Pretraga

Dekanica FOI-ja u govoru ispred rektora Borasa: ‘Vrijeme je da se zapitamo zašto’

A- A+

Nina Begičević Ređep, dekanica varaždinskog FOI-ja, ispred rektora Borasa spomenula je dosta važan trend koji je zamijetila posljednjih godina, a onda sve pozvala da se zapitaju zašto je to tako. Radi se o zapošljavanju.

nina begičević ređep

Nina Begičević Ređep, dekanica varaždinskog FOI-ja
Foto: FOI

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike (FOI) Nina Begičević Ređep povodom obilježavanja dana tog fakulteta održala je kratki govor.

‘Nemamo kako zaposliti ljude nego na projeke’

Tom je prigodom, ispred trenutnog zagrebačkog rektora Damira Borasa, koji je na toj poziciji već gotovo osam godina, istaknula i jedan negativni trend koji je primijetila, prenosi eVaraždin.

– Iskoristila bih ovu priliku da zastanemo i razmislimo o brojkama: imamo 2.839 studenata i 148 djelatnika. To je malo, jako malo. Imat ćemo sve veći problem sa zapošljavanjem IT kadra. Tko će obrazovati naše studente za buduće tržište rada? – javno je postavila pitanje Begičević Ređep.

Kako je Ređep istaknula, Fakultet je već duže vremena primoran provoditi projekte, kako bi mogao zapošljavati kadrove koji su mu neophodni. Tako kaže da je 66 posto nastavnika dodatno angažirano na projektima, kojih je trenutno oko četrdeset, a ukupno vrijede 203 milijuna eura.

– Nemamo kako zaposliti ljude nego na projekte. Ili koeficijente uopće nemamo ili natječaje ponavljamo po pet puta, a na njih se nitko ne javi. Vrijeme je da se zapitamo zašto je to tako. Plaća od sedam tisuća kuna na Fakultetu organizacije i informatike? To je početna plaća u bilo kojoj IT tvrtci, gdje 80 posto naših studentata posao nalazi već na zadnjoj godini fakulteta. U roku od tri mjeseca posao nalaze svi, poručila je dekanica.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a održao fenomenalan govor: Pogledajte kako je kritizirao Borasa koji je sjedio ispred njega

‘Sveučilište propustilo bezbroj prilika’

Koncem studenog na danu Fakulteta elektrotehnike i računarstva dekan Gordan Gledec održao je govor u kojem je, među ostalim, iskritizirao i aktualnu upravu zagrebačkog sveučilišta, sve dok je Boras sjedio ispred njega. U jednom je trenutku istaknuo kako se Sveučilište treba početi baviti izazovima koji daju doprinos gospodarstvu.

– Naravno, ne zaboravljajući ni ostale misije sveučilišta, a autonomiju istraživanja i poučavanja prakticirati u sklopu svoje odgovornosti prema društvu koje ga financira. Nažalost, posljednjih sedam godina Sveučilište u Zagrebu propustilo je bezbroj prilika djelovati kao istinski kohezivni faktor među svojim sastavnicama. Ako u rektorskom programu nekog od kandidata ili kandidatkinje prepoznate viziju modernog i otvorenog sveučilišta, okrenutog prema studentima i istraživačima, viziju sveučilišta u kojem je kritika konstruktivna i poticajna i u kojem se kritičare smatra prijateljima, viziju sveučilišta i rektorata kao servisa jakim fakultetima, viziju sveučilišta koje surađuje, spaja i potiče, viziju sveučilišta odgovornog prema društvu koje ga financira, viziju sveučilišta koje je grad na gori. Ako to sve prepoznate. Znat ćete i koga ćemo podržati da vodi Sveučilište u sljedećim godinama, rekao je u dijelu svojeg govora Gledec.

Više o tome pogledajte i pročitajte na ovoj poveznici.

Dekanica FOI-ja u govoru ispred rektora Borasa: ‘Vrijeme je da se zapitamo zašto’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap