Pretraga

Četiri fakulteta potpisala sporazum s Vladom, pomagat će u pripremama zakonskih tekstova

A- A+

Potkraj prošlog tjedna predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je Okvirni sporazum o suradnji Vlade Republike Hrvatske i četiriju pravnih fakulteta – onome u Zagrebu, u Splitu, Rijeci te Osijeku. Iz Vlade poručuju kako će provedba sporazuma biti dobar oslonac u Vladi u pripremi što boljih zakonskih tekstova.

Foto: Vlada RH

Protekog tjedna Vlada je usvojila odluku o prihvaćanju Okvirnog sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

Pomagat će u pripremi zakonskih tekstova

Dan kasnije, premijer Andrej Plenković s navedenim je fakultetima i Akademijom potpisao taj sporazum. Pritom je istaknuo i kako je Vlada odlučila izraditi taj okvirni sporazum poučena dobrom praksom konzultiranja pravnih stručnjaka u pripremi kvalitetnih zakonskih tekstova.

– Provedba ovoga sporazuma značit će otvorenu suradnju na kvalitetnoj osnovi i biti dobar oslonac Vladi u pripremi što boljih zakonskih tekstova i drugih akata, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Banskim dvorima na svečanosti potpisivanja Okvirnog sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske i pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Studenti prava o studiju: ‘Diplomirani pravnici izađu s faksa bez da su ikada vidjeli kako izgleda tužba’

Profesori upoznati sa sličnim rješenjima u drugim zemljama

Plenković je naglasio kako brojni resori, u pripremi odluka koje dolaze na sjednice Vlade, konzultiraju pravne stručnjake kako bi tekstovi bili što kvalitetniji.

– Poučeni tom dobrom praksom, ali možda nedovoljno strukturiranim sustavom, odlučili smo izraditi ovakav Okvirni sporazum o suradnji, kako bismo na jednom mjestu popisali sve što smo u mnogim slučajevima i dosada radili, a i ono što ćemo raditi u budućnosti, istaknuo je.

Iz Vlade smatraju da će se na taj način dobiti izbalansiranu ekspertizu pravnih stručnjaka diljem Hrvatske, ‘poboljšati kvaliteta zakonskih tekstova, a da će profesori, koji su upoznati sa sličnim rješenjima u drugim zemljama, sugerirati najkvalitetnija rješenja u najrazličitijim resorima i oblicima djelatnosti.’

Uz predsjednika Vlade popisivanju su nazočili ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.