Pretraga

Čak trećina kvota na riječkom sveučilištu neispunjena, a iz uprave mirno poručuju: To smo očekivali

A- A+

Riječko sveučilište u jesenskom će upisnom roku budućim brucošima ponuditi 1.130 slobodnih upisnih mjesta, nepopunjenih u netom dovršenom ljetnom roku. Drugim riječima, Sveučilište u Rijeci na ljetnom je upisnom roku popunilo tek nešto više od dvije trećine svojih upisnih kvota, tj. 68 posto od planirane upisne kvote. Iz uprave Sveučilišta poručuju kako se radi o očekivanom upisnom rezultatu iako je, od sastavnica riječkog sveučilišta, upisnu kvotu na ljetnom roku u cijelosti je popunio tek Odjel za biotehnologiju.

Tijekom ljetnog upisnog roka, na Sveučilište u Rijeci upisalo se 2.440 brucoša, a slobodnih upisnih mjesta ostalo je čak 1.130. Drugim riječima, riječko sveučilište u ljetnom je upisnom roku popunilo 68 posto planirane upisne kvote, tj. gotovo jedna trećina upisnih mjesta ostala je nepopunjena nakon ljetnog upisnog roka.

Ne brine ih lošiji upisni rezultat, vjeruju da će se mjesta popuniti u jesenskom roku

Iz uprave Sveučilišta poručili su kako takvim brojkama i nisu pretjerano iznenađeni.

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Počele prijave studijskih programa na jesenskom roku: Evo do kada možete mijenjati listu

– S obzirom na lošije rezultate državne mature i ukupni pad broja kandidata, odnosno demografske razloge, ovakav smo upisni rezultat i očekivali. Upisne kvote u odnosu na lani nismo mijenjali i bilo je za očekivati da se upisi neće do kraja realizirati u ljetnom upisnom roku, no vjerujemo da će se upisna mjesta nakon jesenjeg roka mature i našeg jesenjeg upisnog roka popuniti, rekla je Novom listu prorektorica za osiguravanje i unapređenje kvalitete Marta Žuvić usprkos lošijem upisnom rezultatu.

Kvotu je u potpunosti popunio tek Odjel za biotehnologiju, a neki fakulteti popunili su mjesta tek na pojedinim smjerovima, poput Medicinskog fakulteta (na studiju medicine i dentalne medicine). Ondje se, nakon niza godina, mogu pohvaliti većim brojem upisanih studenata s riječkom adresom; naime, od 131 upisanog studenta na Medicinu, 31 je iz Rijeke. Osim toga, riječka je Medicina upisala treću generaciju studija medicine na engleskom jeziku i sva su mjesta popunili već na ljetnom upisnom roku.

Najviše slobodnih mjesta ostalo na Ekonomiji i Pravu

Dok Medicinski fakultet u tom smislu prednjači, s većim brojem popunjenih mjesta još se može pohvaliti Fakultet zdravstvenih studija (slobodna 24 mjesta na studijima sestrinstva i primaljstva), a jesenski upisni rok bit će otvoren na Filozofskom i to na programima hrvatskog jezika i književnosti, pedagogije, njemačkog jezika i književnosti, talijanskog jezika i književnosti te filozofije.

Najviše mjesta ostalo je na Ekonomskom fakultetu (224 slobodna mjesta, od toga 180 za izvanredne studente), a riječko Pravo ima još 192 slobodna mjesta od čega su 123 namijenjena redovnim studentima. Na Tehničkom fakultetu ostalo je nepopunjeno 168 mjesta, na Pomorskom 131 mjesto, a na  Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu još 106 mjesta.

Na Građevinskom fakultetu u jesenskom roku očekuju upisati još 43 brucoša, na Odjelu za fiziku slobodno je još 21 mjesto, na Odjelu za informatiku 38 mjesta, a na Odjelu za matematiku još 27 slobodnih mjesta. Preddiplomski studij politehnike može upisati još 20 studenata, a Učiteljski fakultet njih još devet, javlja Novi list.