Pretraga

Djelatnici menze na Savi krše Pravilnik jer ne primjećuju da studenti redovito iznose hranu iz restorana

A- A+

Sanacijski upravitelj za prehranu u zagrebačkom SC-u Mirko Bošnjak tvrdi da još nikada djelatnici menzi, kao ni zaštitari, nisu vidjeli da studenti iznose hranu iz restorana. Stanari SD Stjepan Radić iz slastičarne i brze menze svakodnevno naručuju pizze i kolače ‘za van’, a budući da ih davatelji usluga u tome ne sprječavaju, čine povredu Pravilnika o potpori za pokriće troškova prehrane studenata.

www.srednja.hr

Prema novom Pravilniku o potpori za pokriće troškova studentske prehrane, davatelj usluga čini povredu istoga ako dopusti iznošenje hrane iz restorana. Međutim nekoliko puta smo svjedočili slučaju u kojem studenti dođu u menzu s praznim plastičnim posudama, a napuste istu s kolačima, hamburgerima ili pizzama. Stoga smo odlučili provjeriti u zagrebačkom Studentskom centru postoji li kakva sankcija za takav prijestup kao i zašto studenti nemaju pravo plaćenu hranu iznositi iz menzi.

Izdvojeni članak

‘Romeo i Julija na hercegovački način’: Student osmislio predstavu koju će izvesti na Savi

Iz SC-a govore da nisu zaprimili prijave iznošenja hrane

– SC Zagreb dužan je primjenjivati odredbe iz Pravilnika. Davatelj usluge studentske prehrane odgovoran je za namirnice koje se konzumiraju u prostoru koji je za to namijenjen, a temeljem kojega je davatelj usluge sklopio Ugovor za pružanje usluge subvencionirane prehrane, odgovor je koji smo dobili od sanacijskog upravitelja za prehranu Mirka Bošnjaka na upit zašto studenti nemaju pravo iznositi plaćenu hranu iz restorana.

Dodao je kako ipak pitanja u svezi s nekom od stavki Pravilnika trebamo postaviti onima koji su na njemu radili.

Bošnjak je istaknuo da u menzama postoje zaštitari te da oni, kao ni ostali djelatnici, nisu primijetili da neki od studenata iznose hranu iz restorana. Shodno tome sektor prehrane u SC-u nije zaprimio nijednu prijavu.

Međutim, studenti redovito iznose hranu, pritom ne mislimo na jogurte, jabuke ili sokove. Najčešće se radi o studentima koji žive u nekom od zagrebačkih domova pa pri obroku u nekoj od menzi, ponesu ‘večeru za van’ kako ne bi morali ponovno dolaziti u restoran.

Izdvojeni članak

Neizvjesno je hoće li dom na Savi dobiti pekaru i fast food, no menze neće raditi iza 22 sata

Djelatnici menzi na Savi redovno krše Pravilnik

– Sam sam iznosio hranu iz brze menze na Savi, a viđao sam i ostale studente da rade isto, rekao nam je jedan od mnogobrojnih stanara u SD Stjepan Radić.

Kako doznajemo od nekolicine nastanjenih u spomenutom domu, najčešće studenti iznose sendviče, hamburgere, hot-dogove, pizze ili, pak, kolače iz slastičarne. No, uz nastanjene u domovima, nerijetko istu praksu imaju i studenti koji su iznajmili stan pa im se ne da trošiti novac na namirnice da nešto skuhaju ili su lijeni još jednom u danu dolaziti u menzu.

– Kad mi je prošle godine bio rođendan, htjela sam svoju ekipu počastiti kolačima. Nisam imala toliko novca da tortu i kolače kupim u nekoj od inače skupih slastičarni, stoga sam s dvije velike posude došla na Savu i preko X-ice kupila brdo slastica. Iste sam pred očima zaposlenica poredala u posude i izašla iz menze, rekla nam je bivša studentica Ivana koja živi u stanu udaljenom nekoliko stanica od Save.

Dodala je kako misli da nitko od studenata to ne smatra prekršajem te da je posve normalna stvar da iznose hranu, pogotovo ako žive u domovima.

Copy link
Powered by Social Snap