Pretraga

Dan karijera: Prilika za studente da se zaposle u 17 vodećih tvrtki u regiji

A- A+

Američka visoka škola za menadžment i tehnologiju danas je po prvi put u Zagrebu organizarala Dan karijera. Riječ je o jednodnevnom događaju na kojem je RIT/ACMT ugostio predstavnike 17 uglednih tvrtki iz Hrvatske i regije. Predstavnici prvo prezentiraju svoju tvrtku studentima, zatim obavljaju intervjue s onim studentima koji bi jednog dana kod njih mogli odraditi praksu, ili pak dobiti stalan posao. Neke od tvrtki koje gostuju na Danu karijera održanom u hotelu Double Tree By Hilton su Agrokor koncern, Carnet, Helenic Coca – Cola, Henkel, INA , Moj posao i RTL Hrvatska.

Studenti RIT/ACMT-a danas su imali priliku prisustvovati prvom Danu karijera održanom u hotelu Double Tree By Hilton u Zagrebu. Radi se o jednodnevnom događaju koji spomenuti fakultet u Dubrovniku organizira već 13 godina, a od ove godine je isti omogućen i zagrebačkim studentima. U rasponu od 9 do 17 sati ugledne tvrtke iz Hrvatske i regije održale su prezentacije te obavljaju do 10-ak intervjua sa studentima kojima se pruža prilika odraditi praksu ili, pak, dobiti stalan posao.

Izdvojeni članak

RIT/ACMT Natjecanje iz engleskog jezika za maturante: Pobjednik dobiva stipendiju

Prilika za zaposlenjem u 17 uglednih tvrtki

– Tek ove godine u Zagrebu će prva generacija diplomirati, stoga ne znamo u kojim se točno kompanijama studenti zapošljavaju, ali poučeni iskustvom te studentima koji su u Dubrovniku diplomirali na RIT/ACMT-u imamo saznanja kako po završetku ovog fakulteta dobivaju jako dobra radna mjesta. U sljedećim godinama ćemo znati točne statistike, no već sad su ohrabrujući izgledi da se studenti zaposle, istaknuo je dekan i predsjednik RIT/ACMT-a Don Hudspeth.

Dodao je kako tvrtke u kojima njihovi studenti odrađuju praksu javljaju samo pozitivne reakcije te su zadovoljni njihovim radom i proaktivnošću. Dan karijera pomaže studentima jer ih priprema na ono što ih čeka u budućnosti. Dekan također smatra kako Hrvatskoj nedostaje jako puno IT stručnjaka.

Predstavnici sljedećih tvrtki održali su prezentaciju, podijelili svoja iskustva te savjetovali studente o razvoju njihove buduće karijere: Agrokor koncern, Apis IT, AVIS, Carnet, Double Tree by Hilton Zagreb, Ekobit, Helenic Coca – Cola, Henkel, HSMinformatika, INA Industrija nafte d.d., Kaufland, Metro Cash & Carry Hrvatska, Moj posao, PWC, Procter & Gamble, RTL Hrvatska te TIS objektivni informacijski sustavi Hrvatska.

Izdvojeni članak

Ostvari pravo na stipendiju RIT/ACMT- a i osiguraj si američku diplomu


Tko su studenti RIT/ACMT-a

U Zagrebu RIT/ACMT većinom upisuju Hrvati, pogotovo sa sjevernog dijela, dok u Dubrovniku ima dosta studenata iz susjednih zemalja, prvenstevno BiH i Crne Gore. Don Hudspeth je izjavio kako dubrovački kapus sadrži i dosta internacionalnih studenata iz Australije, Kanade ili SAD-a, a većina njih ima nekakvu vezu s Hrvatskom.

Od diplome do posla prosječno prođu tri mjeseca

Primarni cilj organizacije je upoznati studente s kulturama tvrtki te da vide u kojem smjeru žele ići. – Dan karijera je jako dobra prilika za studente koji žele raditi preko ljeta jer imaju mogućnost odraditi intervju s raznim tvrtkama. Ovaj fakultet pruža dosta prilika stoga oni studenti koji su voljni raditi i trude se mogu brže doći do zaposlenja, izjavio je Mislav Odak, jedan od 30-ak volontera koji su sudjelovali u organizaciji Dana karijera.

U razgovoru s Anđelom Škaro iz odjela za marketing i PR saznali smo kako u prosjeku studenti nakon diplomiranja nađu posao u roku od tri mjeseca. Također je RIT/ACMT u Dubrovniku prvi privatni fakultet u Hrvatskoj, a upisne kvote približno su jednake broju prijavljenih, jer mnogi studenti i sami odustanu kad shvate da nije riječ o fakultetu na kojemu su učenje i obaveze sporedna stvar.

Praksa u Coca-Coli je najbolja radna proba

– Trenutno nemamo otvorenih radnih mjesta, ali imamo prijave studenata za obavljanje studentske prakse. Mi najčešće pošaljemo studentima listu, ili se oni nama jave u skladu sa svojim obrazovanjem. Zadnja je bila kolegica s ACMT-a koja je htjela raditi u ljudskim potencijalima i odradila je kod nas šestomjesečnu studentsku praksu, izjavila je Hana Naoulo Bego iz Coca-Cole nadodajući kako već sedmu godinu sudjeluju na Danu karijera.

Izdvojeni članak

Studenti Prava u Splitu tuže se na nedostatak prakse, dekan ih demantira

Nakon odrađene prakse nema nikakve garancije da ostanu raditi u Coca-Coli, ali to opet ovisi o slobodnim radnim mjestima. Naoulo Bego je ponovila isto što je studentima i prezentirala – riječ je o najboljoj radnoj probi gdje studenti mogu pokazati svoja praktična i teorijska znanja.

Što se tiče gostovanja na sličnim eventima, na javnim fakultetima se organizira Case Study Competition, ali je riječ o višemjesečnom projektu na kojemu sudjeluju studenti s više fakulteta. Kad gostuju i prezentiraju svoju tvrtku na privatnim fakultetima, većinom se radi o jednodnevnom događaju.

Ističući kako ne zna koliko je kompetentna da priča o upisnim kvotama i tržištu, Naoulo Bego je izjavila kako njena tvrtka još uvijek uspijeva zadovoljiti vlastite potrebe. Drugim riječima, pronalaze u Hrvatskoj dosta kandidata koji odgovaraju profilu koji tražie te nemamo problema s pronalaskom zaposlenika.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap