Pretraga

Cjenik SC-a: Studenti čiste stan za 15 kuna, a glačanjem zarade duplo više

A- A+

Na internetskoj stranici zagrebačkog Student servisa objavljen je Cjenik po kojem posluju od 2006. godine, no  to ne znači da su svi studenti plaćeni po navedenim satnicama. Analizirali smo iznose koji su naznačeni za sat vremena rada u raznim sektorima kako bi dobili uvid u to koji su poslovi za studentsku populaciju najzahtjevniji kao i najbolje plaćeni.

Foto: srednja.hr

Ako se student preko zagrebačkog Student servisa primjerice zaposli kao portir, prema važećem Cjeniku satnica će mu iznositi 15 kuna, dok će za sat vremena rada u odvozu glomaznog otpada u džep pospremiti duplo veći iznos. Iako iz uprave SC-a tvrde kako je poslovanje Servisa u padu, još uvijek veliki broj studenata upravo preko njihovih usluga zarađuje za školovanje i koru kruha. Stoga smo provjerili koji su to najbolje plaćeni poslovi te gdje studenti dobivaju najnižu satnicu.

Izdvojeni članak

Nastavila sam raditi na tuđi ugovor i nakon završetka faksa

U Cjeniku rason od 15 do 80 kuna

Nedavno nas je voditelj Student servisa Tomislav Jurkić detaljno uputio u poslovanje, kao i određivanje satnica. Otkrio nam je kako student u prosjeku zaradi od 18 do 20 kuna, no da maksimalne granice nema. Također, neovisno o Cjeniku, satnicu mogu dogovoriti poslodavci sa studentima, ali su svaku promjenu obvezni najaviti unaprijed.

Provjerivši sadržaj Cjenika koji je na snazi od 2006. godine, uvidjeli smo kako ne postoji ponuda posla po satnici nižoj od 15, dok je najviša granica 80 kuna. Među najlošije plaćene ubraja se obavljanje poslova na recepciji, u domskim portama i fotokopirnom stroju, dok među najzahtjevnije te ujedno bolje plaćene spadaju utovari i istovari robe, čišćenje i pospremanje stanova ili odvoz glomaznog otpada.

– Logično da su zahtjevniji poslovi više plaćeni, a mi prilikom zaprimanja narudžbi ugovaramo i veću satnicu nego što je u Cjeniku, ukoliko je posao složeniji od uobičajenog, ako su uvjeti rada teži ili iz nekog trećeg razloga, objasnio je Jurkić.

Izdvojeni članak

Splitski Student servis: ‘Zbog krize sve je više tvrtki koje ne plaćaju redovito studente’

Posebno mjesto u Cjeniku zauzima pružanje usluga građanima, jer su ti poslovi plaćeni po satu i do 40 kuna. Ako se odlučite za čuvanje djece, dostavu namirnica iz trgovine, izvođenje pasa u šetnju, kuhanje obroka ili napitaka, satnica će vam iznositi 25 kuna, dok su u Servisu procijenili da je poduka za đake toliko zahtjevna da za dva školska sata studenti trebaju dobivati 80 kuna.

Poslodavci se većinom sami dogovaraju sa studentima

– Svaki mjesec mi je poslodavac davao plaću pod drugačijom satnicom. Nikad nije bila manja od 20 kuna, ali je znala narasti i do 27 kuna, o čemu ja nisam bila nikada obavještena. Budući da sam sebi uvijek bilježila odrađene sate, tek kad bih dobila plaću izračunala bih i shvatila koliko me je taj mjesec platio, rekla nam je studentica ekonomije Ana koja je radila kao prodavačica u jednom trgovačkom centru.

Iz Aninog prmjera je posve jasno da se Cjenika Student servisa ne pridržavaju se tvrtke koje koriste usluge SC-a, jer bi prema istome 21-godišnja studentica ekonomije trebala biti plaćena za osam sati dnevnog rada 16, a za četiri sata dnevno 18 kuna.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap