Pretraga

Cinik u ofsajdu: Nema menze na FFZG-u – jedite u pekari i štedite državni novac

A- A+

Ministarstvo se na Filozofskom vodi logikom ‘manja ponuda, manja potrošnja’. Drugim riječima, ako ne tom velikom fakultetu i dalje ne bude menze dio studenata će nastaviti jesti u pekarama i štediti državni novac. Lukavo, ali okrutni i nekorektno – prema studentima, ali i privatnim ulagačima.

Studenti Filozofskog fakulteta već gotovo dva desetljeća bezuspješno vode bitku za vlastitu menzu. Posljednjih sezona u borbi im se pridružila i Uprava pa je na natječaju 2010. privatnom koncesionaru ustupljen prostor koji je trebalo opremiti i osposobiti za funkciju studentskog restorana sa subvencioniranom prehranom.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Jovanović ubrzanim reformama stvara kaos u školstvu

Te 2010. MZOS je ustvrdio kako u Državnom proračunu nema dovoljno novca kako bi se kantini na Filozofskom dopustilo uključivanje u sustav. Četiri godine kasnije isto ministarstvo je zaključilo kako studentima jednog od najvećih fakulteta zapravo i ne treba menza. Tvrde kako svoja prava mogu kvalitetno ostvarivati u postojećem menzaškom sustavu, u prvom redu na FER-u i FSB-u. Kurtoazno su i dometnuli kako su upoznati sa zahtjevima te da će, ukoliko im mogućnosti dopuste, imati u vidu pozitivno rješenje ovog slučaju.

Novi argumenti nakon tri godine

U međuvremenu, Ministarstvo nije na teren niti poslalo inspekciju koja bi utvrdila zadovoljava li Filozofija uvjete za uključivanje u sustav. Zahtjevi su više puta bili odaslani prema MZOS-u. Studenti su svoj stav više puta jasno izrazili, a čak je i dekan Damir Boras pisao ministru Željku Jovanoviću tražeći rješenje problema. Od odgovora nije bilo ništa.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Rukovodstvo SC-a uvjereno kako je iznad zakona pa ignorira novinare i studente

Upravo zbog toga posebno je simptomatičan drugi dio argumentacije kojeg MZOS koristi u ovom slučaju. Naime, požalili su se u svome očitovanju kako ih Uprava FFZG-a te sporne 2010. godine nije uključila u odabir koncesionara na natječaju te da nisu imali nikakav raniji dogovor s Fakultetom oko otvaranja menze na spomenutoj lokaciji.

Važno je napomenuti da je taj argument iskorišten tek tri godine nakon što je prostor adaptiran i nakon što je u njega uloženo više od tri i pol milijuna kuna od čega je više od dvije trećine potrošeno na renoviranje kantine .

Što je manja ponuda, manja je i potrošnja

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Desetljeće reformi obrazovanja studente će gurnuti u dužničko ropstvo

Argumentacija je na klimavim nogama tim više što dekan Boras tvrdi da je Fakultet samostalan pravni objekt te da ne postoji ni jedan propis (a ni proklamirana politika ministarstva) koji bi ga obvezivao na prethodnu suglasnost Ministarstva kako bi se restoran uredio u skladu sa zakonskim uvjetima i propisima radi postizanja minimalnih tehničkih uvjeta.

Zamjena teza i ignoriranje zahtjeva zapravo su tehnike koje služe za prikrivanje stvarnih motiva. Riječ je naravno o novcu.

Podaci dobiveni iz nadležnih institucija pokazuju kako i bez menze na vlastitom fakultetu studenti FFZG-a troše više od 800 tisuća kuna subvencija mjesečno (podaci iz studenog 2013. godine).

Upravo zbog toga Ministarstvo se u ovom sporu vodi logikom ‘što je manja ponuda, manja će biti i potrošnja’. Drugim riječima, na FFZG-u se i ovako troši najviše subvencija iz proračuna, pa su se iz MZOS-a lukavo dosjetili uskratiti im menzu kako se ta cifra ne bi dodatno povećala. Ovako makar dio studenata nema strpljenja čekati u kilometarskim redovima na FER – u i FSB –u pa jedući u pekarama štedi državni novac.

Možda lukavo, ali okrutno i nekorektno – prema studentima, ali i prema privatnim ulagačima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap