Pretraga

Bravo, studenti! Dnevno će raditi i do 2.000 vizira ne bi li zaštitili medicinsko osoblje

A- A+

Nakon što je Slaven Damjanović, student splitskog FESB-a, započeo akciju 3D printanja vizira za liječnike i drugo medicinsko osoblje, ne bi li im se i oči zaštitile od koronavirusa, akciji se priključio i Hrvatski studentski zbor, a ona je dobila neviđene razmjere. Kako nam pojašnjava potpredsjednica Zbora Josipa Smoljo, studenti će idućeg tjedna izrađivati čak 2.000 vizira dnevno.

foto: KBC Split

– Definitivno se zahvaljujemo svim srcem svim divnim ljudima koji nas neprestano kontaktiraju i daju nam svoj doprinos, kaže Josipa Smoljo, potpredsjednica Hrvatskog studentskog zbora.

Izdvojeni članak

Studenti printaju vizire kako bi liječnike zaštitili od korone: I vi se možete priključiti akciji

Hrvatski studentski zbor priključio se akciji 3D printanja vizira za liječnike i drugo medicinsko osoblje, ne bi li im se i oči zaštitile od koronavirusa. Hvalevrijednu akciju koju je pokrenuo Slaven Damjanović, student splitskog FESB-a, doveli su na zaista zavidnu razinu.

– Inicijativa napreduje apsolutno neplanirano. Od ideje simbolične humanitarne akcije eksponencijalno je sve naraslo u nacionalni projekt. Osjećam se stvarno presretno kada vidim medicinsko osoblje koliko olakšanje osjete kada dobiju te maske i zahvalno jer je naš trud prepoznat, priča nam Smoljo.

Brojke sve govore: 40 gradova, 3.270 mailova, 380 printera…

O kakvom se pothvatu radi, dočarala nam je brojevima.

– Četrnaest studenata koordinira mrežu printanja i distribucije unutar čitave RH. U 72 sata smo odgovorili na 3.270 mailova, tko zna koliko Facebook i Instagram poruka, uspostavili suradnju za više od 40 gradova, aktivirali građane s ukupnim brojem većim od 350 3D printera te dosad smo isprintali više od 800 vizira, nabraja potpredsjednica Zbora.

No najbitniji podatak tek slijedi.

– Idući tjedan kreće i serijska proizvodnja u kojoj se nadamo napraviti i 1500 do 2000 vizira dnevno, najavljuje naša sugovornica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatski studentski zbor (@hsz_hr)

Inicijator je oduševljen

Vizire, podsjetimo, printaju po modelu koji je izradila češka tvrtka za 3D modeliranje Prusa. Akcija funkcionira ovako: studenti na 3D printerima printaju nosače za vizire te ih šalju Slavenu, ili nekom od volontera u drugim gradovima tko ih dezinficira i na njih stavlja prozirnu foliju i elastičnu traku, koja nosač drži na liječnikovoj glavi.

– Mislio sam akciju napraviti lokalno za KBC Split, ali ju je Hrvatski studentski zbor uspio proširiti na cijelu Hrvatsku, rekao nam je inicijator akcije Slaven Damjanović.

foto: KBC Split

Najveća akcija u povijesti Zbora

Smoljo nam je otkrila i tko konkretno stoji iza čitavog projekta.

– Koordinatori i nositelji ovog čitavog projekta su: Slaven Damjanović, Mateo Marušić, Josipa Smoljo, Dražen Barić, Ivan Ćelić, Matej Mlakić, Nikolina Cvitkušić, Pegi Pavletić, Nediljko Jerković, Tin Keškić, Boris Rajić, Jure Vučenović, Jasmin Rami, Luka Delak te Rea Grgantov, a zahvaljujemo se na velikoj pomoći Institutu za razvoj i inovativnost mladih, Paolu Zanzeroviću i Dariju Vlahoviću, Mikrotvornici te e-radionici koji su nam partneri od prvoga dana inicijative, istaknula je potpredsjednica.

Priznaje da nije očekivala da će se priča zakotrljati u najveću akciju u povijesti Hrvatskog studentskog zbora.

– Baš divno kad se trud vidi, a još je ljepše kad se pomaže, zaključila je, pomalo skromno, Josipa Smoljo.

Bravo, studenti! Dnevno će raditi i do 2.000 vizira ne bi li zaštitili medicinsko osoblje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap