Pretraga

Brace yourselves: Antikomunikatori sa Sveučilišta u Zagrebu najavljuju da će fakultetima pomagati u odnosima s javnošću

A- A+

Sveučilište u Zagrebu uskoro kreće u pripreme za veliku 350. obljetnicu u kojoj će intenzivirati svoju suradnju s HRT-om. Ta suradnja jutros je predstavljena u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, u kojoj je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, Miljenko Šimpraga, najavio otvaranje komunikacije Sveučilišta prema javnosti i pružanje pomoći fakultetima u odnosima s javnošću.

foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info| obrada: srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu će 2019. obilježiti 350. godišnjicu postojanja, a pripreme za nju kreću već od ožujka ove godine. Tom prilikom jutros je na HRT-u najavljena suradnja javne televizije sa Sveučilištem, koje inače s medijima ne komunicira previše. Uglavnom se ta komunikacija svodi na slanje demantija putem odvjetničkog društva Mihočević & Bajs, a portal srednja.hr nedavno je informacije o trošenju javnih sredstava od Sveučilišta dobio tek nakon žalbe Povjerenici za informiranje. Podsjetimo, čak je i vodeći čovjek Sveučlišta, rektor Damir Boras, lani ‘zaradio ‘ nagradu Šipak godine, koju mu je kao antikomunikatoru dodjelila Hrvatska udruga za odnose s javnošću.

‘U prethodnom mandatu naš ured za odnose s javnošću više je servisirao rektora i rektorat’

Izdvojeni članak

Medijska blokada: 48 neugodnih pitanja na koje nam Sveučilište u Zagrebu ne želi odgovoriti

Temelj suradnje između HRT-a i Sveučilišta inače je sporazum potpisan 2015. godine, kojim su utvrđene načela i smjernice za dugoročnu suradnju. Ta se suradnja, kako je naglasio glasnogovornik HRT-a Igor Čutuk, očituje kroz ‘uzajamnu i stručnu tehničku pomoć’, suradnju na skupovima od zajedničkog interesa, prijenos javnih događaja sa sastavnica, suradnju sa studentskim medijima i promociju medijske pismenosti te studentsku praksu na HRT-u, koja je studentima najzanimljivija.

– Ovim sporazumom mi nismo otkrili toplu vodu, mi zapravo surađujemo s televizijom otkada je televizija. Moram napomenuti zapravo da znanstveno-obrazovni program i sve ono što se u njemu prikazuje iz područja znanosti se temelji na rezultatima oko 70 posto onoga što producira Sveučilište u Zagrebu. Dakle, sve ono što prikazujete vi već danas u vašim emisijama više-manje rezultati su znanstveno-istraživačkih timova s naših fakulteta, naglasio je u HRT-ovoj emisiji prorektor Sveučilišta, Miljenko Šimpraga.

Ono što iznenađuje jest njegova najava da će Sveučilište, poznato po izostanku komunikacija s javnosti, u odnosima s javnošću od sada ‘pomagati i svojim sastavnicama’.

– Tako je bila i želja da novi rektor, odnosno sada već stari u trećoj, četvrtoj godini mandata, rektor Boras, da podignemo tu suradnju na puno višu razinu, odnosno da i mi pokušammo dati određeni doprinos u suradnji sa vama (HRT-om, op.a.). Naime, u prethodnom mandatu naš ured za odnose s javnošću više je servisirao rektora i rektorat. Ono što je želja rektora Borasa i mene koji sam zadužen za komunikacije da to dignemo na puno višu razinu i da servisiramo kao središnji ured Sveučilišta i pomognemo i našim sastavnicama u odnosima s javnošću, je l’, najavio je Šimpraga, slučajno ili ne, baš netom prije no kreću izbori za rektora u kojima se Damir Boras natječe za svoj drugi mandat.

Mediji bi trebali pratiti više pozitivnih vijesti sa Sveučilišta

Izdvojeni članak

Tako to rade na Sveučilištu u Zagrebu: Da bismo saznali di su pare morali smo se žaliti Povjerenici za informiranje

Na pitanje novinarke koja bi područja iz života i rada Sveučilišta trebalo više medijski popratiti, Šimpraga naglašava pozitivne primjere, s obzirom na brojnost studenata i događaja sa sastavnica.

– Pa naravno svi dobri primjeri dobre prakse koje, naravno, i vi pratite kroz svoje dosadašnje emisije. Ja mislim da je to za Hrvatsku dobro da sa što više dobrih primjera podignemo atmosferu i optimizam u Hrvatskoj, ne samo lošim primjerima kojima smo zatrpani na dnevnoj bazi u našim informativnim emisijama, kaže Šimpraga dodavši kako pritom misli na rezultate naših znanstvenika u inozemstvu i rezultate koje sveučilište postiže s obzirom na vrlo niska sredstva koja država u sveučilište ulaže, te veliki entuzijazam koji ih ‘je doveo na Sveučilište i na njemu su ostali’.

Na javnoj televiziji, koja kako nagalašava glasnogovornik Čutura za cilj ima ‘promicati znanje i obrazovanje’, od ove godine rad sveuilišta i pripreme za obljetnicu još aktivnije će se pratiti kroz emisijske blogove četvrtm programu televizije i drugom programu radija.

– U tom smislu možda ono što želimo predložiti u suradnji s HRT-om i realizirati možda i nešto što dosada nije bilo realizirano, a to je posvetiti pažnju malo i našim dosadašnjim rektorima. Rektor Boras je 82. rektor na suvremenom Sveučilištu. Dakle možda pokazati svih 82. portreta naših rektora, predlaže Šimpraga.

Za kraj, prorektor je još jednom obznanio gledateljima kako postoje i sveučilišne ‘novine’, glasilo Universitas, u kojima čitatelji mogu pratiti događanja sa  sveučilišta diljem Hravtske. Spomenimo kako su sveučilišta nedavno dobila i novo glasilo koje izlazi uz Večernji list, Hrvatska sveučilišta, a više o tome koliko se javnog novca troši na glasila pročitajte na ovoj poveznici.

Brace yourselves: Antikomunikatori sa Sveučilišta u Zagrebu najavljuju da će fakultetima pomagati u odnosima s javnošću
Share via
Copy link
Powered by Social Snap