Pretraga

Demanti na tekst ‘Senat još nije potvrdio Vlatku Vukelić za dekanicu, ali je usvojio važne smjernice o sjećanju na holokaust’

A- A+

Profesorica Vlatka Vukelić na srednja.hr poslala je zahtjev za objavu ispravka netočnih informacija vezano za članak ‘Senat još nije potvrdio Vlatku Vukelić za dekanicu, ali je usvojio važne smjernice o sjećanju na holokaust’ autora Duje Kovačevića objavljenog 22. ožujka na portalu srednja.hr. Zahtjev za odgovor profesorice Vukelić, sukladno Zakonu o medijima, u nastavku prenosimo u cijelosti.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Foto: Youtube screenshot; Osjecka TV | srednja.hr

Poštovani gospodine glavni uredniče,

na uvodno označenom portalu kojeg uređujete, 22.ožujka o.g. objavljen je tekst novinara Duje Kovačevića pod naslovom – „Senat još nije potvrdio Vlatku Vukelić za dekanicu, ali je usvojio važne smjernice o sjećanju na holokaust“ (https://www.srednja.hr/faks/senat-jos-nije-potvrdio-vlatku-vukelic-za-dekanicu-ali-je-usvojio-vazne-smjernice-o-sjecanju-na-holokaust/), u kojem su na moj račun plasirani uvredljivi i klevetnički navodi podobni da me javno diskreditiraju u završnoj fazi procedure formalnog potvrđivanja od strane Senata Sveučilišta u Zagrebu, nakon što sam, kao kandidat za kojeg je isti Senat dao svoju prethodnu suglasnost (na program rada kandidata za dekana) regularno izabrana za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija.

U spomenutom tekstu mi se, između ostaloga, imputiraju „revizionistički stavovi o NDH i dijelu holokausta koji se provodio na ovim prostorima“ kao i to da sam, prema dokumentu (iz konca 2022.) upravnog nadzora Ministarstva znanosti i obrazovanja, tijekom 2021. godine „u dubioznom postupku ostvarila dodatke na plaću od 66.073 kn, te da je slučaj završio i na DORH-u“.

Navodi u tekstu glede moga odnosa spram NDH nisu potkrijepljeni nikakvim argumentima, a ni  izravno ni neizravno, niti najudaljenije, ne proizlaze ni iz kojeg rada kojem sam autor. U znanstvenoj i stručnoj obradi povijesnih tema koje se odnose na spomenuto povijesno razdoblje, konkretno i pojedinačno obradila sam tri teme. Dvije od tih tema zaokružene su u objavljenom izdanju, dok je treća in extenso. Suautorica sam knjige „Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske“, 2021. Nadalje, sudjelovala sam u organizaciji i realizaciji znanstvenoga skupa: „Zbrinjavanje kozaračke djece i dječje prihvatilište u Sisku 1942.-1943.”, održanoga 2018.  u organizaciji Sisačke biskupije, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Suautorica sam i nekoliko poglavlja u znanstvenoj monografiji „Povijesni razvoj primijenjene psihologije u Hrvatskoj tijekom prve polovice XX. stoljeća : Stanica za savjetovanje pri izboru zvanja u Zagrebu (1931. – 1948.)“, od kojih u jednom analiziram rad jedne institucije i u razdoblju njezina djelovanja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Naziv je poglavlja: Stanica za savjetovanje pri izboru zvanja u Zagrebu između tri državno-pravne preobrazbe (1939. – 1941. – 1945.).

Objavljeni sadržaji tiskani su u nakladi Fakulteta hrvatskih studija i Školske knjige. Prošli su sve zakonom propisane procedure kako bi bili kategorizirani kao znanstvena djela (dvostruka nezavisna recenzija) te su još dva puta nakon toga kroz ukupno šesteročlano povjerenstvo dobili certifikat stručne potvrde kojima su nadležna stručna povjerenstva ocjenjivala moj rad u svrhu napredovanja u struci. Ni u jednoj od navedenih tema stručno ne obrađujem problematiku bilo kojega režima, niti se izolirano upuštam u njegovu vrijednosnu valorizaciju, već se bavim, uz ostalo, institucionalnim okvirom pojedinih povijesnih realiteta kao segmentom ukupnog  konteksta određenih povijesnih događaja koji su predmet stručnog istraživanja.

„Optužba“ za revizionizam u odnosu na holokaust je potpuno neutemeljena i lišena čak i pokušaja argumentacije, pa ju s osobitom indignacijom i gnušanjem odbacujem.

U odnosu na „dodatke na plaću“ koje sam ostvarivala tijekom 2021.g., riječ je o legalnim i ni od koga, a najmanje od DORH-a osporenim ili problematiziranim primanjima koja se baziraju, kako se konstatira i u samom dokumentu upravnog nadzora resornog ministarstva, na odredbama članaka 4., 6. točka 2. i 7. neupitno valjanog Pravilnika o načinu korištenja i raspodjele prihoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu ostvarenih iz programa dopunske djelatnosti od 28. travnja 2011. Od ukupno 130 zaposlenika u 2021. godini njih je  108 ostvarilo dodatno uvećanje plaće, a iznos kojeg sam ostvarila izražen je u bruto svoti (u koju je uključena i jednokratna pomoć od 5.ooo,oo kn djelatnicima sa sisačko-moslavačkog područja nakon potresa). Primljena naknada u cijelosti je provjerljiva po osnovi i visini i ostvarila sam je kao voditeljica doktorskog studija na FHS-u, kao predavač na pojedinim kolegijima na doktorskom studiju, kao član povjerenstva za obranu teme ili doktorske disertacije – sve potpuno transparentno i lako provjerljivo. Prema tome, nema govora ni o kakvom „dubioznom postupku“, a ponajmanje o „slučaju koji je završio na DORH-u“. Je li s porezno-financijskog motrišta računovodstvena procedura bila u cijelosti poštovana ne može biti meni pripisivo niti može kompromitirati legalnost naknada koje sam ostvarila na valjanoj pravnoj osnovi.

S obzirom na gore navedeno, pozivom na članak 40. stavke 1. i 4. Zakona o medijima, podnosim Vam zahtjev za objavu ispravka gore specificiranih netočnih informacija kojima su povrijeđena moja prava na osobni dignitet i profesionalni ugled.

S poštovanjem,

Vlatka Vukelić, v.r.

Copy link
Powered by Social Snap