Pretraga

Cijene splitskih studentskih soba se povećavaju, a novi dom će biti najskuplji

A- A+

Predaja novog studentskog doma u Splitu obilježit će se velikom svečanošću 8. svibnja, no još nije poznato kako će se objekt nazvati. Ravnateljica splitskog Studentskog centra Gordana Raos potvrdila nam je kako će natječaj za smještaj biti objavljen početkom srpnja i da će cijena soba biti do 800 kuna, to jest 150 do 200 kuna veća nego u drugim domovima. Također je najavila povećanje dosadašnjih cijena studentskih smještaja u domovima, jer su predugo bile ispod stvarnih troškova.

Izgradnja novog studentskog doma u Splitu započela je 2010. godine, a planirani trošak je bio 130 milijuna kuna. Ravnateljica splitskog SC-a Gordana Raos nema točan podatak koliko je doista utrošeno, no rekla nam je kako fali minimalno osam milijuna kuna da bi se dovršila i opremila menza. Za manje od mjesec dana tvrtka Lavčević će predati objekt, prije čega se još treba obaviti tehnički prijem zgrade.

Izdvojeni članak

Zavirite u ogromnu zgradu novog studentskog doma u Splitu

Studenti će nastaniti novi dom već u listopadu

Prije nego što se novi dom službeno otvori, mora zadovoljiti sve uvjete tehničkih i stručnih službi te najzahtjevniji protupožarni pregled. Ako sve prođe u redu, na otvarnju će prisustvovati, između ostalih, premijer Zoran Milanović te ministar Željko Jovanović.

– Objekt će se otvoriti,sobe će se opremiti jer je namještaj nabavljen i prvi studenti će sasvim sigurno moći u novoj akademskoj godini u listopadu biti smješteni u novi dom. Kapaciteti novog doma će biti obuhvaćeni redovnim natječajem za smještaj za 2013./2014. godinu koji će biti objavljen početkom srpnja, istaknula je ravnateljica Raos.

Budući da nedostaje financijskih sredstava za opremu kuhinje i restorana, prostor predviđen za menzu će biti zaključan i neće smetati urednom funkcioniranju ostalog dijela doma.

Izdvojeni članak

Koliko košta stanarina u studentskom domu?

Bez novih zaposlenja

Uprava SC-a kao i služba Student servisa preselit će se u novi dom, no još nije sigurno hoće li to biti odmah po otvorenju ili na jesen jer to ovisi o financisjkim sredstvima potrebnima za opremu svih ureda. Cijeli proces te puna funkcionalnost doma za smještaj, prehranu, upravu i Students servis ubrzat će se ako se proda stari studentski dom na Spinutu.

– Zapošljavanja novih radnika se za sada ne planira jer će SC nastojati racionalnim poslovanjem i učinkovitom raspodjelom ljudstva poslovati uglavnom s postojećim kadrom, premda uz otežane uvjete. Postojeći proračun ne može podnijeti nova zapošljavanje niti SC može financirati nove radnike osim prema potrebi zapošljavanje studenata na poslovima čišćenja, izjavila je ravnateljica.

Poslovni prostori ispred doma neće biti pod upravljanjem Studentskog centra, osim kafića/slastičarne, a u koju svrhu će se ti prostori koristiti odlučit će vlasnik, odnosno splitsko Sveučilište, no u svakom slučaju će se komercijalizirati.

Izdvojeni članak

Neobično rješenje za jeftiniji studentski smještaj


Odabir imena za novi dom

– O imenu doma se još nije odlučilo. Postoje neke inicijative i potpisane peticije te će se o tome odlučivati kasnije,a za sada je najvažnije da se dom dovede u funkciju pa ćemo ga mi svakako nazvati primjerenim imenom koje taj objekt zaslužuje, rekla je Raos.

Cijene studentskih soba će porasti

Raos je objasnila kako je logično i ekonomski razumno da će cijena smještaja u novom domu biti veća od dosadašnje i to oko 800 kuna. Također ističe da skuplja cijena soba, premda i opravdana, neće mnogo odstupati od cijene drugih domova. Radit će se u razlici od 150 do 200 kuna, jer će nužno poskupjeti i stari domovi.

– Sobe su se dugo godina naplaćivale znatno ispod stvarnih troškova po kojima se više ne može uspješno poslovati i svojom nerealnom cijenom stvaraju poremećaje u održavanju ovog sustava unutar MZOS-a, istaknula je ravnateljica SC-a.