Pretraga

Dnevnik HRT-a išamarao lude teze uprave Sveučilišta u Zagrebu: Prorektoru Šimpragi osvježili pamćenje snimkom iz 2006.

A- A+

Nakon što su zatražili mogućnost sudjelovanja na sjednici Senata na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe, novinarima je Uprava Sveučilišta u Zagrebu zabranila ulazak u zgradu rijekom te sjednice. Prorektor Miljenko Šimpraga kazao je kao dosadašnja praksa nije bila da mediji prisustvuju sjednicama Senata. Pljusku toj tezi zadao je sinoć Dnevnik HRT-a, u čijem je prilogu o jučerašnjim događajima, emitiran isječak s, vjerovali ili ne, baš jedne sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Srednja.hr

Čak 17 novinarskih redakcija u četvrtak je uputilo apel Sveučilištu u Zagrebu – od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući prisustvo predstavnika medija na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe, odnosno na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor.

Prorektor prvo zaboravio, pa se sjetio zašto su portiri stajali na ulazu

Izdvojeni članak

SVEučilište nije za SVE medije: Novinari poljubili vrata zgrade i ostali na -2

Ne samo da im ulazak na jučerašnju sjednicu nije bio dozvoljen, već su novinari naišli na portire koji su ih odbili pustiti u samu zgradu za vrijeme održavanja te sjednice. Tako su ‘poljubili’ ulazna vrata ove javne ustanove i na otprilike -2 stupnja, dva sata čekali konferenciju za novinare.

Na konferenciji nije bilo kandidata, već je na novinarska pitanja odgovarao prorektor Miljenko Šimpraga, a upitan o portirima koji su spriječili ulazak novinara u zgradu, kazao je:

– Nisu bile nikakve upute u tom smislu da se vama u nekom trenutku priječi, dakle trebali ste slobodno doći ovdje.

Kasnije se ipak sjetio zbog čega novinarima nije bilo dopušteno ući u sveučilišnu zgradu.

– Samo smo, evo, htjeli održati red i mir članovima Senata, da mogu mirno odraditi ovu današnju sjednicu, kazao je Šimpraga.

HRT videom sa sjednice Senata osvježio pamćenje prorektoru Šimpragi

Čak četiri izvora sa Senata potvrdilo nam je da je Neven Jovanović s FFZG-a postavio na početku sjednice upit što je s apelom medija o otvaranju Senata za javnost. Odgovorio mu je Enes Midžić, predsjednik Izbornog povjerenstva koji je rekao da to pitanje nije na dnevnom redu Senata. Ipak, Šimpraga je na konferenciji tvrdio drugačije.

Izdvojeni članak

Urnebesno! Prorektor Šimpraga ispričao vic godine dok je pokušavao objasniti zašto uprava Sveučilišta ne voli Srednja.hr

– O prisutnosti medija na sjednici Senata, kao što znate, u odgovornosti je tijela Senata. Dosadašnja praksa to nije bila. Danas, da su većina članova, ili bilo tko od članova Senata zatražio da se to otvori za javnost, Senat bi donio takvu odluku, rekao je Šimpraga.

Ono što je prilikom tvrdnje o drugačijoj praksi zaboravio, jest da Hrvatska radiotelevizija ima bogatu arhivu, a važni izbori za rektora itekako su u prošlosti medijski bili popraćeni i to, vjerovali ili ne – snimkama sa sjednice Senata. Sinoć je prorektora Šimpragu na to prisjetio Dnevnik HRT-a, emitiravši video-isječak sa izvanredne sjednice Senata iz 2006.

– Pa da osvježimo sjećanje. Na primjer, godina 2006., izvanredna sjednica Senata, izbor za rektora u prepunoj dvorani na Građevinskom fakultetu. Prisutni: studenti, profesori i, kojeg li iznenađenja – novinari, podsjetila je novinarka Sunčica Findak na kraju svog priloga.

Čitav prilog HRT-a i isječak sa sjednice Senata iz 2006. možete pogledati ovdje.

Podsjetimo za kraj, ovo nije jedini vic kojega je na konferenciji za novinare jučer ispričao Šimpraga. Naša novinarka upitala ga je zašto srednja.hr nije zaprimila poziv na konferenciju za medije i zašto uprava Sveučilišta s nama ne komunicira i ne odgovara na naše upite.

– Pa ne znam, evo, možda ste slučajno ispali s liste, odgovorio je Šimpraga i izazvao glasan smijeh okupljenih kolega novinara, koji su upoznati s našom situacijom medijske blokade.

Dodao je kako mu je ovo prvo saznanje o tome da uprava Sveučilišta ne odgovara na naše upite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap