Pretraga

Za sve brucoše: Ovo su stvari koje definitivno trebate imati u svojoj sobi

A- A+

U trenutnim je okolnostima teško raditi bilo kakve dugoročne planove, no gotovo je pa sigurno da će se većina nastave i dalje odvijati uživo. To između ostaloga znači i povratak na fakultete, odnosno prvi odlazak za neke. Kroz mjesec dana počinje nova akademska godina i posljednje pripreme su u tijeku, a između ostalog i opremanje studentskih soba.

Foto: Studentski centar Rijeka

Bilo da vam je stalo do toga kako izgleda vaša soba ili ne, morat ćete se donekle potruditi oko uređenja interijera. Ne zato da biste imali Instagram-friendly sobu (mada ne odmaže), već zato kako biste mogli preživjeti. Možda mislite da znate što će vam sve trebati i da ne morate ići u nikakve posebne kupovine, varate se.

Izdvojeni članak

Jedan od većih studentskih centara objavio stroge mjere za domove: Zabrana boravka za nepoštivanje pravila

S druge strane, bitno je napomenuti da vam ne treba hrpa gluposti. Živjet ćete najvjerojatnije u dva kvadrata – ne želite puniti prostor sa stvarima, pa ga tako činiti još manjim nego što je… Tajna je u tome da imate što manje stvari, ali da i dalje imate sve što vam je potrebno.

Vjerojatno imate jednu ideju o tome kako treba izgledati studentska soba i možda ste djelomično u pravu, ali vjerojatno zaboravljate na sve one stvari koje uzimate zdravo za gotovo doma. Očito, morat ćete ponijeti jastuk i nešto s čime se pokriti, a pomoglo bi i da imate nekakav nadmadrac.

Ipak, morat ćete ponijeti i neke druge stvari, koje vam se možda ne čine toliko očite. Na svu sreću, čak i da se ne sjetite svega, možete uvijek naknadno kupiti. Probat ćemo vam maksimalno olakšati i napraviti mini popis stvari koje će vam definitivno trebati, a naravno uz objašnjenje… Ako ste kojim slučajem sumnjali!

Kuhalo za vodu

Sveti Gral svakog studenta jest upravo kuhalo za vodu. Kada nemate kuhinju (imate ju, ali je u kritičnom stanju), morate imati neki drugi način kako doći do kave ili čaja, koji god bio vaš izvor kofeina. Ovo će vam najviše trebati za vrijeme rokova, očito.

Čak i da se ne radi o rokovima, sigurno je lijepo probuditi se ujutro i znati da si možete napraviti šalicu kave prije nego što krenete hvatati tramvaj. Možda sada mislite da vam to neće biti highlight dana, ali polako. To su te suptilne razlike između srednje škole i faksa.

S kuhalom za vodu također možete zakuhati vodu prije kuhanja tjestenine, pa onda ne morate čekati 10 sati dok zakuha u kuhinji. Možete si napraviti zobenu kašu ujutro, i bilo kakav instant napitak ili jelo. U svakom slučaju, vjerujte, kuhalo će vam trebati!

Čaše, šalice i otvarač boca

Očito morate imati nešto iz čega možete piti vodu kako ne biste dehidrirali, nešto iz čega možete piti kavu kako biste preživjeli, i nešto iz čega možete piti alkohol, kako biste mogli doživjeti studentski život.

Postoji par stvari koje će vam olakšati odabir za ove stvari – nabavite čaše od tvrde plastike koje možete ponovno koristiti. Staklene su super, ali su isto tako puno više lomljive od plastičnih, a to vam ne treba. Nabavite što veću šalicu kako biste si mogli ubrizgati što veću dozu kofeina, i naravno, trebaju vam jednokratne plastične čaše.

Mali broj ljudi to ima u svojim sobama, a ustvari se radi o najboljem rješenju za sve one lude noći koje vas čekaju. Sigurno, možete dati gostima čaše koje inače koristite, ali sjetite se da ćete ih onda morati i oprati… I naravno, nemojte zaboraviti na otvarač boca. Ako ništa, nabavite si privjesak za ključeve na kojem je otvarač!

Prekrivač za krevet

Ok, ovo se možda čini kao nešto što biste kupili ako vam je stalo do toga kako izgleda vaša soba, no zaista se radi o puno većem triku. U sobi koja ima samo krevet i vrlo neugodnu sjedalicu, velike su šanse da ćete dobar dio vremena provoditi na krevetu. To nažalost nije dobro iz xy razloga, ali to će biti tako.

Između ostalog, vrlo vjerojatno ćete i jesti na krevetu. Nemojte biti toliko šokirani, sve su to čari studentskog života. Ukratko, jedenje na krevetu = mrvice na krevetu, što znači da kad legnete u krevet navečer, mrvice od čipsa će vam praviti društvo. I tu upada u igru pokrivač.

Ako preko cijelog kreveta stavite jedan jedini komad tkanine (prekrivač!), onda nakon što ste gotovi s jelom, možete uzeti prekrivač, protresti ga, i u jednom potezu se riješiti svih mrvica. Navečer zatim imate svoj čisti i udoban krevet. I naravno, možete odabrati prekrivač kakav god želite, i s time si uljepšati svoja dva kvadrata.

Kalendar i raspored

Možda mislite da su kalendar i raspored nešto što bi samo štreberi imali u svojoj sobi, ali na faksu koji je samo jedan veliki kaos, itekako vam treba malo reda. Ovisno o tome na kojem ste studiju, slaganje rasporeda će vam biti manje ili više izazovno (suza za sve dvopredmetne studije), ali i dalje ćete imati ‘jedinstven’ raspored. Sigurno ga nećete zapamtiti napamet odmah, a trebat će vam. I to često.

Kalendar je još jedna vrlo velika pomoć u cijeloj priči. Bilo da se radi o stolnom kalendaru ili nekom koji visi na zidu, zaista će vam pomoći. Usklađivanje ispitnih rokova, predaje seminara i pisanja kolokvija nije lagan zadatak, a vrlo je lagano pogubiti se u datumima. Kalendar vas spašava od totalnog kaosa. I naravno, podsjeća vas na ono što dolazi…