Pretraga

Današnju sjednicu Senata u normalnom bi svijetu nazvali nadrealnom: Evo sažetka kroz šest točaka

A- A+

Nakon pet sati završilo je ono što smo do jučer nazivali presudnom sjednicom Senata zagrebačkog sveučilišta. I presudna zaista je bila, premda ne na način na koji je to javnost očekivala. Neslavno je propala inicijativa za opoziv, a Borasa za rektora danas je implicitno podržalo više od pedeset senatora.

studenti transparenti

Studenti s transparentima uoči današnje sjednice Senata
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ranije smo izvijestili o nekim nadrealnim izjavama uoči sjednice Senata. No, kako je novinarska dužnost informirati ne samo objektivno, već i obuhvatno, red je da javnost obavijestimo i onim stvarima koje su se događale iza zatvorenih vrata. Pa krenimo redom.

1. Boras ostaje rektor

Ponovimo; unatoč tome što se posljednjih mjesec dana naširoko govorilo o tridesetak sigurnih ruku za opoziv rektor Damira Borasa, danas je za uvrštavanje te točke u dnevni red sjednice glasovalo tek 13 senatora. Četvero ih je bilo suzdržanih, a čak 51 protiv. Time je, već u početnim minutama sjednice Senata, neslavno propala inicijativa za smjenu, a Boras je još jednom pokazao da mu senatori, ogromna većina njih, jedu iz ruke.

2. Odvjetnik prisustvovao sjednici

Današnjoj sjednici, uz senatore, rektora i njegove prorektore, prisustvovao je i jedan vanjski član. Radi se o odvjetniku Denisu Bajsu iz odvjetničkog društva Mihočević & Bajs. To je društvo otprije poznato po zastupanju rektora Borasa i zagrebačkog sveučilišta u brojnim procesima koje vode protiv medija i novinara. Pisali smo i kako su od Sveučilišta dobili oko pola milijuna kuna javnog novca za svoje usluge, a najpoznatiji su po tome da su zastupali Sveučilište kada je Boras odlučio tužiti studenta. Kako doznajemo sa Senata, na današnjoj sjednici jedan od dekana pitao je Borasa zašto je Bajs na sjednici, a rektor je odgovorio nešto vrlo općenito u smislu da je odvjetnik tu kako bi mu pomogao oko pitanja o aferama i sudskim procesima.

3. Optužbe na račun medija

U nekom trenutku, sada već tradicionalno, Boras se na sebi svojstven način dotaknuo i medija. Kako doznajemo , rekao je da mediji krivo prikazuju stvari, da “temeljem neistina i poluistina” proizvode afere, a kada se događa nešto pozitivno oko Sveučilišta onda o tome ne izvještavaju.

4. O nekim važnim pitanjima ni riječi

Naši izvori sa Senata kažu da je rektor pokušao dati odgovore na neka postavljena pitanja, no uglavnom nisu zadovoljni onim što su dobili jer je navodno bilo okolišanja i skretanja u druge teme. Tako je oko pitanja financija rektor govorio kako su u rektoratu pokušavali, ali ih država ne podupire dovoljnim sredstvima. U tom je kontekstu spomenuo i bivšu ministricu Blaženku Divjak. Osim toga, pojedini senatori nam kažu da uopće nije bilo rasprave o prijavama za seksualno uznemiravanje kao ni o radnopravnom statusu profesora koji imaju više od 70 godina, ali i dalje rade na Sveučilištu. Uzevši u obzir da je jedan takav slučaj vezan uz prorektora Antu Čovića završio i na sudu, senatori su očekivali da će se o tome raspravljati.

5. Monolog o uspjesima rektorata

Iako je današnji Senat sazvan uživo s izričitim ciljem rasprave o stanju na zagrebačkom sveučilištu, rasprava je krenula tek otprilike sat vremena od početka sjednice. Do tada je, nakon glasanja o uvrštavanju opoziva u dnevni red, Boras senatorima prepričavao prekjučerašnji sastanak s dekanima. Kako nam kažu naši izvori sa Senata, držao je monolog u kojima je, kao i prije dva dana, kroz opća mjesta isticao uspjehe svoje uprave na rektoratu.

6. Svi slušali svađu Barišića i Čovića

Poprilično dugačak ekspoze na sjednici, kako tvrde naši izvori, imao je Pavo Barišić. U njemu je pojasnio stanje na Hrvatskim studijima te prozvao prorektora Čovića za niz stvari, među ostalim i upravljanje tim fakultetom iz sjene, a nakon toga je Čović odgovarao na optužbe. O čemu je Barišić govorio okvirno možete vidjeti i u pisanom prilogu koji je objavio na službenim stranicama Hrvatskih studija. Njihova je prepirka trajala nekih desetak ili petnaestak minuta, nakon čega ih je rektor Boras smirivao. Kako navode naši izvori, dobili su dojam da se radi o internom sukobu unutar jednog fakulteta, a ne o nečem što bi svi trebali slušati na sjednici Senata.

Današnju sjednicu Senata u normalnom bi svijetu nazvali nadrealnom: Evo sažetka kroz šest točaka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap