Pretraga

Do mora iz kontinentalne Hrvatske uz studentski budžet

A- A+

Oni najvrijedniji studenti koji su riješili sve ispite već do srpanjskog roka mogli su se već zaputiti prema obali. No ostala mnogobrojnija većina, malo opuštenija kada su u pitanju fakultetske obveze, planira odlaske na more tek iza sredine sedmog mjeseca i završnih ljetnih rokova. Stoga smo odlučili provjeriti s dvoje studenata iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije iz Osijeka i Kutine, koliko im je približno novaca potrebno za odlazak na more po dosadašnjim iskustvima i uz studentski budžet. Evo što su nam rekli.

Većina studenata se odlučuje za odlaske na more nakon sredine srpnja i završnih ljetnih rokova. Oni najvrijedniji, koji su sve fakultetske obveze riješe do tada, obično su u dogovoru za ljetovanje s nekoliko opuštenijih glede obveza pa i njima ne preostaje ništa drugo nego ići na obalu nešto kasnije. Ako ste student s obale, vaši planovi za ljeto su vjerojatno već barem velikim dijelom isplanirani.

No u slučaju da ste kontinentalac koji s društvom planira odlazak na hrvatsku obalu, a nemate još uvijek ni približnu financijsku projekciju, donosimo vam iskustva FER-ovca iz Kutine te PMF-ovke iz Osijeka. Otkrili su nam kako su prethodnih godina svoj studentski budžet rasporedili na troškove ljetovanja te koliko su plaćali pojedine stavke.

Izdvojeni članak

Vodič za vruće ljetne dane: Najbolja kupališta kontinentalne Hrvatske

Od Osijeka do Šibenika

Studentica biologije na zagrebačkom PMF-u Barbara, već nekoliko godina iz rodnog Osijeka odlazi na ljetovanje s prijateljicama uglavnom u sjevernu i središnju Dalmaciju. Kako dobiva stipendiju, financira si većinom od tog novca odlaske na more. Vožnja od desetak sati, primjerice do Šibenika, ne predstavlja problem kada krene ‘morska euforija’.

– Za prijevoz do mora obično moramo izdvojiti od 350 do 450 kuna, a to bi otprilike bila cijena povratne karte sa studentskim popustom. Nema velike razlike u cijenama između autobusa i vlaka, ali autobusom je lakše doći do različitih lokacija, objašnjava Barbara.

Opciju odlaska na more automobilom kada nekoliko osoba podijeli troškove puta, nije još iskušala. Kao i većina mladih koji odlaze na ljetovanje, tako i Barbara isključivo unajmljuje smještaj kod privatnika.

– Najčešće sam bila u apartmanima i sobama s mogućnošću korištenja kuhinje. Cijene su se kretale oko 35 eura za dvije osobe, što je za ova vremena prilično povoljno, smatra studentica biologije na zagrebačkom PMF-u.

Izdvojeni članak

Ovo je deset najseksipilnijih kupaćih kostima ikad viđenih na filmskom platnu

Uz ove dvije obvezne stavke u troškovniku ljetovanja, džeparac je također ono nužno, a uz malo truda i ušteda da se dobro rasporediti i onaj studentski. – Dnevni džeparac mi je iznosio između 100 i 150 kuna, što je uključivalo hranu, kavu, sladoled, izlaske, rekla nam je Barbara.

Uz navedene troškove, ovisno o mogućnostima, a i potrebi, nužne su i neki popratni izdaci poput kupovanja krema za sunčanje, ponekog novog komada odjeće ili badića, iz Osijeka do obale svakako i usputni troškovi. No kako ovi troškovi dosta ovise o individualnim potrebama i odlukama, teško ih je izražavati kroz neke barem i približne brojeve.

Putovanje autom isplativije, ako idu barem tri osobe

Drugi naš sugovornik Darko, student je FER-a u Zagrebu, a dolazi iz Kutine. Ljetovao je u raznim aranžmanima uistinu diljem obale od Dubrovnika, Pirovca, Tribunja preko otoka Paga, Hvara i Malog Lošinja, ali ističe da Istru još nije posjetio.

– Financirao sam ljetovanja iz raznih izvora od ušteđevine, preko džeparca od roditelja, bake i djeda, do stipendije i rada preko studentskog servisa, govori nam Darko.

Kako je od Kutine do Zagreba svega sat vremena vožne, često se putnici na more odlučuju za dolazak do metropole pa zatim za nastavak putovanja. To je praktično iz više razloga, a jedan od osnovnih je činjenica da je glavni grad izvrsno povezan s mnoštvom obalnih mjesta. Do Splita i Rijeke ima i 20-ak linija dnevno.

Izdvojeni članak

Ljetovanje prije i nakon pametnih telefona

– Cijene autobusa su skroz u redu po mom mišljenju, do Zadra ili Šibenika je ispod 200 kuna, do Dubrovnika je otprilike između 350 i 400 kuna. Putovanje autom je isplativije kad se radi o barem tri osobe, što zbog podjele troškova, što zbog količine stvari koju možeš ponijeti na more, pojasnio nam je Darko.

Ovaj student FER-a nešto je bolje prolazio što se tiče cijena smještaja nego Barbara, a možda i zato što je unajmljivao apartmane s više frendova. – Smještaj smo najčešće plaćali oko deset eura dnevno ili čak i manje, ovisi o mjestu gdje smo boravili, a uglavnom su to bili apartmani, govori Darko.

No kada je riječ o dnevnom džeparcu ovaj student iz Kutine, navodi slične iznose kao i Barbara. – Troškovi na kraju ispadnu oko 150 kuna dnevno, kad zbrojiš hranu, cugu i izlaske, zaključuje ovaj student FER-a.

Do mora iz kontinentalne Hrvatske uz studentski budžet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap