Pretraga

Deset pitanja koja si morate postaviti prije promjene fakulteta

A- A+

Jedna od najšokantnijih stvari u životu zna biti kada nepripremljeni ulazite u neku promjenu. Katkada je nužno donositi brze odluke, međutim kada je riječ o promjeni fakulteta to ne bi smio biti slučaj. Razočarenje nastavom na fakultetu, zaključak da ste promašili struku, kao i bezbroj negativnih ocjena na ispitima te iz toga proizašle izgubljene godine, najčešći su uzroci. Kako ne biste dalje produbljivali agoniju, nije loše promijeniti fakultet, ali si prije toga trebate postaviti ovih deset pitanja.

Photo by Headway on Unsplash

Neke se odluke jednostavno moraju donositi brzo, kako bi stvari funkcionirale kako treba. Među njima svakako nije odluka o promjeni fakulteta. Iz različitih razloga studenti se odlučuju zamijeniti jednu visokoobrazovnu ustanovu drugom, ali ta odluka ne smije biti naprasita. Dobro je se konzultirati s roditeljima, prijateljima, kolegama, no konačna odluka svakako mora biti vaša, jer se ipak radi o vašoj budućnosti. Evo deset pitanja koja biste si svakako trebali postaviti prije nego promijenite fakultet, prema portalu usatodayeducate.com.

Zašto uopće želim promijeniti fakultet?

Ovo je prvo i osnovno pitanje. Ako se radi o tome da ste zbog manjka bodova iz srednje škole, niste upisali željeni fakultet, nego neki drugi, tek toliko da studirate, pa ste shvatili da se ne vidite u struci za koju se školujete, onda je promjena dobra, možda čak i nužna. Međutim ako se isključivo radi o vašoj nemotiviranosti i lijenosti, promjenom fakulteta neće nestati i vaše (ne)radne navike. U ovom slučaju možda bolje razmislite o vlastitom pristupu nastavi i ispitima, a ne o pogrešnom odabiru visokoškolske ustanove.

Hoće li mi diploma s fakulteta na koji se namjeravam prebaciti donijeti veće šanse prilikom pronalaska posla?

Ako imate romantične pobude prema području koje studirate, nećete ni dolaziti u napast da mijenjate fakultet. No, kada ste se već bacili u razmišljanje o ‘transferu’ dobro je uzeti u obzir situaciju na burzi, koja znamo kakva je u Hrvatskoj, no ponovimo po tko zna koji put. Uz Španjolsku i Grčku, najveća stopa nezaposlenosti mladih unutar EU-a je u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Razlozi zbog kojih studenti završe na pogrešnom fakultetu

Hoće li me školarina na drugom fakultetu stajati više novca?

Još jedno egzistencijalno pitanje, ali svakako je dobro razmisliti o njemu. Nerijetko se studenti odluče mijenjati studij tek nakon što izgube jednu – dvije godine. Dakle time ste već osim vremena, izgubili i dosta novca, koji vam je trebao za školarinu, ali i svakodnevne troškove. Ako je školarina na fakultetu na koji se namjeravate prebaciti, duplo veća, dobro razmislite jeste li spremni na novoj obrazovnoj ustanovi uložiti više truda i naposljetku zaslužiti diplomu.

Jesam li sretan na trenutnom fakultetu? Imaju li osjećaji ikakvu ulogu u mojoj odluci?

Može se dogoditi situacija da ste vi zapravo čvrsto odlučni u tome što želite raditi u životu, ali vam nikako ne ide na fakultetu, pa ste zbog propisa primorani razmišljati o soluciji B. U tom slučaju je onda bolje razmisliti samo o pojačanju intenziteta učenja i zalaganja i novi fakultet vam neće trebati.

Koliko sam još spreman studirati?

Ako odustajete od jedne obrazovne institucije, a već ste na njoj ‘pali’ godinu – dvije, morate biti svjesni da ćete diplomu zaslužiti u najboljem slučaju za tri ili četiri godine (na preddiplomskom studiju), a za pet, ako odlučite pohađati i diplomski studij. Mnogim studentima nakon nekoliko godina počne padati motivacija, dok se drugima tek budi. U svakom slučaju dobro je i ovome razmisliti.

Podrobno se raspitati kakve aktivnosti i mogućnosti nudi fakultet na koji se želim prebaciti?

Kako je bitno razmisliti o tome što ostavljamo na trenutnom fakultetu, važno se raspitati u referadi, među poznanicima koji studiraju na željenom fakultetu o tome kakva je nastava, mogućnosti, te njegova opremljenost i poklapa li se to s vašim očekivanjima.

Hoću li se snaći u drugom gradu na novom fakultetu?

Promjena fakulteta može značiti i promjenu mjesta stanovanja. Ako ste do sada studirali u rodnom gradu, a sada trebate otići u neki novi, veći, k tomu još u studentski dom ili stan, te biti prepušteni sami sebi, valja dobro razmisliti jeste li spremni na to.

Jesam li zakasnio s predajom dokumentacije?

Na početku smo naglasili da ovo nije odluka koja se donosi naprasito, međutim ako već ozbiljno razmišljate o promjeni, ne smijete zanemariti rokove za predaju dokumenata, eventualno polaganje razlike predmeta i slične stvari koje imaju jasno utvrđene termine.

Izdvojeni članak

Greške koje mnogi brucoši rade, a trebali bi ih izbjegavati

Mogu li se sa svojim ocjenama i drugim kriterijima prebaciti na određeni fakultet?

O ovome treba razmišljati, ako se želite prebaciti na fakultet koji ima strože upisne kriterije od onog na kojem trenutno studirate. Neki studenti pak unatoč tome što su uspješni, žele na jedan semestar ili godinu otići studirati u drugu zemlju. Budući da se radi o međunarodnoj razmjeni, kriteriji, ali i papirologija znaju biti vrlo kompleksni.

Hoće li vam nedostajati kolege s kojima ste se sprijateljili u tijeku studija?

Međuljudski odnosi nikada nisu nebitni, pa tako ni tijekom ovakve jedne promjene. Često najčvršća prijateljstva nastaju upravo na fakultetu. Ako ste se tijekom godinu – dvije studija jako dobro uklopili u postojeće okruženje, odluka će sigurno biti teža. Međutim, na kraju će vaša budućnost i egzistencija biti samo u vašim rukama, tako da ovo ne bi smio biti presudan kriterij.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap