Pretraga

Burna rasprava o osnivanju novog sveučilišta: ‘Zabijamo nož u leđa i javnim i privatnim sveučilištima’

A- A+

Netom prije nego li će se raspustiti njegov aktualni saziv, Hrvatski sabor raspravljao je o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Oporba je istaknula kako je nejasno zašto se osniva novo sveučilište kad će se njegovi programi ionako izvoditi u suradnji s drugim sveučilištima. Također, nejasna je i njegova autonomija u odnosu na Ministarstvo obrane, a mnogi smatraju da će njegovo osnivanje stvoriti dodatnu konkurenciju postojećim studijima, dok, s druge strane, neće morati slijediti ista pravila kao i sva druga sveučilišta.

Ministarstvo obrane | foto: Wikipedia

– Ne razumijem čemu brzate, Sabor se raspušta, a ovaj zakon ide u prvo čitanje, pitao je saborski zastupnik Željko Jovanović kolege iz HDZ-a.

Izdvojeni članak

Vlada usvojila nacrt zakona: Novo sveučilište ‘posuđivat’ će dio nastavnika

Sabor se raspušta u ponedjeljak, ali je danas, u petak, raspravljao o Zakonu o osnivanju sveučilišta obrane i sigurnosti.

Mnogi su zastupnici u tome vidjeli želju vladajućih da ne donesu zakonsko rješenje o obnovi Zagreba nakon potresa.

No svejedno su upozorili na nekoliko pitanja koje otvara osnivanje novog sveučilišta.

Pusić: Tobožnje sveučilište moglo bi biti omanji fakultet

– Napravite fakultet, kvalitetni fakultet i imate pravo natjecati se ja javna sredstva, surađivati s drugim institucijama i što god već navodite. Ovo što bi tobože bilo sveučilište su četiri mala odsjeka, kazala je Vesna Pusić.

Izdvojeni članak

Osniva se novo sveučilište: Izvodit će programe koji već postoje

Savjetovala je Oružanim snagama da se drže Sveučilišta u Zagreb jer iako ‘ono nije bog zna kaj’, ali ipak ‘ganarntira kakvu-takvu kvalitetu u nastvi’.

Domagoj Hajduković pak smatra da je glavni problem što bi upravni nadzor nad radom Sveučilišta vršilo Ministarstvo obrane, a ne Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao za sva druga sveučilišta.

– Stvara se dvostruki lanac zapovijedanja, upozorava zastupnik.

Sveučilište koje zaobilazi zakone

Oporbenjaci su se pitali i zašto novo sveučilište ne mora proći inicijalnu akreditaciju kod osnivanja, ali i da neće morati slijediti Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kao ni Zakon o kvaliteti u visokom obrazovanju.

– Ne drži se ni jednog od dva zakona koji reguliraju sveučilišnu scenu, premalo je i ima samo jedno područje kojim se bavi, kazala je Sabina Glasovac.

– Na ovom projektu se ne radi od jučer i nije žurba. Nismo mi ni razmišljali da će doći do raspuštanja Sabora, odgovorio je državni tajnik Tomislav Ivić.

Otkrio je da će se studij Vojnog pomorstva i dalje održavati u Splitu.

Zastupnik Božo Ljubić istaknuo je pak kako mu je žao što ne može ‘čestitati ministru Krstičeviću na svemu što je napravio u ove tri godine’.

Kaos u sustavu visokog obrazovanja

Joško Klisović smatra da ćemo osnivanjem ‘vojnog sveučilišta’ dobiti kaos u obrazovnom sustavu jer će i drugi ministri htjet postojeće akademije podići na rang sveučilišta.

Izdvojeni članak

Baketa: Osnivanjem Sveučilišta sigurnosti i obrane Sveučilište u Zagrebu gubi novac, a pitanje je dobiva li išta

Upozorava i kako će Sveučilište obrane i sigurnosti moći obrazovati i civile, a kako se financira iz vojnog budžeta, zastupnik smatra da se time narušava jednakost s drugim sveučilištima.

– Tako samo zabijamo nož u leđa i privatnim i javnim sveučilištima, rekao je Klisović.

Ipak, kako se Sabor raspušta u ponedjeljak, a Zakon je bio tek u prvom čitanju, osnivanje novog Sveučilišta pričekat će barem do kraja izbora i novog saziva Hrvatskog sabora.

Burna rasprava o osnivanju novog sveučilišta: ‘Zabijamo nož u leđa i javnim i privatnim sveučilištima’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap