Divjak: Nepotpisivanjem programskih ugovora, sveučilišta su izgubila 35 milijuna kuna

Uz temeljno financiranje koje se odnosi na financiranje po broju objavljenih radova i broju studenata po područjima, sveučilišta su od države mogla uzeti još 35 milijuna kuna godišnje za financiranje znanstvene djelatnosti. Istaknula je tako danas ministrica Blaženka Divjak, pojašnjavajući kako je sve što su sveučilišta trebala – potpisati programske ugovore.

Ministrica Divjak | foto: Silvija Vuković

Za svaki objavljeni rad indeksiran u bazi Web of Science sveučilišta od Republike Hrvatske dobiju 13.500 kuna. Uz to dolazi i financiranje po studentu koje ovisi o području. Tako za jednog STEM-ovca država daje 6.000 kuna, a za studenta društvenih znanosti 4.000 kuna.

No, država im je uz to nudila još gomilu novaca koje su obili uzeti.

Samo zagrebačko sveučilište dobilo bi 15.486.290 kuna?!

Matematičarka, a ne političarka? Divjak tvrdi da je nezavisna kandidatkinja, a smiješi se s plakata HNS-a

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je danas kako bi sveučilišta koja nisu potpisala programske ugovore, njihovim potpisivanjem, iz državnog proračuna dobili dodatnih 35 milijuna kuna. Od toga bi čak 15.486.290 kuna, prema izračunu ministarstva, pripalo Sveučilištu u Zagrebu, dok bi osječko sveučilište dobilo nešto više od 6, a splitsko 5,9 milijuna kuna. Riječ je o godišnjim iznosima.

Na pitanje zašto su odbili potpisati programske ugovore, ministrica nije imala odgovor.

– Očito je teško obvezati se ispuniti neke ciljeve. Ugovore smo potpisali sa svim veleučilištima i visokim školama, ali samo sa dva sveučilišta – onim u Rijeci i Puli. Sa ostalim sveučilištima bili smo na samom kraju pregovora, a samo sa Sveučilištem u Zagrebu smo stali na samom početku, kazala je Divjak.

‘Nije zbog kampanje’

Budući da je u kampanji za Hrvatski sabor naglasila da su joj dva temeljna plana cjelodnevna nastava i reforma visokog školstva, ponovno smo je pitali zašto je press konferenciju sazvala netom prije izbora te ne misli li da tako poziciju iskorištava u kampanji.

– Odgovorit ću vam kao i prošli put. Dok sam ministrica, radit ću posao za koji sam plaćena. U odluci Vlade stoji da se izješće o programskim ugovorima daje na kraju dvogodišnjeg razdoblja, a to je sada, kazala je Divjak.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

POGLEDAJTE PREZENTACIJU:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Odgovori