Pretraga

Brigadir prijavljen da je seksualno uznemiravao časnicu: Oboje rade na vojnom faksu u Zagrebu

A- A+

Hrvatsko vojno učilište trese skandal. Časnica je prijavila zapovjednika za seksualno uznemiravanju. Vojna policija je obavila izvide, čeka se odgovor zapovjednog vrha, a sa svime je upoznato i Državno odvjetništvo.

vojska vojnici

Foto: Unsplash; Filip Andrejević

Hrvatsku vojsku trese dosta ozbiljan skandal. Jedna od časnica, otkriva dnevnik.hr, prijavila je zapovjednika da ju je seksualno uznemiravao. I žrtva i potencijalni počinitelj imaju svoje dužnosti u visokoškolskoj nastavi na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman.

‘Ako se dokaže, očekujem najstrožu kaznu’

Kako piše dnevnik.hr, daleko od očiju javnosti, ispitani su vojni zapovjednik i časnica hrvatske vojske koja ga je prijavila za uznemiravanje. Vojna policija obavila je svoj dio posla. Ministar obrane Mario Banožić novinarima je kazao da ako se dokaže da je riječ o ozbiljnom postupku kako i stoji u prijavi, očekuje najstrožu kaznu za počinitelja. Na pitanje je li pokrenut stegovni postupak kaže da nije i neće biti dok se ne završe sve istražne radnje.

Na Hrvatskom vojnom učilištu na kojem prijaviteljica i prijavljeni rade, podcrtavaju kolege s dnevnik.hr,  potpuni je muk. Prijavljeni brigadir nema komentara na ovaj slučaj te poručuje da kao djelatna vojna osoba ne smije istupati, niti potvrđuje je li angažirao odvjetnika. Kako nam je danas potvrđeno, Ministarstvo obrane čeka očitovanje od zapovjednog vrha, odnosno načelnika Glavnog stožer Oružanih snaga s obzirom na to da se radi o djelatnoj vojnoj osobi višeg časničkog čina. Potvrdili su nam i da je s cijelim slučajem upoznato Državnog odvjetništvo.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Novi dekan Akademije suspendirao dvoje zaposlenika zbog seksualnog uznemiravanja studentica

Rektor nagradio prijavljenog profesora

Ovaj je slučaj još jedan u nizu priča koje su ove godine podijelile žene i djevojke na valu regionalnog #meetoo pokreta vezano za seksualno nasilje na fakultetima. Još od siječnja se, podsjetimo, na društvenim mrežama dijele mučna svjedočanstva, uglavnom studentica, bivših i sadašnjih, koje su doživljavale komentare, poglede pa čak i fizičke oblike seksualnog nasilja za vrijeme studiranja.

Cijela je priča eskalirala u nekoliko navrata. U prvom redu mediji su otkrili da je zagrebački rektor Damir Boras bio upoznat s jednom prijavom za seksualno uznemiravanje protiv umirovljenog profesora s Filozofskog fakulteta. Umjesto da dotični dobije neku vrstu sankcije, rektor ga je predložio, a zatim, uz glasove senatora, i nagradio počasnom titulom professor emeritus. Osim toga, pisalo se i o slučaju s Građevinskog fakulteta i profesorici koja je prikupivši izjave studentica koje je zlostavljao prijavila svojeg kolegu. Danas, trinaest godina nakon, taj profesor još uvijek radi na faksu.

Iako uznemiravanja zasigurno ima na svim fakultetima u državi, najviše su odjeknuli slučajevi s Akademije dramske umjetnosti. Od početka godine dobili su tridesetak prijava, a početkom nastave najesen dvoje je zaposlenika suspendirano sa svojih dužnosti. Jedan od njih, kako su neslužbeno rekli studenti, odnosi se na baš eklatantan primjer seksualnog uznemiravanja, no dekan ADU-a to nam nije mogao potvrditi. Inače, još u kolovozu Ministarstvo unutarnjih poslova na upit portala srednja.hr priča o 44 djelatnika fakseva u Hrvatskoj koji su, anonimno ili neanonimno, prijavljeni za neki oblik seksualnog nasilja.

Brigadir prijavljen da je seksualno uznemiravao časnicu: Oboje rade na vojnom faksu u Zagrebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap