dijele fnancijske probleme, a osim toga studentima u Zagrebu više nije omogućeno da imaju praksu na državnom radiju, HRT – u.
Slovenci pak imaju svoje muke, pa Radio Študent koji postoji od davne 1969. godine, što znači da je i najveći i najstariji studentski radio u Europi ima potpuno ugroženu financijsku autonomiju. 

Ono što svi mladi ljudi koji vode ove postaje i pokušavaju ih učiniti središnjim mjestom za mlade žele, jest da imaju odgovarajuće uvjete za rad u svom programu kako bi i dalje mogli zadovoljavati sve medijske potrebe studentske, no i šire javnosti. 

Jedini način da sami nešto učine jest stvaranje asocijacije studentskih radio stanica i programa, a sve u cilju međusobnog pomaganja i umrežavanja. Jer samo zajedno mogu se boriti s financijskim poteškoćama i narušenim autonomijama.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap