Pretraga

Brucoši slabijeg socijalnog statusa diskriminirani natječajem Sveučilišta u Osijeku

A- A+

Osječki studenti smatraju kako je Natječaj Sveučilišta za dodjelu stipendija i potpora diskriminirajući prema studentima prvih godina, jer se isti za Natječaj ne mogu prijaviti u kategorijama za stipendiranje studenata slabijeg socioekonomskog statusa. Stoga je Udruga za podizanje studentskog standarda Osijek pokrenula online peticiju koja bi to promijenila.

Screenshot: Natječaj Sveučilišta u Osijeku za dodjelu stipendija i potpora studentima

Prošlog je mjeseca Sveučilište u Osijeku raspisalo Natječaj za dodjelu studentskih stipendija i potpora za akademsku godinu 2015./2016. Stipendije se dodjeljuju redovitim studentima preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sveučilište dodjeljuje ukupno dodjeljuje 210 stipendija i potpora u sljedećim kategorijama: A – 130 stipendija za izvrsnost, B – 10 stipendija aktivnim sportašima, C- 60 stipendija studentima u stanju socijalne potrebe i D – 10 potpora studentima u stanju socijalne potrebe.

Izdvojeni članak

Studenti veleučilišta i visokih škola diskriminirani natječajem Bože Petrova

Kategorija socioekonomskih stipendija važi samo za studente viših godina

Na Natječaj u kategoriji A mogu se prijaviti svi studenti koji imaju minimalno 55 ECTS-a u prethodnoj akademskoj godini, a po prosijeku ulaze u 10 posto najuspješnijih studenata na studiju. Ako su studenti prve godine bitno je da se nalaze na rang listi 10 posto najuspješnijih kandidata za upis na studij. Godina studija nije bitna, bitno je samo da niste apsolvent ili da nemate upisano mirovanje akademskih obaveza u tekućoj godini. Isto je i s kategorijom B, za koju se prijavljuju aktivni sportaši svih godina studija, osim apsolvenata.

Međutim u kategorijama C i D, situacija je nešto drugačija. Stipendije studentima u stanju socijalne potrebe dodjeljuju se redovitim studentima, ali viših godina studija. Glavni uvjeti su da je prosjek ocjena svih položenih ispita u prethodnoj godini studija najmanje 3.00 i da su studenti druge ili viših godina sveučilišnih ili stručnih studija. Isti su glavni uvjeti i za dodjelu potpora studentima u stanju socijalne potrebe, kategorija D.

‘Došlo do diskriminacije naših kolega brucoša slabijeg imovinskog stanja’

Nemogućnost da se na Natječaj u ovim kategorijama prijave brucoši, smatraju neki osječki studenti, vrlo je diskriminirajuća.

– Smatramo da su sljedeće odredbe vezane za opće uvjete za dodjelu stipendija i potpora u C i D kategoriji diskriminirajuće prema kojima studenti 1. godine slabijeg socijalno – ekonomskog statusa NE MOGU aplicirati na navedeni natječaj, dok u kategorijama A i B mogu sudjelovati studenti svih godina, stoji u peticiji koju potpisuje predsjednik Udruge za podizanje studentskog standarda Osijek, Vatroslav Ljušanin.

Peticijom pišu, žele ispraviti ovu nepravdu i mole sve studente da se solidariziraju s kolegama i budućim generacijama potpisivanjem peticije omoguće pravednije uvjete za apliciranje na Natječaj.

– Ovom peticijom želimo pokazati Sveučilištu da mi, studenti, smatramo da je došlo do diskriminacije naših kolega brucoša slabijeg imovinskog stanja te nam je želja prikupljanjem potpisa ukazati vodstvu Sveučilišta na navedene propuste i nepravdu!, piše u opisu peticije.

Kontaktirali smo i sektor Sveučilišta zadužen za stipendije i potpore, i upitali ih zašto studenti prve godine nemaju pravo apliciranja u C i D kategorijama te namjerava li se to promjeniti, ali odgovor nismo dobili.

Sporni natječaj pročitajte na linku.

Brucoši slabijeg socijalnog statusa diskriminirani natječajem Sveučilišta u Osijeku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap