Pretraga

Dekan otkrio kolika je procjenjena šteta na objektima Medicinskog fakulteta nakon razornog potresa

A- A+

Nakon potresa koji je Zagreb pogodio prije osam dana, Medicinski fakultet u Zagrebu objavio je da su i njegovi objekti na Šalati oštećeni te su objavljene fotografije i video zapisi koji to pokazuju. Dekan fakulteta prije nekoliko dana napisao je i Izvješće koje pokazuje kako u trenutnim situacijama funkcionira fakultet te su detaljnije prikazana i oštećenja i štete nastale u potresu. Sveukupnu štetu procjenjuju na više od pola milijarde kuna.

Screenshot YouTube

– Oštećenja nakon potresa na zgradama na Šalati, u kojima se nalaze nastavni prostori, medicinska knjižnica, učionice, laboratoriji za izvođenje znanstvenih i stručnih projekata i aktivnosti, su takva da će kroz duže vrijeme biti opasan ulazak i korištenje zgrada. Za sada smo uspjeli spasiti veći dio vrijedne opreme, kemikalija, materijala za rad i zaštiti važnu dokumentaciju. Sve se to smješta u jedinu sačuvanu zgradu Hrvatskog instituta za istraživanje mozga (HIIM), stoji u Dekanovu izvješću o aktualnoj situaciji na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koje možete pronaći na kraju ovog teksta.

U istom Izvješču, dekan Marijan Klarica detaljnije je otkrio koje su točno zgrade fakulteta oštećene i u kolikoj mjeri.

Za objekte za koje se ne preporuča korištenje, odnosno koji su u većem dijelu oštećeni dostavio je orijentacionu procjenu oštećenja:

Screenshot Dekanovo izvješče o aktualnoj situaciji na Medicinskom fakultetu u Zagrebu

Iz ove tablice vidljivo je da je ukupna prosječna vrijednost gotovo pola milijarde kuna, to jest. 525.494.151 kuna.

Izdvojeni članak

[Video+Foto] U potresu značajno oštećeni objekti Medicinskog fakulteta na Šalati

U Izvješću je naglašeno da će obnova trajati mjesecima i to tek nakon što se prekinu protuepidemijske mjere. Zgrada HIIM-a postaje srce vitalnih aktivnosti Fakulteta u narednom razdoblju.

Što se tiče kliničkih ustanova, zgrada Klinike za ginekologiju (Petrova) je u zapadnom dijelu znatno oštećena (predavaonica, neonatologija) i opasno je ulaziti u taj dio. Glavna zgrada Klinike Jordanovac je jako oštećena i tamo se neće moći nastaviti stručna i nastavno-istraživačka djelatnost. Glavna zgrada KBC Zagreb (lokacija Rebro) je nakon pregleda statičara ocijenjena kao zgrada u relativno dobrom stanju pa će se vremenom u njoj normalizirati rad. Klinika za ortopediju je zatvorena i nije u funkciji. Klinika za dermatovenerologiju je teško oštećena (zgrada), no skupa oprema u njoj je sačuvana. KB Dubrava i KB Merkur nemaju značajnijih oštećenja. KBC Sestre milosrdnice imaju oštećenja. Angio-sala na Klinici za kardiologiju je izvan funkcije, pa bolesnike preuzima Klinika za unutarnje bolesti Zavod za bolesti srca i krvnih žila u KB Sveti Duh. U Izvješću je naglašeno da detaljnije informacije pristižu svaki dan.

Kada je riječ o nastavnicima i suradnicima fakulteta, navodi se da je “koliko je poznato” do 27. ožujka 5 nastavnika i vanjskih suradnika zaraženo virusom COVID 19 i imaju lakšu kliničku sliku, a veći broj je u samoizolaciji. Ima i zaraženih studenata.

Detaljnije podatke možete pronaći u Izvješću. Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite ovu stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [192.31 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap