Pretraga

Cvjetno slovi kao najmirniji dom, ali tamošnji bi studenti rado dodali nešto bučnih sadržaja

A- A+

Nakon što smo porazgovarali sa studentima u domu na Savi, provjerili smo i kako su svojim smještajem i popratnim sadržajima zadovoljni stanovnici studentskog doma Cvjetno naselje. Ovaj kompleks ima osam paviljona sa 1776 ležaja, čime je drugi po kapacitetu zagrebački studentski dom. Cvjetno slovi među fakultetskom populacijom za najmirniji dom, što pruža mogućnost za neometano učenje. No, naša dva sugovornika i tamošnja stanovnika, navode kako bi dobro došao poneki zabavni sadržaj. Do unatrag par godina postojala je mogućnost iznajmljivanja objekta za zabavu, takozvane tulumarke, no ona je sada zatvorena. Kakva su još iskustva i opažanja stanovnika Cvjetnog naselja donosimo u tekstu.

Cvjetno naselje je kapacitetom drugi najveći studentski dom u Zagrebu. U osam paviljona se nalazi ukupno 1776 ležaja. Prvi je predviđen za studente s fizičkim teškoćama, koji imaju poseban prilaz paviljonu te vrata na senzor. Ono što je također posebnost Cvjetnog naselja je slastičarnica, namijenjena studentima, koja dakle nudi isključivo slatke specijalitete i sladolede. Dom slovi kao najmirniji pri Sveučilištu u Zagrebu, no studenti s kojima smo razgovarali složni su da bi dobro došao i poneki sadržaj koji bi unio malo ‘buke’ odnosno zabave.

Izdvojeni članak

Studentski domovi: Kompleks Stjepan Radić oaza je mladosti i dobre zabave

Mirno okruženje, velike sobe te puno prostora za druženje u okolici doma

Iako ne obiluje studentskim sadržajima poput doma na Savi, ni unutar kompleksa Cvjetno ne nedostaju osnovni sadržaji potrebni za život. Dvije menze, slastičarnica, velika klimatizirana učionica u trećem paviljonu, teretana, polivalentna dvorana za sportske aktivnosti, kao i kongresna dvorana. Pri ovom domskom kompleksu možete pohađati i tečaj stranih jezika, a unutar svakog paviljona se nalaze aparati za kavu i slatkiše.

Liječnik opće prakse, stomatolog te poštanski ured također olakšavaju život, studentima smještenim na Cvjetnom. 

– Pozitivne okolnosti ovog doma su i to što je miran, time i pogodan za učenje. Sobe su veće nego u drugim domovima, imamo menzu koja radi svaki dan osim ponedjeljkom, a centar grada je prilično blizu. Dobro smo povezani tramvajskim linijama, a oko doma ima dosta prostora za druženje, rekla nam je Anđela, studentica Veterine.

Osim samog kompleksa, u blizini Cvjetnog se nalaze i potrebni sadržaji za sport i rekreaciju što uvelike olakšava zdrav život onim studentima koji njemu teže.

– Uz to što imamo polivalentnu dvoranu u kojoj se održavaju treninzi svih vrsta, stotinjak metara od doma se nalaze betonska igrališta za nogomet i košarku, a do savskog nasipa je svega tri minute hoda, govori nam Tomislav, koji studira na FER-u i također boravi u ovom domu.

Dodaje i da mu se jako sviđaju druženja na klupicama, osobito popularna u proljeće. Naime, unutar kompleksa je postavljen veliki broj klupica i stolova gdje se studenti mogu neobavezno družiti.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Ovo su najcool domovi na svijetu

Sobe komforne i prostrane, s osnovnim kuhinjskim elementima

Za razliku od studentskog doma Stjepan Radić, gdje stanari u nekoliko paviljona, dijele WC s cijelim katom, na Cvjetnom to nije slučaj. Naime u Cvjetnom postoje sobe, koje imaju svoj zasebni WC te one koje ga dijele sa jednom sobom do svoje.

Uz to sve sobe imaju sudoper, te dvije ploče za kuhanje. U ovoj mini kuhinji, ima prostora i za postavljanje malog frižidera, iako prostranost sobe omogućava postavljanje i nešto većeg, kao što je to učinio naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Studentski dom u Varaždinu ne može nastaniti ilegalac, a u Servis se kratkotrajno mogu učlaniti i maturanti

Seks u krevetu pored njihovog!

Puno mladih ljudi na jednom mjestu, garantira bezbroj anegdota i zezancije pa drukčije nije ni na Cvjetnom.

– Osobno nemam nikakvu anegdotu, jer sam ove godine prvi put u domu, ali par mojih kolega s faksa koji žive u istom ovom domu znali su doživjeti da im se cimer seksa u krevetu pored njihovog, dok su oni prisutni u sobi i pokušavaju zaspati. Nemalo iznenađenje su znale izazvati babe u prodaji slika, kalendara i sličnih stvari od vrata do vrata. Također postoji jedna starija gospođa koja prolazi između paviljona i viče boce, limenke nakon čega dolazi do kiše boca i limenki kroz prozore paviljona. Pristojna gospođa se za svaku bocu zahvali, pojašnjava nam Anđela.

Tomislav rado sudjeluje u spontano organiziranim grudanjima, među studentima doma na Cvjetnom. No druga njegova priča o snijegu sugerira da stanari osim zezancije, znaju djelovati ozbiljno i humano.

– Kada padne snijeg, redovno se skupi ekipa te počisti snijeg, kako bi se kolege s fizičkim teškoćama, koji borave u prvom paviljonu, nesmetano mogli kretati, govori Tomislav.

Izdvojeni članak

Muke mostarskih studenata:Domovi dvostruko skuplji od zagrebačkih


Praonica preskupa

Naš je drugi sugovornik načelno zadovoljan domom, no volio bi da imaju još pokoji sadržaji, a od postojećih ima primjedbu na tek otvorenu praonicu rublja. – Cijena pranja i sušenja je ukupno 25 kuna, uz to što morate donijeti vlastiti deterdžent. Stoga mislim da je iznos apsolutno neopravdan, naglašava ovaj student FER-a.

Inventar u sobama bi se mogao obnoviti

Obzirom da cijena opravdava određene nedostatke, naši sugovornici i nemaju previše primjedbi na boravak u ovom domu.

– No to ne znači da se nadležne osobe ne bi trebale proviriti u naše sobe i barem malo obnoviti inventar u njima. Čisti primjer je taj u kojem stanju nas dočekaju sobe poslije ljeta, ustvrdila je Anđela.

Kako se sobe koriste i za ljetni smještaj po posebnim uvjetima, Anđela sugerira kako su puno strože inspekcijske kontrole kada studenti izlaze krajem akademske godine, dok poslije ljeta sobe ostanu u katastrofalnom stanju.

– Živim u sobi sa starim namještajem, što mi nije problem, al s obzirom da se dosta toga raspada pri korištenju mislim da bi trebali uložit barem u sitne popravke, poput obnove zidnih polica koje često padaju, kao i žbuka sa stropa, a puknuti namještaj se ne popravlja, požalila se.

Izdvojeni članak

Dubrovčani dobivaju prvi studentski dom koji će imati 500 soba

Dom pravi studente tolerantnijim, komunikativnijim i snalažljivijim

Iako je dom jako miran, dodatnu tišinu bi unio ponovni početak rada prostorije za druženja i tulume.

– Takozvana tulumarka bi po mome mišljenju svima dobro došla jer bi se njenim ponovnim radom izbjeglo tulumarenje po sobama, a time i buka unutar paviljona i šire, ocijenila je Anđela.

Kada se sve zbroji i oduzme, naši su sugovornici sretni što borave u domu na Cvjetnom i ne bi se mijenjali za svoj smještaj.

– Je da je u stanu malo veći komoditet, ali s druge strane u domu možete upoznati puno studenata s različitih fakulteta, iz različitih krajeva i u toj različitosti studiranje dobija drugu dimenziju. Postaneš mnogo tolerantniji, komunikativniji i snalažljiviji, zaključila je Anđela.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap