Pretraga

Devet studentica prijavilo profesora s Veterine, jednoj nudio seks da bi vidjela ‘što je pravi muškarac’

A- A+

Devet sadašnjih i bivših studentica Veterinarskog fakulteta podnijele su prijave protiv jednog profesora za seksualno uzmemiravanje. Prema navodima studentica, bilo je tu svega, od neprimjerenih komentara do poziva na seks.

Veterinarski fakultet u Zagrebu
Foto: Youtube screenshot; Veterinarski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Minimalno devet studentica podnijelo je prijave protiv profesora Veterinarskog fakulteta za seksualno uznemiravanje i neprimjereno ponašanja. Četiri studentice još 2018. godine žale se svojoj asistentici da se dotični profesor neprijereno ponaša. Potaknuta njihovim svjedočanstvima, asistentica taj slučaj prijavljuje dekanu i prodekanima Veterinarskog fakulteta. Jedna od studentica kaže da joj je u usmenom razgovoru rečeno kako je profesor pozvan na razgovor, kako je bio šokiran prijavama te da “neće više nikada ponoviti”. Druga studentica bila je spremna svjedočiti, što je bilo i navedeno u prijavi, no kaže kako ju nikad nitko nije pozvao.

Izdvojeni članak

Na Filozofskom pet prijava za seksualno uznemiravanje, jedan od prijavljenih profesora još uvijek surađuje s faksom

Nakon te godine još je sedam studentica tvrdilo da su žrtve seksualnog uznemiravanja od strane istog profesora. Istog su profesora 2019. godine prijavili djelatnici Veterinarskog fakulteta. Nekoliko djelatnika, prema navodima studenata, dalo otkaze i to upravo zbog neugodnih iskustava s tim profesorom. Kažu da ih je mobbingirao, a često je bio i alkoholiziran. Studentice koje su bile žrtvama dotičnog profesora uvijek je bilo strah javno istupili. Strah da neće proći ispit, da će zbog toga morati odustati od faksa.

‘Bila si zločesta curica’

Naši izvori s Veterinarskog fakulteta ustupili su nam i nekoliko svjedočanstava studentica koje su se našle na meti prijavljenog profesora. Ima tu svega, od neprimjerenih komentara, do navodnih prijetnji pa čak do nuđenja seksualnih usluga.

– Ne mogu ti točno reći tu i tada jer na svakim vježbama di je on bio stalno nešto dobacivao i ponižavao me. U tim trenucima sam samo htjela da što prije sve završi i da mi se makne ljiga sa očiju, jer treba diplomirati. Mrzila sam ići na vježbe i terene kad je on bio. Mrzila sam samu sebe ponekad, svjedočansto je studentice.

– Čim sam ušla u ured, odmjerio me i rekao da ne trebam imati kutu na ispitu, te je prokomentirao da sam “bila zločesta curica” te da li znam zašto. S bijesom sam upitala zašto, no u tom trenu mi je bilo najbitnije ostati pribrana i završiti usmeni ispit sa pozitivnom ocjenom i prolaskom godine. Odgovor nisam dobila, prisjeća se druga.

– Iz razloga što profesora nisam uzela za mentora diplomskog krenulo je maltretiranje. Na terenu smo imali kastraciju pastuha te sam bila zadužena za dezinfekciju operacijskog polja što je profesoru dalo dovoljno povoda za sekstističke komentare.

Jedna studentica ispričala je svoje iskustvo s praktične nastave na kojoj su morali izvesti kastraciju pastuha. Pošto je ona bila zadužena za dezinfekciju operativnog polja odmah je, ističe, profesor krenuo sa seksističkim komentarima.

– “Kolegice vidim da ste jako iskusni u ovome, kako to dobro radite, sigurno su vaši dečki bili jako zadovoljni s vama”. Nakon toga je rekao da navučem prepucij jer sam u tome sigurno iskusna na što sam se ja ustala i rekla profesore slobodno operite sami. Nedugo nakon toga me primio za nadlakticu i rekao kako se ja to razgovaram s njim, ispričala je svoje iskustvo jedna od studentica.

Tražio je da se saginje više puta

– Zatim je krenulo sve učestalije, pa tako na primjer pri palpaciji digitalnih arterija pri procjeni hromosti kada se svaki student morao se sagnuti (bez čučnja ni sagibanja koljena) i palpirati digitalne arterije, moje prezime je bilo prozvano preko 7,8 puta da ponovim istu vježbu kako bih se sagnula te je profesor volio zauzeti poziciju iza mene kako bi sve nadgledao. Svi ostali su vježbu izveli jedan put, priča jedna od studentica.

– Na sljedećem predmetu u kojem je on bio voditelj (terenska nastava), primio me za nadlakticu i povukao sa zadnje stepenice autobusa i rekao da ću platit za to što sam slikala autobus (autobus se pokvario usred sela, daleko od zg i cijela grupa je pogurala autobus da krene) i da mu se javim na razgovor u u ured i da si slobodno povedem osiguranje, stoji u svjedočanstvu anonimne studentice.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Seksualno uznemiravanje na još jednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu: ‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

Neka svjedočanstva tematiziraju profesorov navodni alkoholizam. Na svakoj je terenskoj nastavi, ističe, bilo opijanja jer jer profesor govorio da mu se “tresu ruke tijekom operacije ako ne popije dvije rakijice”. Išao je toliko daleko da je jednoj studentici navodno nudio seks.

– U trenutcima kada bi me sreo u prolazu otvoreno mi je nudio seksualne usluge „kako bi vidjela što je pravi muškarac“, pozivao me u svoja noćna dežurstva i obećavao prolaz na ispitu, navodi se u jednom od anonimnih svjedočanstava.

– Nakon što je saznao za prijavu, presreo me na dvorištu fakulteta i rekao je da zna sam ga ja prijavila i da ako sam tako hrabra da što se skrivam iza anonimnosti i da njemu nitko ne može ništa, opisala je jedna.

Profesor udaljen s radnog mjesta

Protiv dotičnog profesora, kako je doznao Telegram, pokrenut je stegovni postupak, a odmah je i udaljen s radnog mjesta.

– Na temelju te neslužbene prijave na redovitoj sjednici Fakultetskoga vijeća apelirano je na potrebu poštovanja svih propisanih pravila ponašanja u akademskoj zajednici, s posebnim naglaskom na različite oblike diskriminacije i uznemiravanja, uključujući i sve oblike seksualnog uznemiravanja. Uprava Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osuđuje svaki oblik seksualnog zlostavljanja i svakog drugog nasilja među zaposlenicima i studentima. Veterinarski fakultet potiče sve koji imaju bilo kakvu spoznaju o bilo kakvom obliku zlostavljanja i diskriminacije da o tome službeno izvijeste upravu Fakulteta, rekao je dekan novinarima Telegrama.

Devet studentica prijavilo profesora s Veterine, jednoj nudio seks da bi vidjela ‘što je pravi muškarac’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap