Pretraga

Za dobivanje stipendije u socijalnoj kategoriji prosjek ocjena više nije uvjet: Na snagu stupio novi pravilnik stipendiranja na Sveučilištu u Osijeku

A- A+

Senat Sveučilišta Josipa J. Strossmayera u Osijeku ovih je dana izglasao novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta. Neke od najznačajniji izmjena u odnosu na prethodni su da u socijalnoj kategoriji prosjek ocjena više nije uvjet za dobivanje stipendije te da je uvjet za dobivanje stipendija za izvrsnost polaganje svih ispita s prethodnih godina studija.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu| foto: press

Sveučilište u Osijeku putem natječaja će svojim studentima dodjeljivati stipendije za izvrsnost, stipendije aktivnim sportašima te stipendije studentima u stanju socijalne potrebe. Od nedavno, putem novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora.

Uvjet za dobivanje stipendije za izvrsnost od sada težinski, a ne aritmetički prosjek ocjena

Izdvojeni članak
stipendije

Riječko sveučilište objavilo listu svojih izvrsnih studenata kojima je dodjeljena stipendija od 8.000 kuna

Među važnijim novostima je ta da će se od sada, za ostvarenje prava na stipendiju za izvrsnost, tražiti polaganje svih ispita s ranijih godina studija te visok težinski prosjek ocjena umjesto dosadašnjeg aritmetičkog. Postrožavanjem uvjeta i promjenom načina bodovanja prosjeka, nadaju se u Studentskom zboru na čiju je inicijativu novi pravilnik izrađen, stipendije za izvrsnost trebale bi biti biti dodijeljene u stvarnosti najboljim studentima Sveučilišta.

Bitna novina je i da dobivanje stipendije u socijalnoj kategoriji neće više biti ograničeno uspjehom u studiranju. Do sada, minimalan prosjek za dobivanje stipendije u ovoj kategoriji bio je 3,0. To je izmijenjeno, kažu u Zboru, jer je primarni cilj dodjeljivanja stipendije u toj kategoriji pomoći studentima koji studiraju u težim životnim uvjetima. Uz navedeno, umjesto dohotka po članu kućanstva od ove će se godine kao relevantan prilikom bodovanja uzimati dohodak po članu obitelji.

Do promjena je došlo i u segmentu kriterija za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima. Do sada je selekcijski kriterij bio status kategoriziranog sportaša kojeg nema niti jedan student Sveučilišta u Osijeku, čime su automatski svi bili diskvalificirani.

Predsjednik Studentskog zbora: ‘Socijalna kategorija ne smije biti uvjetovana izvrsnošću’

Izdvojeni članak
stipendije

Provjerite je li vaše zanimanje deficitarno i prijavite se na natječaj za stipendiju od 10.000 kuna

Inicijatori novog Pravilnika članovi su Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku te novoizabrani prorektor za nastavu i studente, Dražan Kozak.

– Drago mi je da je prorektor Kozak imao sluha i aktivno sudjelovao u mijenjanju pravilnika zajedno s nama studentima. Stari pravilnik u primjeni je pokazao određene manjkavosti kojima smo pokušali doskočiti. Željeli smo da stipendije za izvrsnost budu ravnopravno raspodijeljene među studentima sastavnica, ali i da kriteriji zaista budu takvi da se nagrađuju oni najbolji. S druge strane smatrali smo da socijalna kategorija ne smije biti uvjetovana izvrsnošću, pa smo u tom smjeru mijenjali i te odredbe. Najveća novost jest razdvajanje dijela stipendija znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavne sastavnice, te promjena kriterija stipendiranja aktivnih sportaša koji prema ranijim pravilniku nikada nisu uspjeli ostvariti pravo na stipendiju, riječi su predsjednika osječkog Studentskog zbora, Stjepana Ćurčića.

Suradnjom sa Zborom po ovom pitanju zadovoljan je prorektor Dražan Kozak.

– Naše Sveučilište treba težiti poticanju i nagrađivanju izvrsnosti, te istovremeno pronaći način da se pomogne onim studentima kojima je to najpotrebnije. Upravo navedeno imali smo na umu kada smo radili na izmjenama pravilnika o stipendiranju. Studentski zbor pokazao se kao kvalitetan partner i vjerujem kako je ovaj pravilnik samo prvi ozbiljniji rezultat naše suradnje koja će se nastaviti i u budućnosti, kazao je Kozak.

Za dobivanje stipendije u socijalnoj kategoriji prosjek ocjena više nije uvjet: Na snagu stupio novi pravilnik stipendiranja na Sveučilištu u Osijeku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap