Pretraga

Demanti prof. dr. sc. Ante Čovića na članak: Bivši nastavnik Hrvatskih studija: ‘Prorektor Čović radi privatnih interesa pojedinaca “miče” nepodobne i neposlušne kadrove’

A- A+

Prof. dr. sc. Ante Čović putem odvjetničkog društva Mihočević & Bajs poslao nam je demanti navoda u članku autora Duje Kovačevića objavljenog na portalu Srednja.hr pod naslovom Bivši nastavnik Hrvatskih studija: ‘Prorektor Čović radi privatnih interesa pojedinaca “miče” nepodobne i neposlušne kadrove’. U nastavku prenosimo demanti u cijelosti.

Prorektor Ante Čović foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info i Sveučilište u Zagrebu

Zahtjev za objavu ispravka netočne informacije od 28.1.2018. godine

Poštovani glavni uredniče Matijević,

Javljamo Vam se u svojstvu punomoćnika prof. dr. sc. Ante Čovića iz Zagreba, a vezano uz članak autora Duje Kovačevića koji je pod naslovom Bivši nastavnik Hrvatskih studija: ‘Prorektor Čović radi privatnih interesa pojedinaca “miče” nepodobne i neposlušne kadrove’dana 28.1.2018. godine objavljen u elektroničkoj publikaciji www.srednja.hr.

S obzirom da se u predmetnom članku u odnosu na našu stranku iznose neistinite tvrdnje i insinuacije, temeljem čl. 2. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi čl. 40. Zakona o medijima, ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovjetnom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi:

  1. Nije točno da prof. Čović radi privatnih interesa miče nepodobne i neposlušne kadrove.
  2. Nije točno da bi razlog zašto Stipe Kuteša više nije vanjski suradnik na Studijima ležao u činjenici da Čoviću prije par godina nije učinio uslugu.
  3. Nije točno da je prof. Čović Stipi Kutleši prijetio osvetom.
  4. Nije točno da je situacija na Studijima posljedica osvetničkih poteza rektorata Sveučilišta u Zagrebu na čelu s prorektorom Antom Čovićem.
  5. Nije točno da dr. Čović pokušava otjerati s pozicija neposlušne i nepodobne.
  6. Nije točno da je prekid suradnje sa Stipom Kutlešom primjer tjeranja s pozicija neposlušnih i nepodobnih.
  7. Nije točno da je prekid suradnje sa Stipom Kutlešom i “eliminiranje” iz nastave s predmeta ‘Egzaktne znanosti u hrvatskoj kulturi’ i ‘Povijest hrvatske filozofije’ ultimativno tražen s jedinim obrazloženjem zato što Stipe Kutleša kao glavni urednik Filozofskog leksikona nije na izričito traženje Ante Čovića u Filozofski leksikon uvrstio natuknicu ‘Pluriperspektivizam’.
  8. Nije točno da je dr. Čović Stipi Kutleši otkad je ovaj odbio uvrstiti natuknicu ‘Pluriperspektivizam’ u leksikon dvaput prijetio osvetom.
  9. Nije točno da je Stipi Kutleši u Matici hrvatskoj nakon objave Filozofskog leksikona u studenom 2012. godine izrečena bilo kakva prijetnja, niti da je ista ponovljena na sastanku prorektora s tri osobe s Hrvatskih studija 2017. godine.

U odnosu na navode autora članka kako je isti glede navodnih prijetnji Stipi Kutleši poslao upit dr. Čoviću, a da do zaključenja teksta nije dobio odgovor ističe se kako je autor članka Duje Kovačević glede navedenih pitanja dr. Čoviću uputio e-mail večer prije objave predmetnog članka, kako ga je prof. Čović pozvao na razgovor o istoj temi, međutim kako se Duje Kovačević na isti poziv nije odazvao već je sljedeće jutro objavio predmetni članak, čime je isti postupio protivno pravilima novinarske struke.

Slijedom navedenog, prof. dr. sc. Ante Čović odlučno odbacuje kao netočne i neistinite sve navode kojima se insinuira da bi isti na bilo koji način prijetio ili se osvećivao Stipi Kutleši te da bi isti imao bilo kakve veze s prekidom suradnje Stipe Kutleše ili bilo koje druge osobe s Hrvatskih studija.

Budući predmetni članak sadrži maliciozne, klevetničke i neistinite navode to je i objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda naše stranke. Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan čl. 41. st. 1. Zakona o medijima.

S poštovanjem,
U Zagrebu, 30. siječnja 2018. godine.

Odvjetnik
Maro Mihočević

Odvjetničko društvo
Mihočević & Bajs
Smićiklasova 18, Zagreb