Pretraga

Dekanica Dramske akademije: Imali smo slučajeve omalovažavanja i na prijemnim ispitima

A- A+

Dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin u Dnevniku HTV-a rekla je kako ima ažurne podatke te da je riječ o 24 prijave od kojih je osam potpisano, a šesnaest je anonimnih.  Otkrila je i kako se nijedna od njih ne odnosi na silovanja.

Akademija dramske umjetnosti | Foto: srednja.hr

– Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan. Iako je ponekad i bilo svjedoka, ispričala je Franka Perković Gamulin.

Dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti gostovala je u subotu u Dnevniku HRT-a gdje je otkrila najnovije detalje o prijavama seksualnog zlostavljanja na Akademiji.

Kazala je da nije pravnica te da ne može raditi klasifikaciju samih zlostavljanja, ali je naglasila kako nije bilo riječi o činu silovanja. Istaknula je da će se ipak neke prijave moći klasificirati kao kaznena djela.

‘Nemam potrebe razgovarati s tim ljudima…’

Poručila je da su pojedina djela neke vrste bludnih radnji i uznemiravanja, no da nije bilo silovanja. Otkrila je i što će biti za optuženim zaposlenicima Akadmije.

– U ovom trenutku nemam nikakvu potrebu razgovarati s tim ljudima dok ne budem imala kompletne podatke. Dok uz pomoć Ureda pravobraniteljice ne prođemo tu klasifikaciju, dok ne vidimo što točno imamo, a onda ćemo pokrenuti naprosto procedure koje su predviđene našim Pravilnikom o radu. Pokrenuti disciplinske postupke tamo gdje imamo temelj da ih pokrenemo. S nekim kolegama ćemo morati obaviti razgovore i prije svega utvrditi što se dogodilo, gdje smo pogriješili i propustili pogledati što se događa i reagirati i na koji način ćemo to dalje spriječiti, poručila je dekanica.

Neugodne situacije i na prijemnima

Rekla je da je znala da postoje pojedinci koji su u stanju zlostavljati studente, ne samo u smislu seksualnog zlostavljanja, već u raznim drugim oblicima poniženja.

– Imala sam slučaj kao nastavnica, a ne dekanica da je žrtva imala neugodnu situaciju na prijamnom ispitu. Razgovarali smo s kolegom otvoreno, dali do znanja da je to potpuno neprihvatljivo. Radi se o ponižavanju, a ne o seksualnom zlostavljanju, dodala je Perković Gamulin.

Istaknula je kako tada nije došlo do disciplinskog postupka jer nije bilo prijave žrtve. Naglasila je kako vjeruje da će DORH postupiti vrlo ozbiljno vezano uz prijave.

Dekanica Dramske akademije: Imali smo slučajeve omalovažavanja i na prijemnim ispitima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap