Pretraga

Divjak oplela po Fuchsovom dopisu za fakultete: ‘Piše ministar, samo ne piše kako i ne zna zašto’

A- A+

Ministar Fuchs u petak je poslao dopis fakultetima o tome kako nastava u novoj akademskoj godini mora krenuti uživo. Taj je dopis na društvenim mrežama oštro kritizirala njegova prethodnica Blaženka Divjak.

blazenka divjak radovan fuchs

Radovan Fuchs i Blaženka Divjak
Foto: Screenshot; N1, HRT

Nakon što je u petak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rektorima i dekanima poslao dopis u kojem ih upozorava da novu akademsku godinu moraju startati nastavom uživo; odnosno, ako žele raditi online da im za to treba posebna dozvola, na sve se osvrnula njegova prethodnica, profesorica varaždinskog FOI-a Blaženka Divjak.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Ministar Fuchs izdao preporuke za nastavu na fakultetima: Stižu velike promjene u odnosu na lani

Kritizirala ga u nekoliko točaka

Dosta oštro kaže da taj dopis pokazuje i potpuni nedostatak vizije ministra i Vlade vezano uz visoko obrazovanje. U nekoliko točaka istaknula je nedostatke tog dopisa, krenuvši od početka pa do kraja dopisa analizirati što je u njemu napisano. Kritizirala je, među ostalim, i “prijetnju” da fakulteti ne smiju na online nastavu bez posebne dozvole, odnosno akreditacije.

– To je naravno bez veze jer je baš MZO i cijela Vlada u protekle dvije školske i akademska godine preporučivala ili čak naređivala online nastavu jer se radilo o pandemiji pa je za o postojao temelj kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu. Taj pozamašni odlomak je očito napisao netko blizak AZVO-u, ali bez razumijevanja šireg okvira. Niti jednom riječi u dopisu se ne spominje kako će visoka učilišta poštivati epidemiološke mjere i trebaju li ih uopće poštivati. Naime, ako imate dvoranu od 180 mjesta u koju trebate smjestiti 180 studenata poštivanje razmaka jednostavno nije moguće, piše Divjak na društvenim mrežama.

Divjak zamjera ministru i to što se, kako kaže, u dopisu niti jednom riječi “ne poziva na cijepljenje niti ukazuje na nužnost da se odluke o tome donose na temelju znanstveno provjerenih činjenica, a ne na temelju pseudoznanstvenih parola koje se šire”.

– Srećom neka sveučilišta (rjeđe) i fakulteti (češće) se pripremaju za hibridne oblike nastave pa ćemo se valjda nekako izvući, jer ovo što je došlo od ministra je površno, neutemeljeno na istraživanjima i znanstvenim spoznajama, bez jasnoga plana i osiguravanje potpore, pa stoga i neprovedivo. Barem u sadašnjim okolnostima, osim ako netko ne odluči na temelju znanstvenih pokazatelja da je od 1.10. 2021. pandemija gotova, zaključila je profesorica Divjak.

Ministarstvo kaže da preporuka još nema?

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit o spomenutom dopisu kažu da još uvijek nisu izdane preporuke za fakultete. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ističu u odgovoru našem portalu, izdat će preporuke na vrijeme prije početka nove akademske godine. Uputili su nas na stare preporuke HZJZ-a vezano za nastavu na faksevima izdane još u svibnju ove godine.

Iz ovoga proizlazi da Ministarstvo dopis ministra Fuchsa, u kojem ovaj izričito napominje da nastava na fakultetima treba krenuti uživo, osim ako pojedine institucije ne pribave posebne dozvole za online studija, ne tretira kao preporuke za fakultetsku nastavu u nadolazećoj akademskoj godini.

Divjak oplela po Fuchsovom dopisu za fakultete: ‘Piše ministar, samo ne piše kako i ne zna zašto’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap