Pretraga

‘Cijena’ semestra za hrvatske studente od devet do 25 tisuća kuna

A- A+

Prema podacima koje je EUROSTUDENT prikupio prije četiri godine, hrvatski student u prosjeku po semestru troši 15.755 kuna. S obzirom da su se od 2010. promijenili iznosi školarina, stanarine, režije i ostale cijene, odlučili smo prikupiti novije podatke o izdacima studenata u Hrvatskoj po semestru.

EUROSTUDENT je prije tri godine objavio izvješće o istraživanju nazvanom ‘Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj’ koju je proveo nad 4.664 studenta u 2010. godini. U navedenom izvješću, između ostaloga, objavljeni su podaci o prosječnim troškovima koje imaju hrvatski studenti po semestru. Iznos se popeo na 15.755 kuna u koje su uključeni izravni i neizravni troškovi vezani uz studij. Međutim, EUROSTUDENT je naveo kako izdaci svih studenata nisu bliski prosjeku jer postoji veliko raspršenje u populaciji.

Kako je u posljednje četiri godine došlo je do gospodarskih promjena, poskupljenja, ali i drugačijeg modela plaćanja školarina zbog čega toga smo odlučili osvježiti podatke. Nekoliko studenata nam je otkrilo koliki su im mjesečni troškovi te koliko nova po semestru ulože u studentski život i visoko obrazovanje.

Izdvojeni članak

Profil prosječnog hrvatskog studenta: Ne radi, obitelj ga financira i uči 30 sati tjedno

Troškovi po semestru uvelike ovise o smještaju

– S obzirom da u prosjeku svaki mjesec trošim oko tri tisuće kuna, u što su uključeni džeparac, stanarina i režije, moji troškovi po semestru prelaze 15 tisuća kuna. U taj iznos još trebam dodati i školarinu na koju sam prošle godine potrošila oko tri tisuće kuna. Iako kad se sve zbroji iznos zvuči povelik, mislim da sam blizu prosjeka jer je nemoguće u Zagrebu solidno živjeti i studirati, a da mjesečno preživiš s manje od 2.500 do 3.000 kuna, otkrila nam je 23-godišnja Ana s RGNF-a koja za najam stana i režije mjesečno izdvoji oko 200 eura.

Kristina s FER-a ne živi u iznajmljenom stanu, nego na smještaj u SD Ante Starčević odvaja mjesečno 300 kuna. Zbog toga su njeni troškovi  znatno manji. Mjesečno zarađuje oko 1200 kuna, koliko u tom razdoblju i potroši, a kako je prenijela jedan ispit, ‘školarina’ joj se svela na 1120 kuna koliko je platila prenesene ECTS bodove. Stoga Kristina procjenjuje da će u ovom semestru njen ukupni trošak iznositi oko devet tisuća kuna.

Na privatnim fakultetima sama školarina prelazi prosjek

– S obzirom da sam prošle godine platila školarinu u iznosu od 30 tisuća kuna, jasno je kako moji godišnji troškovi nisu ni približno jednaki studentima na javnim sveučilištima. Živim s roditeljima pa nisam trošila novac na smještaj, ali sam svejedno u mjesecu trošila po minimalno dvije tisuće kuna. Sve kad zbrojim i oduzmem, u prošloj godini sam potrošila oko 50 tisuća kuna, to jest 25 tisuća po semestru, otkrila nam je Ivana koja je prošle akademske godine završila preddiplomski studij na VERN’u.

Dodala je kako bi njeni troškovi vjerojatno bili sasvim prosječni da je studirala na državnom fakultetu gdje ne bi morala izdvojiti nekoliko desetaka tisuća kuna na školarinu.

‘Cijena’ semestra za hrvatske studente od devet do 25 tisuća kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap