Pretraga

Čari Bolonje: Što vas čeka kad promijenite fakultet tijekom studiranja

A- A+

Nije rijedak slučaj da se studenti nakon preddiplomskog studija prebace na drugi fakultet gdje upišu diplomski studij. Mnogi shvate kako se ne žele baviti onim što im je prije tri ili četiri godine bio prvi izbor. Razgovarali smo sa studenticom koja je ove godine završila preddiplomski studij novinarstva na FPZG-u pa se prebacila na Filozofski fakultet na odsjek za povijest.

Nikad nije kasno promijeniti studij, a da to nije neki veći problem objasnila nam je Ana, studentica povijesti na Filozofskom fakultetu koja se nakon tri godine prebacila s novinarstva na FPZG-u.

Ispričala nam je svoju priču od same pomisli na drugi studij, preko svega potrebnog za prebacivanje te dojmove o novim profesorima, predmetima i studentima.

Izdvojeni članak

Na Filozofskom kasnili upisi zbog zahtjeva za smanjenje školarina


S: Što je potrebno za prebacivanje na Filozofski fakultet?

Procedura je ista za sve studenta. Trebali smo predati prijepis ocjena, potvrdu o završenom preddiplomskom studiju, domovnicu, rodni list i popunjenu prijavnicu koju dobijete na faksu.

Zatim je uslijedio kvalifikacijski razgovor, koji je za mene bio najveća nepoznanica. Budući da je povijest bila jedino za što sam se prijavila, nedostatak informacija me činio prilično nervoznom. Jedino što sam znala je to da su studenti s FFZG-a imali prednost pri upisu.

U velikoj dvorani se pojavio profesor koji nam je objasnio kako postoji nekoliko modula na diplomskom, nastavnički i istraživački smjer te kombinacija. Potom su se studenti abecednim redom izjašnjavali koji modul i smjer žele studirati. Nas s drugih fakulteta je pozvao da ostanemo kako bi nam objasnio polaganje razlike predmeta.

S: Koliko predmeta razlike moraš polagati?

Izabrala sam modernu i suvremenu povijest pa imam samo četiri predmeta koja moram položiti do kraja studija. Kažem samo jer sam očekivala puno više, a znam kako na drugim odsjecima studenti imaju više predmeta razlike.

S: Zašto si odustala od diplomskog na novinarstvu?

Fakultet novinarstva je bio moj prvi izbor pri odabiru fakulteta, ali sam imala previše očekivanja koja mi se nisu ispunila. Najveća zamjerka tom faksu bila je gomila apsurdnih i besmislenih predmeta. Frustracija zbog učenja takvih predmeta te spoznaja kako sam mogla utrošiti vrijeme učeći nešto što će mi zaista koristiti, kako u svakodnevnom životu tako i u bavljenju novinarstvom, bila je motiv za potragom fakulteta koji će ispuniti moje kriterije.

Izdvojeni članak

Fakultet političkih znanosti

S: Jesi li zadovoljna novim fakultetom?

Svaki početak je težak, ali mogu reći da sam zadovoljna sad kad su se dojmovi slegli, a povijest sam oduvijek voljela. Posebno mi se svidjela mogućnost odabira tri izborna predmeta s bilo kojeg odsjeka na FFZG-u tako da svatko može bar približno složiti semestar prema osobnim preferencijama.

S: Žališ li što od samog početka nisi upisla povijest?

Nipošto. Gledajući predmete s preddiplomskog studija povijesti vidjela sam da me više od pola njih apsolutno ne zanima. Taj sam dio preskočila, uz kaznu od četiri predmeta razlike pa sad studiram dio povijesti koji mi je osobno najzanimljiviji, a to je povijest 19. i 20. stoljeća.

Izdvojeni članak

Odustajanje od faksa ne mora biti smak svijeta

S: Jesi li imala poblema s prilagodbom na nove profesore i predmete?

Nisam imala većih problema jer sam dosta ozbiljno shvatila taj studij te sam se od samog početka trudila biti u toku. To je, doduše, bilo poprilično teško ako se uzme u obzir da je FPZG prema Filozofskom fakultetu oličenje organizacije.

S: Kako su te drugi studenti prihvatili budući da si nova?

Studenti su kolegijalni pa su na sva moja pitanja, a bilo ih je zaista mnogo, strpljivo odgovarali. Uputili su me u tajne molbi, opravdavanja, izmotavanja i svega nužnog. Atmosfera na filozofskom je inače ležerna tako da nije bilo nikakvih problema s prihvaćanjem.

Izdvojeni članak

Studenti novinarstva ogorčeni zbog dva prijemna ispita

S: Imaš li na novom faksu više obaveza nego prije?

Navikla sam sve predmete položiti preko kolokvija, a sada to nije slučaj. Od osam predmeta koje trenutno slušam, samo jedan mogu kolokvirati, a dva položiti tako da predam seminar na određenu temu. Gradivo je opsežnije, a očekivanja profesora veća. Ispiti su usmeni što na novinarstvu nije bio slučaj. Skladno tome, imam manje slobodnog vremena.

S: Planiraš li se ikad više baviti novinarstvom?

Taj posao je moj poziv. Smatram da odlaskom na diplomski studij moderne i suvremene povijesti stječem znanja koja će mi više koristiti u bavljenju tim poslom nego što bi mi pružio diplomski studij novinarstva. Možda se varam, ali vidjet ćemo.

Čari Bolonje: Što vas čeka kad promijenite fakultet tijekom studiranja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap