Pretraga

Deset razloga za život u studentskom domu

A- A+

Nakon što prođete horor prijemnog ispita i iščekivanja jeste li upali na željeni fakultet, slijede razmišljanja o tehnikalijama. Najvažnija od njih je gdje živjeti za vrijeme studija. Život u stanu svakako ima svojih vrlina, a u tekstu donosimo deset prednosti koje donosi život u studentskom domu.

Nakon što prođete stresne faze državne mature, te prijemnih ispita na pojedinim fakultetima, ako odlazite na studij u drugi grad, preostaje vam razmišljanje o smještaju. O tome također treba pozorno odlučiti, budući da od toga može ovisiti vaša efikasnost u obavljanju studentskih obveza. Evo deset prednosti koje donosi život u studentskom domu.

Izdvojeni članak

Savjeti za prilagodbu i privikavanje na život u studentskom domu

Najmanje financijskih izdataka

Studentski život sa sobom nosi mnoštvo troškova. Ako se odlučite za dom kao svoj smještaj, zasigurno ćete financijski najbolje proći, a novac koji vam ostane upotrijebiti za nabavku nastavnog pribora ili izvanfakultetsku zabavu. Na ovaj način, nećete se morati ni opterećivati plaćanjem pojedinačnih režija, jer ćete jednom uplatnicom sve riješiti.

Blizina neophodnih studentskih sadržaja

U okolici domova uglavnom se nalaze menze, knjižnice za učenje, sportski tereni, prostorije za tulumarenje, tako da vam je sve na dohvat ruke, pa možete uštediti dosta dragocjenog vremena, neophodnog za učenje i razonodu.

Dom je idealno mjesto za upoznavanje novih ljudi

Osim što ćete dobiti jednog cimera u svojoj domskoj sobi, svakodnevnim odlaskom u knjižnicu, studentski restoran, te igrajući odbojku, košarku, nogomet i slično, steći ćete puno novih poznanika, koji dijele vaše interese, brige i radosti.

Izdvojeni članak

Život u domu: Savjeti koji će vam dobro doći

Studentska atmosfera olakšat će vam učenje

Budući da se domovi smatraju mjestima konstantne buke, ova stavka malo čudno zvuči. No, mnoga su istraživanja pokazala da studenti koji borave u domovima u prosjeku postižu bolji akademski uspjeh. Osim toga, studenti koji borave u domovima, u glavnini slučajeva su to zaradili dobrim ocjenama, koje su im potrebna kako bi se i dalje zadržali u toj vrsti smještaja. Kada dođu ispiti rokovi, ako boravite u stanovima, atmosfera ostaje ista, no u domovima je osjetna razlika.

Razvit ćete se u tolerantniju osobu

Od samog početka i spoznaje da ćete dijeliti svakodnevni životni prostor s potpuno nepoznatom osobom, tjera vas na prilagodbu. Katkada nećete moći spavati jer će netko u susjednoj sobi praviti rođendansku zabavu, no morat ćete se malo strpiti, budući da već idući tjedan vi možete biti ta osoba koja sustanarima ne dozvoljava miran san. Zajednički toaleti i tuševi, također su mjesta na kojima ćete se morati izgrađivati kao tolerantna osoba.

Ne morate brinuti o sigurnosti

U okviru studentskih domova osim čuvara koji kontroliraju promet ljudi, najčešće su postavljene i nadzorne kamere, tako da je sigurnosni aspekt dvostruko zagarantiran.

Izdvojeni članak

Video: Studenti sa Šare u domu napravili poligon za klizanje na vodi

Nema plaćanja računa

Kako do odlaska na fakultet račune plaćaju roditelji, odete li već prve godine studija u dom, vjerojatno nećete biti ni svjesni kakvu ste tlaku zaobišli. Boravak u stanu iziskuje proces plaćanja pet – šest računa svakog mjeseca. I dok ste se to natjerali platiti, već stižu računi za sljedeći mjesec.

Postat ćete komunikativniji

Ako ste u stanu, svedeni ste eventualno na komunikaciju s cimerom, a ako on/a ima potpuno drukčiji raspored, onda ni to. S druge strane u domu ste stalno izloženi situacijama da spontano započinjete razgovor. Ako ste sramežljivi, odlazak u studentski dom vam može biti dobra terapija.

Nema priprave obroka

Ako boravite u stanu također se možete hraniti u menzama, no boravak u domu vas prisiljava na to. Međutim, to ima svoje prednosti. Svaki dan ćete planirati svoj raspored na osnovu rada studentskih restorana, a bit ćete oslobođeni od pranja posuđa.

Boravak u domu upotpunjuje iskustvo studentskog života

Mnogi smatraju da je boravak u studentskom domu iskustvo koje bi svaki student trebao imati u svojoj biografiji. Cimer s čudnim osobinama ili neugodna iskustva pod zajedničkim tušem, neiscrpan su izvor anegdota, koje se prepričavaju cijeli život. Zapamtite, nikada poslije nećete moći iskušati boravak u studentskom domu, nego samo tijekom četiri – pet godina studija.

Deset razloga za život u studentskom domu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap